Haberler

Urla Soma Şehitlerini Anmak İçin Toplandı

Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şubesi Soma'daki maden faciası nedeniyle hayatını kaybeden maden işçileri için anma töreni gerçekleştirdi. Urla Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan anma törenine katılan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Urla Belediyesi personeli ve Urla halkının ilgisi büyüktü. ADD üyeleri taşıdıkları pankart ve gazete küpürleri ile olayın ciddiyetine dikkat çektiler.

Soma'da yaşamını yitiren madenciler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından ADD Urla Şubesi Başkanı Ali Yanar ADD'nin işçinin, memurun, emeklinin tüm emekçilerin haklarını alma mücadelesini desteklediğini belirterek Soma'da yaşanan olayın bir iş kazası değil iş cinayeti olduğunu vurguladı.

Ali Yanar "13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'ya bağlı Eynez Ocağı'nda meydana gelen patlamada yaşamlarını yitiren emekçilerimize tanrıdan rahmet, kederli ailelerine ve tüm işçi sınıfına başsağlığı dilerken yaralı kurtulan emekçilerimize acil şifalar diliyorum. 2013 yılında meydana gelen maden kazalarında 95 emekçiyi kaybettik. Geçmiş yıllarda bu sayı 3 bin candır. Soma'da yitirdiğimiz canlar en büyük iş kazası(cinayeti) olarak kayıtlara geçecektir. 2014 yılının ilk 4 ayında 396 işçi iş kazası nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu rakamlar kazalarda Türkiye'yi AB birincisi, dünya 3.sü yapmakta, özelleştirmeler, taşeronlaşma sonucu kuralsız çalışma ve artan işsizlik, kapitalizmin artan kar hırsı işçileri öldürmeye devam ediyor.

Küresel sermayenin her istediğini yerine getiren iktidar işçileri kölelik koşullarında çalıştıran patronlara arka çıkarak. Cinayet gibi kazaları kölece çalışmayı ve ölümleri olağan göstermeye çalışıyor. Başbakan madenlerdeki ölümleri olağan görüyor, kaderciliğe bağlıyor. Başbakanın kadercilik anlayışı bilim ve teknolojiyi dışlayan mantığının açık yansımasıdır. İşçilerin iş güvenliğini, sigortalı ve sendikalı çalışma haklarını gaspeden, madenleri özelleştirerek yandaşlarına ve çok uluslu şirketlere peşkeş çeken iktidar madenlerin atölyelerin, inşaatların, tersanelerin cinayet alanına dönüşmesini seyrediyor.

İşçileri 1 Mayıs kutlaması için Taksime sokmayan, her türlü orantısız gücü kullanan, maden kazası sonunda acılarını haykırmak isteyenlere, masumane basın açıklaması ve yürüyüşlere bile tahammül edemeyen iktidar, iş güvenliğini sağlama, ücret adaleti ve sendikal haklar konusunda hiçbir şey yapmıyor. Halkımız her gün daha çok yoksullaşırken onlar milyon dolarlarını koyacak yer bulamıyorlar.

ADD, işçinin, memurun, emeklinin tüm emekçilerin haklarını alma mücadelesini destekliyor, herkese iş, parasız bilimsel eğitim, parasız sağlık, insanca yaşamak için emekçilerle birlikte dayanışmaya çağırıyoruz."

SOMADA YAŞANANLAR İŞ KAZASI DEĞİL

Maden kazası sonunda acılarını haykırmak isteyenlere, masumane basın açıklaması ve yürüyüşlere bile tahammül edemeyen iktidarın, iş güvenliğini sağlama, ücret adaleti ve sendikal haklar konusunda hiçbir şey yapmadığını belirten Yanar "ADD olarak herkese iş, parasız bilimsel eğitim, parasız sağlık, insanca yaşamak için emekçilerle birlikte dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

"Her acı olay bize bir şeyi daha iyi anlatıyor; iş güvenliği" diyen Eğitim İş Temsilcisi Cemil Doğru "Doktorlarımız dayak yedi, öğretmenlerimiz bıçaklandı. Böyle birçok olay yaşadık. Özelleştirmeler ve taşeronlaşmayla iş güvenliği sağlanamaz oldu. Her türlü iş cinayetinin karşısındayız" dedi.

Soma'daki facia için "yüreğimiz kan ağlıyor" diyen İşçi Partisi İlçe Başkanı Hayrettin Akay " Bu olayın sorumlusu iktidardır. İktidarı kınıyoruz. Sorumlular yüce divana çıkmalı. Biz de birlik olup bu olayın peşini bırakmamalıyız" dedi.

Anma töreninde konuşma yapan CHP İlçe Başkanı Yusuf Baratalı da özelleştirmeler neticesinde bu durumlara gelindiğini belirterek "Olayın olduğu ilk gün Soma'ya ambulanslar, kurtarma ekiplerinin gitmesi gerekirken Soma'ya kamyon kamyon barikat ve otobüslerle polisler gitti. Ailemden birilerini kaybetmiş kadar üzgünüm ama üzülmekten başka bir şeyler yapmalıyız. İktidarı siyasal sorumluluğa sahip çıkmaya ve insanlığa davet ediyoruz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Yanar Urla Soma Yerel Haberler

title