Haberler

Urla Yarımada'sında Verilen Taş Ocağı Ruhsatları Meclis Gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Urla Yarımadası’ndaki taş ocaklarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Urla Yarımadası'ndaki taş ocaklarını Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Çeşme'nin önemine değinen Güler, "İzmir'in ve Türkiye'nin gözde turizm yeri olan Çeşme, marka değeri ile dünyada aranan yerlerin başında gelmektedir. Yarımada'nın bu cennet köşesi balık çiftlikleri ve rüzgar enerjisi için kurulacak türbinler sonrası şimdi de taş ocaklarının tehdidi altındadır" dedi.

İşletmesine izin verilen taş ocağının Yarımada'nın su gereksinimini karşılayan Kutlu Aktaş Barajı'nın koruma alanı içerisinde olduğunun altını çizen Güler, "Yeni taş ocağı izni ile Çeşme'nin doğal güzelliklerine ve turizm değerine bir darbe daha vurulmaktadır" dedi.

Taş ocağına ilişkin projenin birçok eksiklikleri ve soru işaretlerini barındırdığını belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Reisdere ve Germiyan Mahallesi'nde üçüncüsü açılacak olan taş ocağı maden izni başta yöre insanı olmak üzere kamuoyunda büyük endişelere neden olmuştur. Projede ÇED raporuna gerek görülmemesi, açılacak madenin Kutlu Aktaş Barajı'nın koruma alanı içerisinde bulunması nedeniyle DSİ görüşünün olmaması akla ilk gelen sorular. Yine tozluluğun ölçüm hesaplanmasında Çeşme Meteoroloji İstasyonu yerine söz konusu alana çok daha uzak mesafedeki Selçuk İstasyonu verilerinin kullanılması gibi pek çok konu kamu vicdanında yanıt bekleyen sorulardır. İzin verilen taş ocağının Yarımada'ya içme ve kullanma suyu sağlayan Kutlu Aktaş Barajı'nı tehdit etmesi vahim bir sorun çünkü bu yıl yağışsız geçen kış ayları ve kurak geçeceği öngörülen yaz ayları göz önüne alındığında, Yarımada'nın içme ve kullanma suyu kaynaklarını tehdit edecek böyle bir girişimin sonuçları çok daha vahim olacaktır. Ayrıca tesisten gerek patlatma gerekse ocaktan çıkan kalkerin, kırılıp elenmesi, stoklaması, yüklenmesi ve taşınması sırasında çıkacak tozdan zarar görecek zeytin alanları var. Konu tüm yönleriyle yöre insanını ve kamu vicdanını rahatsız etmiş, akıllara kuşku düşürmüştür. Konunun, projenin kamu yararı-çıkarı lehinde titiz ve eksiksiz bir şekilde incelenmesi, soruna telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan çözüm bulunması zorunludur." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birgül Ayman Güler Çeşme İzmir Urla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title