Haberler

Üsküdar Vapuru Faciasında Hayatını Kaybedenler Anıldı

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak kayıtlara geçen 1 Mart 1958'deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler, törenle anıldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak kayıtlara geçen 1 Mart 1958'deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler, törenle anıldı.

Vapur faciasının 59. yılı dolayısıyla İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İzmit Lisesi'nde gerçekleştirilen anma törenlerine, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, faciada hayatını kaybedenlerin yakınları, mezunlar ve öğrenciler katıldı.

İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki törende konuşan Doğan, Üsküdar Vapuru'nun batmasına neden olan eksiklik ve hataları duyduklarında üzüldüklerini söyledi.

Kullanılmaması gereken vapurun sefere konulması sonucu bu facianın yaşandığını dile getiren Doğan, bu olayı unutmayacaklarını ve ders çıkarmaya devam edeceklerini kaydetti.

Doğan, Türkiye'nin bugün helikopter ve uçak ambulansları ile tam teçhizatlı hastaneleri olan bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Artık hasarlı gemileri halkın hizmetine sunan değil, uçağına kadar yapabilecek teknolojiye ulaşan bir ülkemiz var. Denizaltımızı, tankımızı, tüfeğimizi yapıyoruz. Savaş uçağımızı da 2023'e yetiştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Üsküdar Vapuru'nda bulunan öğrencilerin okuma uğruna şehit olduklarını anlatan Doğan, şehit olanlara Allah'tan rahmet diledi.

"Acısını hala içimde saklıyorum"

Okulun facianın olduğu dönemdeki öğrencisi Selim Yürekten ise o gün haberi alır almaz sahile koştuklarını söyleyerek, "İnsanlar yüzmeye gayret ediyordu. Onlardan biri de vapurun biletçisiydi. Çok sevilen biriydi. Yüzerek, kendisini kurtardı." ifadelerini kullandı.

Faciadan az sayıda kişinin kurtulabildiğini dile getiren Yürekten, uzun yıllar geçse de yaşadığı acıyı hala unutamadığının altını çizdi.

Kazada ağabeyi Necmettin Çoruh'u kaybeden Mehmet Çoruh da vapurun battığı tarihte 12 yaşında olduğunu ve Gölcük Tersanesinde çalıştığını ifade etti.

O gün iş çıkışı vapurun battığı haberini aldığını belirten Çoruh, "O dönem İstanbul'un kullanılmayan vapurları buraya geliyordu. Ağabeyim vapura binmek için 7 kilometre yürürdü ve böyle okumaya giderlerdi İzmit'e." dedi.

Çoruh, hastanenin önüne gittiğinde denizden çıkanları gördüğünü ifade ederek, "O gün denizden sağ çıkanlar bile sonradan can verdi. O günkü acıyı, hala gözlerim yaşlı olarak içimde saklıyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, öğrenciler faciada ölenler için beyaz balon uçururken, vatandaşlar da bahçedeki 1 Mart 1958 Deniz Faciası Anıtı'na karanfil bıraktı.

Denize karanfil bırakıldı

Buradaki törenin ardından, İzmit Lisesi'nde de anma programı gerçekleştirildi. Daha sonra, faciada ölenler anısına, 1 Mart Vapur İskelesi'nde denize karanfil bırakıldı.

İzmit ile Değirmendere arasında sefer yapan Üsküdar Vapuru'nun 1 Mart 1958'de fırtına nedeniyle batması sonucu, çoğunluğunu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu öğrencilerinin oluşturduğu 400'e yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Cengiz Sarıbay Nevzat Doğan Üsküdar Politika Güncel Haberler

title