Haberler

Uşak'ta Kredi Kartı Dolandırıcılığı Operayonu

Uşak'ta, bankaların otomatik para çekme makinelerine yerleştirdikleri "papağan" adıyla bilinen cihaz sayesinde yüzlerce kredi kartının bilgisini kopyalayarak, sahiplerinin bilgileri dışında hesaplardan para çektikleri ve bu bilgileri başka kişilere sattıkları ileri sürülen şebekeye yönelik operasyon gerçekleştirildi Operasyonda kart bilgilerini kopyalamada ve başka kartlara yüklemede kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirilirken gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklandı.

Uşak'ta, bankaların otomatik para çekme makinelerine yerleştirdikleri "papağan" adıyla bilinen cihaz sayesinde banka ve kredi kartı bilgilerini kopyaladıkları iddia edilen şebekeye yönelik operasyon gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin kart bilgilerini kopyalayarak, hesaplardan para çektikleri ve bilgileri para karşılığı sattıkları iddiasıyla gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, Uşak Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bazı kişilerin hesaplarından bilgileri dışında para çekildiği yönündeki şikayetler üzerine 6 ay önce başlattığı çalışmada, siber ortamda ve takip sonrası elde ettiği bilgiler üzerine operasyon düzenledi.

Belirlenen adreslere eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, papağan adıyla bilinen ve banka kartı bilgilerini kopyalama işleminde kullanılan 35 kopyalama cihazı, müşterilerin şifreleri tespit etmek için otomatik para çekme makinelerine yerleştirilen 6 kamera, kopyalamada kullanılan 47 micro ses kayıt cihazı, 23 ses kristali, başka kart bilgilerinin yüklenmesi için kullanılan 29 manyetik şeritli kart, 2 kart okuyucu, 12 plastik ATM aparatı, 7 bilgisayar ile kopyalama işleminde kullanılan diğer malzemeler cihazlar ve 450 gram esrar ele geçirildi, L.D (39), K.B (28), H.T (39), O.H.Y (24), H.Ö.D (33) ve Ö.Y gözaltına alındı.

Şebeke üyelerinin Uşak'ın yanı sıra Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Denizli, İzmir, Mersin, Bursa gibi çok sayıda ilde bankaların otomatik para çekme makinelerindeki kart giriş bölümüne yerleştirdikleri "papağan" cihazı sayesinde, yüzlerce banka ve kredi kartının bilgisini kopyaladıkları, sahiplerinin bilgileri dışında hesaplardan para çektikleri, kopyaladıkları bilgilerinin bir bölümünü de başka kişilere para karşılığı sattıkları ileri sürüldü.

-Yurt dışı ağayı araştırılıyor

Uşak Emniyet Müdürü Ogün Toprak, siber polisin 6 aylık takibinin ardından yakalanan zanlıların, farklı illerde yüzlerce kişinin kredi kartı bilgilerini kopyaladıklarının tespit edildiğini söyledi.

Toprak, zanlıların "papağan" cihazını yerleştirdikleri bankalara ait otomatik para çekme makinelerine şifreyi öğrenmek için de gizli kamera koyduklarını, bu yöntemle makinede işlem yapan vatandaşın kartının manyetik bölümünün "ses dosyası" halinde kopyaladıklarını ve kamera aracılığıyla da şifresinin öğrendiklerini ifade etti. Ses dosyası halinde kopyalanan bilgileri yurt dışında çözdürerek manyetik alanı olan kartlara yüklendiğini ve hesaplardan paraların çekildiğini anlatan Toprak, "Bu yolla yüzlerce kişinin kredi kartı bilgilerini kopyaladıklarını tespit ettik. Şebeke üyelerinin ayrıca edindikleri kart bilgilerini diğer illerde başka kişilere para karşılığında sattıklarını da belirledik. Yurt dışı ayağıyla ilgili çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

-4'ü tutuklandı

Gözaltına alınan 6 kişi, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından "bilişim  sistemlerini kullanarak nitelikli hırsızlık yapmak", "suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamalarıyla Uşak Adliyesi'ne sevk edildi.

Savcılık sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen zanlılardan L.D, K.B, O.H.Y, H.Ö.D tutuklanırken H.T ile Ö.Y ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. - Uşak

Kaynak: AA / Güncel

Uşak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title