Haberler

Urfa'da Bocce Heyecanı

Güncelleme:

Şanlıurfa'da BOCCE sporunun tanıtımı için 12 Nisan Cumartesi günü Topçu Meydanı'nda bir dizi etkinlik düzenleyecek.

Anadolu'ya kökeni dayandığı ve MÖ 5000 yıllarında oynandığı tahmin edilen sporun Urfa'da tanıtı için harekete geçen Şanlıurfa Gençlik spor İl Müdürlüğü, yerel yönetim ve kurumlarla birlikte iş birliği yaparak kolları sıvadı. Cumartesi düzenlenecek etkinlik öncesi bir açıklama yapan Gençlik hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü programa tüm halkın davetli olduğunu bildirerek spor hakkında şu bilgilerde bulundu: "İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan Bocce oyunu, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmaktadır. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve "bocce" adını da Romalılardan almıştır. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye bocce ile 1991 yılında tanışmış, 2005 yılında "Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu"nun kurulmasıyla bilinen spor kimliğine kavuşmuştur.

Oyundaki amaç, attığınız (yuvarladığınız) topların hedef topa yakın olmasını sağlamaktır. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef top ya da rakip top doğrudan vurularak da atış gerçekleştirilebilir. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top 1 puan sayılır ve 12 puan alan sporcu maçı kazanır. Oyunlar, tek ve çift kişi ile oynandığı gibi, üçer kişilik takımlarla da oynanabilmektedir. Her disiplinin saha ölçüsü ve zemin yapısı birbirinden farklıdır. Petank çakıllı bir zeminde, Volo düz kumlu bir zeminde, Raffa düz sentetik bir zeminde ve Bowls ise çim zemin üzerinde oynanır.

YILDIZ: SPORUN HER DALI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ertuğrul Yıldız, Bocce sporunun aslında benzerinin daha önce amatörce Anadolu da oynandığını ancak bunu profesyonel spor dalına dönüştüren Avrupa ülkeleri olduğunu belirtti. Müdür Yıldız, Şanlıurfa'da daha öncesi olmayan sporu geliştirmek adına geçtiğimiz yıl İl Temsilciliğinin çalışmalarıyla açılan kurslardan şuanda antrenör ve hakem yetiştirdiklerini söyledi.

Müdür Yıldız, ayrıca "Bocce sporu okul sporlarına dahil edilmiştir. İnşallah 2014-2015 okul sporları müsabakaları içerisinde Şanlıurfa'da da yerini alacaktır. Ben Şanlıurfalıların bu sporu çok seveceğine eminim. Tüm halkımızı Bocce Spor tanıtım etkinliğine davet ediyorum" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Ertuğrul Yıldız Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title