Haberler

Urartuların İzini, Kemerlerde Sürüyor

YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Urartu Krallığı'na ait yerleşimlerde gün ışığına çıkarılan kemerlerde, günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce yaşayan Urartuların izini sürdü Türkiye'nin çeşitli müzelerinde sergilenen Urartu kemerlerini 21 yıl boyunca inceleyen Çavuşoğlu, üzerlerindeki motiflerin Urartuların sosyal ve kültürel yaşamını yansıttığını belirledi.

CEMAL AŞAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Urartu kemerlerindeki motiflerin, dönemin sosyal ve kültürel yaşamına ilişkin önemli bilgiler verdiğini belirtti.

Milattan önce 8. yüzyılda Doğu Anadolu Bölgesi'nde hüküm süren Urartu Krallığı, tarım, hayvancılık ve mimarinin yanı sıra elde ettikleri metalleri işleyerek yaptıkları savaş aletleri ve takılarıyla da dikkati çekiyor.

Urartulara "Tuşba" adıyla başkentlik yapan Van ve bölgedeki diğer yerleşimlerde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan küpe, kolye, boyunluk, yüzük, broş ve kemerler, dönemin sosyal ve kültürel yapısıyla ilgili bilim adamlarına önemli bilgiler sunuyor.

Bölgede 21 yıldan bu yana Urartu medeniyetini araştıran Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Türkiye'nin çeşitli müzelerinde sergilenen Urartu kemerlerini ve üzerindeki motifleri tüm detaylarıyla inceledi.

Elde ettiği bilgileri "Urartu" isimli kitabında toplayan Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yıllık araştırması süresince incelediği kemerlerin, yaklaşık 3 bin yıl önceki sosyal ve kültürel yaşama dair bilgiler aktardığını söyledi.

-"Erkek ve kadın kemerlerindeki süslemeler farklı"

Çavuşoğlu, Urartularda hem kadınlar hem de erkekler için önemli bir takı olan kemerlerin, uzun-kısa, ince-kalın ayrıntılarının yanı sıra üzerindeki süslemelerle de ait olduğu sosyal sınıfı yansıttığını ifade etti.

Kemerler üzerindeki motiflerin de cinsiyete göre farklılık gösterdiğini anlatan Çavuşoğlu, "Erkeklerin kullandığı kemerlerin üzerinde av ve savaş sahneleri yer alıyor. Kadın kemerlerinde ise genellikle ziyafet, hediyeleşme, eğlence sahneleri ile harem motifleri bulunuyor" dedi.

Kemerlere işlenen motiflerin, sosyal yaşantı ve sınıfsal farklılık açısından da değiştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, üzerinde savaş sahnesi bulunan kemerlerin Urartu askerleri tarafından kullanıldığını bildirdi.

Kemer üzerindeki "sakallı" kişilerin düşman askeri olarak tasvir edildiğini belirten Çavuşoğlu, kemerdeki av sahnelerinin de dönemin hayvan varlığı ve bölgede yaşayan türlerle ilgili bilgi edinmelerini sağladığını kaydetti. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title