Haberler

Ünye Ziraat Odası'ndan Mevsimlik İşçi Uyarısı

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, "Bölgemizde fındık hasadı 1 Ağustos'tan itibaren başlamaz. Bu nedenle işçilere bu tarihten önce gelmemelerini öneriyoruz.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, "Bölgemizde fındık hasadı 1 Ağustos'tan itibaren başlamaz. Bu nedenle işçilere bu tarihten önce gelmemelerini öneriyoruz. Erken gelen işçi burada mağdur olur" dedi.

Sarıkahraman, AA muhabirine açıklamada, geçen yıl fındık üreticisinin belini büken zirai donun bu yıl yaşanmadığını ancak bu yıl da küflenme hastalığının fındığı tehdit ettiğini söyledi.

Fındığın üzerinden olumsuz şartların kalkmadığını ifade eden Sarıkahraman, "Fındığı geçen yıl zirai don vurdu, bu yıl da küflenme hastalığıyla karşı karşıyayız. Bununla ilgili çiftçilerimizi uyardık. Çiftçilerimiz gerekli ilaçları kullanarak en azından hastalığın ilerlemesini durdurdu" dedi.

Fındığın fazla olması durumunda bölgede mevsimlik işçiye ihtiyaç duyulacağını, Ünye'ye gelecek olan mevsimlik işçilerin geçmiş yıllarla ortalama aynı oranda olacağını tahmin ettiğini dile getiren Sarıkahraman, şunları söyledi:

"Geçmiş yıllarda rekoltenin iyi olduğu dönemlerde ihtiyaç duyulduğu kadar işçiye yine ihtiyaç olur. Şu ana kadar mevsimlik işçi ile ilgili üreticiden bize gelen talep yok, 'Ben mevsimlik işçi olarak gelmek istiyorum' diyen de yok. Önceki yıllarda odamıza bu tür arz ve talepler olurdu. Ancak bu yıl başvurunun olmamasını dayı başı olarak tabir edilen kişilerin bahçe sahipleriyle direk iletişime geçmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Böylelikle mevsimlik işçiler her zaman aynı kişilerin bahçelerinde fındık toplamaya başlıyor."

1 Ağustos'tan önce gelmeyin -

Sarıkahraman, fındık hasat dönemine yaklaşık bir ay kaldığına işaret ederek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelecek mevsimlik işçilerin bahçe sahipleri ile irtibata geçerek gelmelerini istedi.

Fındık işçilerinin her yıl olduğu gibi Ordu Valiliği ve Valiliğe bağlı Ünye Kaymakamlığı tarafından gösterilecek konaklama alanlarında kalacaklarını belirten Sarıkahraman, "Güneydoğu'dan gelen fındık işçileri ayaklarını sağlam basmak istiyor. Çünkü geçmiş yıllarda mevsimlik fındık işçileri buraya gelip çalışamadıkları veya farklı sıkıntılar yaşadıkları oldu. Bölgemizde fındık hasadı 1 Ağustos'tan itibaren başlamaz. Bu nedenle işçilere bu tarihten önce gelmemelerini öneriyoruz. Erken gelen işçi burada mağdur olur. Mağdur olmak istemiyorlarsa hasada bir kaç gün kala gelmelidirler" diye konuştu.

"Suriyelilerin yapabileceklerini sanmıyorum"

Suriyelilerin fındık bahçelerinde çalıştırılma düşüncesine ilişkin olarak Sarıkahraman, "Suriyelilerin yapabileceklerini sanmıyorum. Çünkü biz Güneydoğulu kardeşlerimize fındık ve fındık toplamayı öğretirken bile çok zorlandık. Fındık işi görüldüğü kadar kolay bir iş değil. Yaşadığımız bölge çok engebeli bir coğrafya olduğu için sıkıntılar yaşayabilirler. Bölgemizle Suriye'nin coğrafi ve fiziki farklılıklarından dolayı sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyorum" dedi.

Sarıkahraman, fındık işçilerine verilecek ücret konusunda henüz bir karara varılamadığını belirterek, ilerleyen günlerde yapılacak toplantıların ardından bunun belirleneceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title