Haberler

Urla'da Bağbozumu Şenlikleri Başladı

Tarihi 2600 yıl öncesine uzanan bağbozumu festivali Urla'da yaşatılmaya devam ediliyor.

Tarihi 2600 yıl öncesine uzanan bağbozumu festivali Urla'da yaşatılmaya devam ediliyor. Olgun üzümlerle süslü bağların bozulduğu bu günler, her sene olduğu gibi bu sene de Urla Belediyesi tarafından güzel bir festival programıyla kutlanmaya başladı. Urla Belediyesi'nin düzenlediği ve Urla Ziraat Odası'nın katkılarıyla gerçekleşen Urla Belediyesi Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri Urla ve yöresine ait yemeklerin yarıştığı bir etkinlikle başladı.

Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu'nun unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklere dikkat çekmeyi ve genç nesillere Urla'da üretilen lezzetlerin tanıtılmasını amaçladığını dile getirdiği yarışmaya ilgi büyüktü. 36 başvurunun yapıldığı yarışma, et yemekleri, zeytinyağlılar, hamur işleri, tatlılar, salata ve mezeler olmak üzere toplam 5 kategoride gerçekleşti.

Gurme Ahmet Güzelyağdöken'in başkanlık ettiği jürideki isimler, 24Kitchen Türkiye kanalında 'Yemek Aşkına' programının şefi Gabriele Sponza, İstanbul yiyecek ve içecek arge uzmanı Tangör Tan, yazar Sula Bozis, Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Serkan Tütüncü, Slow Food Urla Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü, El Emeği Göz Nuru Derneği Başkanı Benal Nerad, gazeteci Nefise Kömürcüler ve Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç oluştu. Kendi tarlalarında yetiştirdikleri ürünlerle hazırladıkları yemekleri sunan yarışmacıları değerlendiren Jüri Başkanı Gurme Ahmet Güzelyağdöken, "Urla, Klazomenai zeytinyağın tarihinin başladığı yer. Bu anlamda Urla çok özel bir yer ve bu durum sizleri ayrı, önemli bir yere koyuyor. Bu yüzden zeytinyağını ve zeytini iyi değerlendirmek gerekiyor." sözlerine yer verdi.

BİRİNCİLERE ÇEYREK ALTIN

Urla Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen yarışmada zeytinyağlılar kategorisinde kabuklu koruklu kuru bakla ile Cevadiye Bölükbaşı birinci, saplı yaprak sarmayla Aynişah Ergök ikinci, börülceli çöplü patlıcan aşı ile Yaşa Şentürk üçüncü oldu. Hamur işlerinde çalkama ile Nural Tura birinci, Arnavut böreğiyle Ulviye Demir ikinci, Boşnak böreğiyle Neriman Didin ise üçüncü oldu.Et yemeklerinde fırında sübye ile Nermin Çıldır birinci, saçalan ile Şeniz Dumanlıoğlu ikinci, keşkek ile Şerife Kublay üçüncü oldu.

Tatlılar kategorisinde sarı burmayla Yaşa Şentürk birinci, pekmezli kalburabastıyla Fazile Paksoy ikinci, yaprak sarması tatlısıyla Ece Şentürk üçüncülük alırken salata ve meze kategorisinde çiğ dolam ile Filiz Akçukur birinci, börülce salatasıyla Feride Akın ikinci, bakla favasıyla Yaşa Şentürk üçüncü oldu.

Yarışmanın birincileri çeyrek altın ile ödüllendirilirken, ikinciler mutfak robotu, üçüncüler ise tencere setiyle ödüllendirildi. Ödül törenin ardından Urlalılar, Haluk Elvan konseriyle eğlenceli saatler geçirdiler.

17 Ağustos Cumartesi günü son bulacak festivalde 15 Ağustos Perşembe günü, Ali Rıza Mete Yelken Kulübü'nde saat 11.00'de Uluslararası yelken yarışları ve saat 21.00'de Urla Cumhuriyet Meydanı'nda Gülçin Gültekin Araç ve Gökhan Koç'un sahne alacağı güzel bir konser gerçekleşecek. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title