Haberler

Üreticilere 'Şarka Hastalığı' Uyarısı

Dünya çapında üreticilerin baş belası olan özellikle kayısı, erik, şeftali ve kiraz gibi meyveleri büyük ölçüde tehdit eden Şarka hastalığını Adana'da masaya yatıran uzmanlar, Avrupa ülkelerinde bu hastalıkla mücadeleye son 30 yılda 10 milyar Euro kaynak harcandığını bildirdi.

Mustafa Kemal Üniversitesi ve Beta Fidancılık ve işbirliğiyle yürütülen, "Şarka Hastalığı Kontrol Stratejilerinin Geliştirilmesi ve Dayanıklılık Islahı ile mücadele" konulu toplantı ATOSEV tesislerinde gerçekleşti.

TOPLANTIYA ÇEŞİTLİ İL'LERDEN ÇİFTÇİLER GELDİ

Adana'da ki toplantıya çeşitli illerden; yaklaşık 80 fidancı ve Tarım İl Müdürlüğü elemanı katıldı. Panelin açılış konuşmasını Beta Genel Müdürü ve Türkiye Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu (FÜAB) Başkanı Gürsel Tanrıver ve M.K.Ü' den Prof.Dr. Kadriye Çağlayan gerçekleştirdi. Gürsel Tanrıver, MARS Projesinin AB tarafından desteklendiği belirterek, "Bu toplantıda söz konusu Proje'nin tanıtımının yapılması, Proje çıktılarının değerlendirilmesi ve Şarka Hastalığı ile mücadelede ıslah, fidan üretimi ve meyve yetiştiriciliği konularını değerlendirdiklerini söyledi. Tanrıver, meyve ağaçlarında önemli zararlara yol açan şarkanın çok önemli bir virüs hastalığı olduğunu dikkat çekti.

Panele konuşmacı olarak katılan MARS projesinin yürütücüleri; Prof.Dr.Kadriye Çağlayan 'Şarka hastalığının önlenmesine yönelik stratejiler'; Dr. Emine Tanrıver 'Avrupa Birliği Projesi "Marker Assisted Resistanceto Sharka-MARS'; Doç.Dr.Mona Gazel 'Şarka Hastalığının simptomları, teşhis yöntemleri ve karakterizasyonu' ve Prof. Dr. Bayram Murat Asma da'Yerli çeşitlerimizde Şarka Hastalığına karşı dayanıklılık çalışmaları' adlı konuları ele alarak üreticileri bilgilendirdiler. Ayrıca Tarım Araştırmalar Genel Müdürlüğünden Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan da bir konuşma yaptı.

Konuşmacılar, şarka hastalığını meyveler açısından çok tehlikeli bir organizma olduğunu hatırlatarak bu virüsü kanser hastalığına benzettiler.

SON DERECE YAYGIN BİR VİRÜS

Panelistler, hastalığın ilk olarak 1918 yılında Bulgaristan'da eriklerde ortaya çıktığını ve daha sonra tüm dünyaya yayıldığını ifade ederek şu bilgileri verdiler:

" Plum pox virus (PPV)" 'ün neden olduğu şarka hastalığı Avrupa'da sert çekirdekli meyvelerin en önemli hastalığıdır. Son 30 yıl içinde Avrupa ülkelerinde bu hastalığın kontrolüne yönelik harcamalar 10 milyar Euro'yu bulmuştur. Son yıllarda fidan ithalatıyla beraber ülkemize de Plum pox virus (PPV) girişi olmuştur. Ancak, daha tehlikeli boyutlara ulaşmamıştır. Virüsün bilinen 6 ırkı, 2 izolatı var. Değişmekle birlikte genellikle yapraklarda açık yeşil ve sarı halka, lekeler, deformasyon, meyvede deformasyon dediğimiz şekil bozuklukları şeklinde görülmektedir, çekirdekte aynı şekilde görülmektedir. Ayrıca enfekteli ağaçlarda hasattan 2-3 hafta önce meyve döküldüğü görülmektedir. Sadece meyve dökümü şeklinde değil, aynı zamanda elde edilen meyvelerin de kurutmalık, reçellik ve sofralık olarak besin değerini düşürmekte, bu şekilde de zarara neden olmaktadır."

HASTALIK GELİRSE BİTKİYİ KESİN

Konuşmacılar üreticilere ayrıca; "Şarka hastalığı şayet o bölgeye girmesi halinde üretiminin tamamen sonu demektir, yani bu da o çiftçinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz. Bunun için kesinlikle sertifikalı fidan kullanabiliriz, yaprak bitleriyle mücadele edebiliriz. Dayanıklı çeşit kullanabiliriz. Tüm bu önlemlere rağmen hastalık girdiyse eğer hastalıklı bitkiyi kesip imha etmeliyiz" diye uyarıda bulundular.

Panelin öğleden sonraki bölümünde ise üreticiler panelistlere hastalıkla ile ilgili çok merak ettikleri soruları yönelterek cevabını aldılar.

Toplantı sonunda FÜAB Başkanı Gürsel Tanrıver, M.K.Ü adına projenin yürütücüsü Prof. Dr. Kadriye Çağlayan'a ve Beta Fidan adına projenin yürütücüsü Dr. Emine Tanrıver'e teşekkür ederken, misafirlerine de "Umarım bu çalıştay ülkemiz meyveciliği açısından hepimize faydalı olmuştur" dedi.

Günün anısına ev sahipleri misafirleriyle toplu fotoğraf çektirdi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Emine Tanrıver Çağlayan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title