Haberler

Urfa'da 315 bin çocuğa çocuk felci aşısı yapılacak

Güncelleme:

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Yaşar Şimşek, Şanlıurfa il genelinde 315 bin çocuğa 'Çocuk Felci' aşısı yapılacağını söyledi.

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Yaşar Şimşek, Urfa genelinde 5 yaş altı yaklaşık 315 bin çocuğa yönelik Çocuk Felci Aşısı kampanyasının başladığını belirtti.

Müdür Şimşek, uygulamaların birinci turunun 20-26 Nisan, ikinci turunun 29 Mayıs- 4 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

Çocuk felci destek aşılama çalışmalarının, Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri personellerinden oluşan ekiplerle yapılacağı kaydedildi.

Müdür Şimşek, "Daha önceki aşılanma durumlarına bakılmaksızın 0-59 ay grubundaki tüm çocuklara kapı-kapı dolaşılarak ve merkezi yerlerde istasyonlar kurularak yapılacak, ulaşılamayan tek bir çocuk kalmamasına özen gösterilecektir" dedi.

Toplumun tüm fertleri, tüm kuruluşlar, çocuk felci aşı kampanyasında hedeflenen tüm çocukların aşılanması için yürütülen faaliyetlere destek olmalarının son derece önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Müdür Şimşek, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü; "Çocuk Felci (poliomyelit) hastalığı, bu hastalıkla ilgili virüsün sebep olduğu ve hastalığa yakalanan bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabilen bir hastalıktır. Hastalık etkeni virüs su ve besinlerle ağız yoluyla alınmaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmaktır.

1988 yılında Dünya Sağlık Asamblesinde dünyadan çocuk felci hastalığının ve etkeni virüsün yok edilmesi kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda başlatılan Eradikasyon Programı kapsamında yapılan aşılamalar sayesinde 1988 yılında 125 ülkede 350 bin çocuk felci hastası varken 2012 yılında sadece üç ülkede (Afganistan, Pakistan, Nijerya) bölgesel düzeyde 223 vaka görülmüştür. 2013 yılındaki vaka sayısı 416, 2014 yılındaki vaka sayısı ise 359'dur. 2015 yılında 30 Mart itibari ile Dünyadaki vaka sayısı 21'dir.

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 17 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Suriye'de Ekim 2013 tarihinden bu yana çocuk felci vakalarının görüldüğünü teyit etmektedir. Vakalar, Suriye'nin güneydoğusunda Irak ile komşuluğu olan bir bölgede ortaya çıkmış olup, Irak'ta da Şubat 2014'de vaka olduğu bildirilmiştir. DSÖ tarafından bu durum aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıkların yayılımı açısından bir "Halk Sağlığı Acili" olarak değerlendirilmekte ve Suriye ile Irak haricinde, bölgedeki diğer ülkelerde de tedbir alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Suriye ve Irak'taki durum üzerine, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından bir değerlendirme yapılmış ve ülkemize hastalık girişini engellemek üzere bazı tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

İl Sağlık Müdürlüğü Dünya Sağlık Örgütü Suriye Irak Yerel Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title