Haberler

Üretici "Geç Şeftali" Türlerine Yöneldi

Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden olan, Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki üreticiler, ürünlerinin yıl içinde daha fazla ilgi görmesini sağlamak için geç şeftali türlerine yönelmeye başladı.

Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden olan, Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki üreticiler, ürünlerinin yıl içinde daha fazla ilgi görmesini sağlamak için geç şeftali türlerine yönelmeye başladı.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede üretilen şeftalilerin, dünya çapında tanınır bir marka haline geldiğini söyledi.

Bu durumun bir başlangıç olduğunu ve fiyatların gitgide arttığını belirten Sevim, geçen sene ilçede yaklaşık 60 bin ton olan şeftali rekoltesinin bu yıl 70 bin tonu aştığını kaydetti.

Sevim, Türkiye'de yaygın faaliyet gösteren büyük marketlerin şeftali ihtiyaçlarını Lapseki'den karşıladığına işaret ederek, "Her yıl alıcı firma sayısı artıyor. Bu da bizi sevindiriyor. İlçemizde bazı üreticiler tarafından tercih edilmeye başlanan geç şeftali ile ürün toplamada sezon sonu zamanları da değişecek." dedi.

Geç şeftali üreticilerinden Süleyman Gözsüz de son yıllarda buzhaneden çıkarılıp piyasaya sürülen şeftaliye çok fazla ilgi olmadığını, bunun da kendileri için risk faktörü oluşturduğunu anlattı.

Bu nedenle ürünlerinin yıl içinde daha fazla ilgi görmesini sağlamak için geç olan şeftali türlerine yöneldiklerini dile getiren Gözsüz, "Bu gün buzhaneden çıkarıp piyasaya sunduğunuz şeftalinin kilosu 3-4 lira yaparsa, daldan toplayıp piyasaya yolladığınız şeftali de aynı parayı hatta daha fazlasını yapıyor. Oysa buzhaneye koyduğunuz şeftalinin masrafı ve kilosu biraz daha azalıyor. Şeftalide buzhane kaybı yaşanıyor. Uzun yıllardır meyve üreticiliği yapıyorum benim 15 çeşit, beş bin kadar şeftali ağacım var. İki yaşına gelen ağaçların gelişimi ve şeftalisi oldukça iyi. Geç olan şeftali araştırmasına devam edeceğim." diye konuştu.

Gözsüz, geçmişte ağustos sonlarına doğru sezonu kapattıklarını hatırlatarak, "Şimdi ise mayıs sonunda menekşe cinsi şeftaliyle sezona başlıyor, ekimin ilk haftasına kadar hasadımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çanakkale şeftalisi kalitede ilk üçte"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Gür ise bölgenin uzun yıllardır üretimi yapılan lezzetli şeftalisi ile tanındığını söyledi.

Lapseki'nin iklim anlamında bir geçiş bölgesi olduğunu, bölgede yaklaşık 70 bin ton civarında şeftali ve nektarin üretildiğini belirten Gür, şunları kaydetti:

"Özellikle son yıllarda geç şeftali cinslerine bir yönelim söz konusu. Bunun da nedeni temmuz ve ağustos aylarında üretilen ürünlerin bölgemizde çok yaygın olmasından dolayı üreticilerimiz ürünlerini depolara koyuyorlar. Ama geç şeftalilerin ve son yıllarda çıkan yeni çeşitlerle ekstrem çeşitleri dediğimiz çeşitlerle birlikte bölgemize geç çeşitlere girmeye başladı. Bu çeşitlerin özellikle aromalarının diğer şeftali cinslerine göre daha yüksek olduğunu ve kalitesinin de arttığını görüyoruz. 'Türkiye genelinde Çanakkale şeftalisi kalite oranında ilk beşin içinde, hatta ilk üçte' diyebiliriz. Bursa ve diğer illerde yatırımların şeftaliden uzaklaştığını görüyoruz. Onun için onların alternatifi olarak bizim bölgemiz şeftali bölgesi konumuna gelmeye başladı."

Çanakkalegeç şeftaliLapsekiŞEFTALİ

Muhabir Ercan Özçetin

Copyright Redaktör Burak Akay,Haluk Yüksel

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Sevim Engin Gür Türkiye Lapseki Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title