Haberler

40 Dönümlük Bağda Yetiştiriyor, Geleneksel Yönetmlerle Pekmez Yapıp Satıyor

Güncelleme:

İzmir'de emekli olup memleketi Balıkesir'in Sındırgı ilçesine dönen Mehmet Gür, eşi ve kardeşleriyle oluşturduğu 40 dönümlük bağda ürettiği kara üzümlerden pekmez yapıp satıyor.

İzmir'de bir okulda hizmetli olarak çalıştıktan sonra emekli olup memleketi Balıkesir'in Sındırgı ilçesine dönen 62 yaşındaki Mehmet Gür, eşi ve kardeşleriyle oluşturduğu 40 dönümlük bağda ürettiği kara üzümlerden pekmez yapıp satıyor.

İlçenin kırsal mahallelerinden olan Pürsünler'de yaşayan Gür, 1977'de gittiği İzmir'de, bir okulda hizmetli olarak 23 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Memleketine dönen Gür, 2000'li yılların başında eşi ve kardeşleriyle 40 dönüm arazi üzerine kara üzüm bağı kurdu. O yıldan beri üzüm yetiştiriciliği yaptığını belirten Gür, kendi ürettiği üzümü, kurduğu ocaklarda kaynattığını ve elde ettiği pekmezi yıllarını geçirdiği İzmir'e götürüp sattığını söyledi.


GELENEKSEL YÖNTEMLERLE PEKMEZ

Bağda sadece ilk yıl üzüm almadıklarını ifade eden Gür, şöyle konuştu: "Bağımız 15 yıldır bizi sevindiriyor. İkinci yıl verim almaya başladık. Eşim ve kardeşlerimle bu üzümü ne yapalım derken pekmez kaynatmaya karar verdik. Gençliğimde yapılan pekmez ocağından kurduk. Geleneksel yöntemlerle pekmez kaynatıyoruz. Eylül ayından ekim ayının ortalarına kadar üzümler toplanır. Bu üzümler çuvallar içine koyulacak şekilde önce makinede kıyılıyor. Sonra çuvallar havuza yerleştiriliyor. Burada yaklaşık yarım saat boyunca çiğniyoruz. İyice suyu çıkana kadar eziyoruz. Ardından 4-5 çuvalı alıp mengeneye koyuyoruz ve burada iyice sıkıp suyun tamamını alıyoruz."


KAZANLARDA KAYNATIYORLAR

Havuza dökülen şıranın kanal yoluyla kazanlara aktarıldığını anlatan Gür, "Daha sonra bu kazanları pekmez ocağına götürüyoruz. Ocağın büyüklüğüne göre 3-4 kazan, aynı anda yakılan ateş üzerine konuluyor." dedi.


BİR TON ÜZÜMDEN 250 KİLO PEKMEZ

Şıranın kazanda önce bir saat kaynatıldığını belirten Gür, "Daha sonra üzerinde oluşan köpüğü alıp bir gün bekletiriz. Sonraki gün kazanların altını tekrar yakarız. Bu kez 5-6 saat kaynar. Daha sonra dinlendiği zaman pekmez hazır hale gelir. Soğuduktan sonra bidonlara ve kavanozlara aktarıyoruz. Bir ton üzümden 250 kilogram pekmez elde ediliyor." diye konuştu.


"BÜTÜN AŞAMALARINI KENDİMİZ YAPIYORUZ"


Bu yıl 100 kilogram civarında pekmez olacağını dile getiren Gür, kara üzüm pekmezini genelikle İzmir'de sattıklarını söyledi. Normalde pekmezin kilosunun 15 lira civarında olduğunu vurgulayan Gür, "Kara üzüm pekmezi daha değerli. Bu yüzden biz 25 liradan veriyoruz. Bağından tüketicinin sofrasına kadar bütün aşamaları bize ait. Geleneksel yöntemlerle pekmez yapıyoruz. Olabildiğince organik ve faydalı." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Balıkesir Sındırgı İzmir Yaşam Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title