Haberler

Uşak, Kanatlı Denizatı Broşunu Bekliyor

Güncelleme:

Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu geliyor.

Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu'nun geçen yıl 21 Kasım'da Almanya'da bulunmasının ardından yapılan girişimler sonucu Alman hükümeti tarafından Türkiye'ye iade edilmesi Uşak'ta sevinçle karşılandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, "Bakanlığımız uygun gördüğü taktirde, Kanatlı Denizatı Broşu'nu yapımı devam eden yeni müze binasında sergilemek istiyoruz" dedi.

Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilen dünyaca ünlü Karun Hazinesi'nin sahtesiyle değiştirilen en değerli parçası Kanatlı Denizatı Broşu, Almanya'da Interpol'un sıkı takibi sonucu 1 Kasım 2011'de bulundu. Almanya ve Türkiye arasında yapılan görüşmeler sonrası broşun Türkiye'ye iadesinin kararlaştırıldı ve broş, Almanya'da Turizm Fuarı'nda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, şunları söyledi:

" Uşak'ın en önemli hazinesi olan Karun Hazineleri'ne ait eserler Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. ABD'den daha önce getirtilen 363 parça eser, 1993- 1996 yılları arasında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmişti. 1996 yılından bu yana da Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte. Karun Hazinesi'nin en değerli parçalarından birisi olan 'Uçan at' dediğimiz Kanatlı Denizatı Broşu sahtesiyle değiştirilerek 2006 yılında çalınmıştı. Bunun müsebbibi de kesinleşti. O dönemin Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ve bazı arkadaşları tarafından broşun aslının yerine sahtesi konularak satılmaya çalışılmış ancak ellerinden kaptırdıkları için Bakanlık, istihbarat ve İnterpol'un aramaları sonucu Almanya'da bulunmuştu. Broşun, Almanya'da turizm fuarına katılan bakanlık yetkililerine teslim edildiğini öğrendik. Kanatlı denizatı broşu, Türkiye getirildikten sonra bir süre koruma altına alınacak. Karun Hazineleri, 2013 yılı sonunda bitirilecek olan yeni Arkeoloji Müzesi'nde en iyi ve en değerli köşelerde güvenli bir şekilde sergilenecek."

KAYIP BROŞLA İLGİLİ 10 KİŞİ YARGILANMIŞTI

Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesiyle değiştirilerek çalındığı iddialarıyla ilgili dönemin Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. 13 Şubat 2009'da sonuçlandırılan davada, bu süreçte emekli olan Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Akbıyıkoğlu'na 'nitelikli zimmet ve görevi ihmal' suçlarından 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Diğer sanıklar Uğuz Sağlan 'nitelikli zimmet ve haksız menfaat' suçundan 12 yıl 6 ay, Mehmet Polat, Fuat Ergün ve Halil Eker 'nitelikli zimmet suçuna yardım' suçundan 6'şar yıl 3'er ay, Ahmet Düzyer, Fehmi İşler ve Suat Yenmez 'zimmete iştirak' suçundan 6'şar yıl, Bülent Yücel 'suçu bildiği halde gerekli kurumlara bildirmeme' suçundan 2 yıl 6 ay, İsmail Bilgin de 'suçu bildirmeme' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sanık avukatlarının yaptıkları temyiz başvurusu üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, sanıklar Akbıyıkoğlu ile Uğuz Sağlan ve Halil Eker'e sadece 'nitelikli zimmet, haksız menfaat ve görevi ihmal' suçlarından ceza verilmesini yetersiz bulmuş, sanıkların 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçundan da cezalandırılması gerektiği hükmüyle davayı kısmen bozmuştu.

Uşak Ağır Ceza Mahkemesi 1 Kasım 2011'de, Akbıyıkoğlu ve diğer iki sanığın önceki cezalarına ilave olarak 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ve görevi ihmal' suçundan 5'er yıl daha hapis cezası hükmetmişti. Yeniden temyiz edilen davada, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi 11 Temmuz'da aldığı kararla Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onadı. Davayla ilgili olarak şu an Kazım Akbıyıkoğlu ve Uğuz Sağlan, Uşak E Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunuyor. - Uşak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yargıtay Türkiye Almanya Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TESLA'DA MİLYON DEĞERİNDE İNDİRİM! Tesla Model Y ne kadar? Tesla'nın en ucuzu Türkiye'de satışta... İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Sarıyer'de taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title