Haberler

Üreticiler, Tarım Kredi'nin Ayçiçeği Alımından Memnun

Ayçiçeği üretimi yapan Tekirdağlı çiftçiler Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ürün alımlarından memnun olduklarını belirtti.

Ayçiçeği üretimi yapan Tekirdağlı çiftçiler Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ürün alımlarından memnun olduklarını belirtti.

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesi Araphacı Mahallesi'nde çiftçilik yapan Bülent Özkan, bu yıl 100 dekar alanda ayçiçeği ektiğini belirterek, "Bu yıl ayçiçeği hasadımız çok güzeldi. Ekim yapmadan önce güzel tav vardı toprakta, ekimimizde. Ekimden sonra bitkinin çıkması da çok güzel oldu. Çıkıştan sonra gübrelememizi, ilaçlamamızı yaptık. Buğday hasadı döneminde güzel bir yağmur yağdı bizim bölgeye, o yağmurun ayçiçeklerinde çok güzel verimini gördük. Ben 50 yaşındayım, 30 senedir çiftçilik yapıyorum. Bu seneki verimi daha önce hiç almadım. Dekara 230 kilo ortalama ürün aldım. Güzel bir verimdi bu sene, Allah bereket versin" diye konuştu.

Tarım Kredi'nin ayçiçeği alımlarının çiftçiler için sevindirici olduğunu anlatan, Bülent Özkan, "Tarım Kredi üyeliğim var. Alışveriş yapıyoruz, mal veriyoruz. Bu sene ayçiçeği fiyatını güzel yüksek tuttu ve güzel de mal topladı. Ben de Tarım Kredi'ye verdim ayçiçeğini. Memnunum, bu hizmetin devamını bekliyorum" dedi.

Tarım Kredi'nin bir çiftçinin her türlü ihtiyacını karşıladığını aktaran Bülent Özkan, "Tohumluk, gübre, zirai kredi, zirai ekipman, mazot yani hepsinden faydalanıyoruz. Yalnız geçen yıl 100 lira gibi bir farkı vardı gübrede, ona rağmen biz gene oradan alışveriş yaptık. Mazotta peşin alımlarda iskonto yapıyorlar, benzer uygulamayı gübrede de yaparsalar, fiyatları piyasa ortalamasına alırsak hem onların satışı artar hem de biz daha çok alabiliriz" ifadelerini kullandı.

"Hasat çok güzel geçti"

Oruçbeyli Mahallesi'nde 40 yıldır ayçiçeği üretimi yapan 53 yaşındaki Ahmet Yavuz da bu sene 320 dekar ayçiçeği ektiğini, ayçiçeklerinin yetişme döneminde yağmur yağması ve hastalıklara karşı zirai mücadeleyi doğru yapmalarından dolayı hasadın çok güzel geçtiğini belirtti.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin birkaç yıldır alım yaptığını belirten Ahmet Yavuz, ayçiçek yetiştiren bir çiftçi olarak bundan çok memnun olduğunu söyledi.

Ahmet Yavuz, alımların borca karşılık yapıldığını belirterek, "Mesela bir 15 ton kadar borcumuz varsa, bir 30 ton veya 40 ton alım yapılarak üstü para olarak çevrilirse çiftçi daha da memnun olacak. Borca karşılık alınıyor ayçiçeği, işte birkaç ton geçerse onun parasını geri çeviriyorlar, daha fazla geçerse, gübre, mazot olarak çiftçiye ödenecekmiş. Yani gübre, mazot gibi ihtiyaçlarımızın karşılığında mal almanın yanında bir de para olarak ödeme yapsalar daha iyi olur" diye konuştu.

Ahmet Yavuz, Tarım Kredi'den yıl boyunca alışveriş yaptığını anlatarak, "Tohum, gübre alıyoruz, sigorta yaptırıyoruz tarlalarımızı, ekipman alıyoruz. Ekipmanları 4 seneye kadar taksitlendiriyor. Ancak aldığımız gübreler, piyasadan 100-200 lira arası daha pahalı oluyor tonda. Aslında tüccardan daha fazla gübre satıyor Tarım Kredi ama bunu tüccardan pahalı satması bizi biraz rencide ediyor. Bir de ekipman alımında yüzde 10 komisyon uyguluyor. Bu bankalarda yok hatta özel bankada bile yok, bunlar düzeltilirse çok memnun oluruz" dedi.

"İlk defa bu kadar ayçiçeği verimi aldım"

Semetli Mahallesi'nde çiftçilik yapan 46 yaşındaki Bayram Yazır, 120 dekar alanda ayçiçek ektiğini belirterek hasadının bu yıl önceki senelere göre çok iyi geçtiğini anlattı.

Ayçiçek ekimlerinin hava koşullarının izin vermesiyle erken yapıldığını aktaran Bayram Yazır, "Ekimlerimiz erken oldu, yağışlar bitkinin gelişme döneminde istediğimiz gibi oldu. Biraz daha yağış olsaydı son yılların rekoru denilecek bir verim elde edecektik. 91 yılından beri çiftçilik yapıyorum, ilk defa bu kadar ayçiçeği verimi aldım. Güzel bir yıl geçti ayçiçek açısından" ifadelerini kullandı.

Tarım Kredi'nin ayçiçeği alımlarının çok iyi bir uygulama olduğunu belirten Yazır, "Alım yapılmasından memnunuz, ama borçtan fazlasını almıyorlar. Yani fazlasını da alıp parası ödenirse çok iyi olur. Bir de bu yıl ekim erken olduğu için hasat da erken oldu ama fiyatlar biraz geç açıklandı. Erken açıklanırsa o da iyi olacak" diye konuştu.

Tarım Kredi'nin bütün imkanlarını kullandığını aktaran Bayram Yazır, "Ben Tarım Kredi'nin kolonyasından tutun da zeytinyağına kadar her şeyini kullanıyorum. İki tane traktör aldım Tarım Kredi'den, traktör kasası aldım. İlaç, gübre, tohum zaten hemen hemen her yıl alıyorum. Balına varıncaya kadar alıyoruz. O yönden memnunuz. Ürünlerimizi sigortalatıyoruz. Ben de hayvancılık da var, bir telefon ediyorum, yemim, küspem ne lazımsa hayvanlarım için hemen geliyor" dedi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Süleymanpaşa Ahmet Yavuz Tekirdağ Yazır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title