Haberler

Uşak Durmuş Yılmaz'dan Döviz Kuru İçin Tansiyon Benzetmesi Yüksek Tansiyon da Düşük Tansiyon da Kötü

Durmuş Yılmaz'dan döviz kuru için tansiyon benzetmesi: Yüksek tansiyon da düşük tansiyon da kötü Merkez Bankası eski Başkanı; MHP'nin Uşak birinci sıra Milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, petrolün varil fiyatının dolar bazında değişmesinin, kur farkından kaynaklı olduğunu söyledi.

Durmuş Yılmaz'dan döviz kuru için tansiyon benzetmesi: Yüksek tansiyon da düşük tansiyon da kötü

Merkez Bankası eski Başkanı; MHP'nin Uşak birinci sıra Milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, petrolün varil fiyatının dolar bazında değişmesinin, kur farkından kaynaklı olduğunu söyledi. Dolardaki kuru tansiyona benzeten Yılmaz, "Yüksek tansiyon da düşük tansiyon da kötü. İnsanın sağlıkla ayakta durabilmesi için tansiyonun uyarlı olması lazım. Makroekonomik dengelerin ve değişkenlerin birbirleri ile içsel tutarlılığı olan ekonomik politikaya ihtiyaç var. Hükümet ve siyasiler hızla bunu temin etmenin gayreti içinde olmalılar ki kurdaki değişiklikler özellikle reel ekonominin üzerine tahribat yapmasın" dedi.

Geçen seçimde Uşak'tan vekil çıkaramayan MHP'nin kentte birinci sıra adayı Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Doların piyasalar üzerindeki etkisine değinen Yılmaz, ekonomik konularla ilgili açıklamalar yaptı. Dolardaki yükselişini değerlendiren Durmuş Yılmaz, "Amerikan Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye son vermesi; senenin ilk yarısında, üçüncü çeyreğinde ya da yılın sonunda olur; bilinen bir gerçek. Avrupa Merkez Bankası genişlemeye devam etmesine rağmen artık dolar cinsinden ucuz para dönemi sona eriyor. Amerika'da faiz oranları yükselecek. Piyasalar da dolar aldı. Doların yükselmesi; Türk ekonomisi ve Türk Lirası ile dolar arasındaki etkisi diğer ülkelerden çok farklı değil. Her ülkeye farklı şekilde yansıyabilir ama genel olarak bütün ülkeler bundan benzer şekilde etkileniyorlar. Bunlar dış faktörler. İç dinamiklerimiz ise Türkiye'nin borçluluk oranı, içerideki siyasi gelişmeler, ekonomi yönetimi ile ilgili olarak piyasa oyuncularının ringinde sormaya başladıkları sorular. Borçluluk oranı ile ilgili olarak; Türkiye'nin 2015 yılında ödeyeceği toplam borç tutarı, ekonomik yönetimde koordinasyon bozulacak mı? Yoksa güçlü bir şekilde devam ettirilecek mi? Kararlar zamanında alınacak mı, alınmayacak mı? Yeni yönetim farklı bir uygulama getirecek mi? Siyasilerin biran önce tedirginlikleri giderecek önlemleri alması lazım. Merkez Bankası'nın elindeki imkanları kullanabilmek için onların elini serbest bırakmaları gerekir diye düşünüyorum" dedi.

"TANSİYONA BENZİYOR"

Petrolün varil fiyatının dolar bazında değişmesinin ülkede kur farkından kaynaklı olduğunu dile getiren Yılmaz, "Kurda 10 kuruşluk yükseliş Türk Lirası bazında hesaplandığında, petrol ve doğalgazın fiyatı da değişiyor. Burada kurun etkisi var. Ekonominin diğer alanları ulaştırma başta olmak üzere etkilenmeye başlayacak ve diğer sektörlere de yansıyacak. Maliyet enflasyonu etkilenecek. Maliyetler artacak ve enflasyon yükselecek. Enflasyon yükselince risk primi artacak ve faizler tekrar yükselecek. ve tekrar başa döneceğiz. Bu tansiyona benziyor. Yüksek tansiyon da düşük tansiyon da kötü. İnsanın sağlıkla ayakta durabilmesi için tansiyonun uyarlı olması lazım. Makroekonomik dengelerin ve değişkenlerin birbirleri ile içsel tutarlılığı olan ekonomik politikaya ihtiyaç var. Hükümet ve siyasiler hızla bunu temin etmenin gayreti içinde olmalılar ki kurdaki değişiklikler özellikle reel ekonominin üzerine tahribat yapmasın" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Merkez Bankası Durmuş Yılmaz Türkiye Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title