Haberler

Uşak'ın Arkeolojik Haritası Çıkarılacak

8 yıl Suriye, 7 yıldır'da Samsun Oymaağaç Höyüğü'nde kazı çalışmalarına başkanlık yapan Prof. Dr. Rainer Czichon'ın bu seferki durağı Uşak oldu.

8 yıl Suriye, 7 yıldır'da Samsun Oymaağaç Höyüğü'nde kazı çalışmalarına başkanlık yapan Prof. Dr. Rainer Czichon'ın bu seferki durağı Uşak oldu. Würzburg Üniversitesi'ndeki bir sempozyumda tanıştığı Rektör Prof. Dr. Sait Çelik'in teklifi üzerine Uşak Üniversitesi'nde göreve başlayan Prof. Dr. Rainer Czichon, yeni kurulan Arkeoloji Bölümü'nde görev yapacak. Bu bölümde şu an için Doç. Emre Taşdemir, Yardımcı Doçent Mümtaha Dinç ile birlikte üç kişilik bir ekip olduklarını belirten Prof. Dr. Czichon, Daha sonra bir Doçent arkadaşımız daha aramıza katılacak. Birlikte arkeolojik açıdan çok bakir bir bölge olan Uşak'ta önce yüzey araştırması yapacağız. Daha sonra nerde ne yapabiliriz bakacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Uşak merkez ve ilçeleri dahil tüm bölgenin yüzey araştırması için müracaat ettik. Eylül ayında Uşak'ın arkeolojik haritasını çıkarmak için büyük bir çalışmaya imza atacağızö dedi.

KAÇAK KAZI İÇİN EĞİTİM DÜZENLEYECEĞİZ

Türkiye'de tarihi değerlerin kaçak kazılarla yok edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Czichon, bu konuda özelikle yörede vatandaşlar için bilgilendirici ve eğitici seminerler düzenleyeceklerini söyledi. Uşak'ın coğrafi olarak neolitik çağ (Yeni Taş Çağı) denilen M.Ö. 10 bin yıllarına dayanan bir coğrafya üzerinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Czichon, Uşak, Frigya, Lidya ve İyonlar gibi bir birçok uygarlığa evsahipliği yapmış bir şehir. Bu nedenle nereyi kazarsanız tarih fışkırıyor. İlk olarak bizi en çok zorlayan kaçak kazılarla mücadele için sempozyumlar, eğitimler, bilgilendirme toplantıları düzenlemek olacak. Halkı kazılara davet etmeyi düşünüyoruz. Halkı bilinçlendirmek ve kazıları onlarla birlikte yapmak istiyoruz. Uşak'ın tarihsel yapısını ortaya çıkaracağımıza inanıyorumö dedi.

UŞAK KALKINACAKö

Türkiye genelinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan tarihin, bulundukları şehirlere turizm açısından değer kattığına dikkati çeken Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ise Türkiye geneline baktığımızda pek çok kentimizde yapılan arkeolojik kazılarda çok büyük eserler ortaya çıkartıldı. Gün yüzüne çıkarılan eserler o illerin tanıtımına ve turizmine büyük katkılar sağlıyor. Bundan yola çıkarak üniversitemiz bünyesinde yeni arkeoloji bölümünü kurduk. Alman Prof. Dr. Rainer Czichon'la da anlaşarak bölümün başına geçirdik. Uşak Üniversitesi olarak ilimizde yüzey araştırması yaparak tarihsel harita ortaya çıkaracağız. Uşak, arkeolojik açıdan çok geride kalmış bir il. Bizler bunu hızlandırmak istiyoruz. Bu nedenle işin uzmanı ve Alman ekolünden gelen, Türkiye'de birçok kazı projesi gerçekleştiren Prof. Dr. Rainer Czichon'un Uşak'a çok büyük faydaları olacak. 2014 -2015 eğitim sezonunda da bölümümüze 100 öğrenci almayı hedefliyoruzö diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Samsun Suriye Uşak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title