Haberler

Unutulmaya Yüz Tutmuş Sepet Örmenin Kursu Verildi

Edirne'de 'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında Roman vatandaşı kadınlara unutulmaya yüz tutmuş olan sepet örme kursu verildi.

Avrupa Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın finanse ettiği "Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyon ile İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi" hibe programı çerçevesinde "Güvenli Yarınlar" projesi ile Fevzipaşa İlkokulu'nda 21 Roman kadına sepet örme kursu verildi.

"Umudumuz güvenli yarınlar"

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Romanların iş gücü piyasasına girişlerinin sağlanması yoluyla toplumsal bütünleşmelerinin arttırılması ve sosyal yaşama dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Şallı, "İş ve AŞ düşüncesi ile yola çıkarak projenin ismini güvenli yarınlar olarak belirledik. Hepimiz biliyoruz. İşsizlik günümüzün can yakıcı sorunudur. İşsiz insan mutsuzdur, huzursuzdur. Geleceğe güvenle bakamaz. Derneklerin asıl işi iş bulmak değildir. Sorunu gündeme taşımak, aracı olmaktır. İş bulmak sosyal devletin görevidir. Amacımız dezavantajlı vatandaşlarımızın projeye sahip çıkması işini ve aşını kendi yaratmasıdır. Bu gerçekleşirse projemiz hak ettiği yeri bulacaktır. Umudumuz güvenli yarınlar yaratmaktır" dedi.

"Beklediğimizden daha iyi verim aldık"

Proje Koordinatörü Fatih Karabulut, amaçlarının geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı devam ettirmek olduğunu belirterek, "Kursumuz bitmek üzere, 22 iş günü devam etti. Bunun devamında aynalı süpürge kursu olacak ve bu da 2 hafta sürecek. Bizim niyetimiz 4 ile 5 kişi en azından burada yetiştirebilmekti. 21 kursiyerimiz var ama verim daha fazla oldu. Beklediğimizden daha iyi gitti. Herkes öğrendi. Tabi ustalık noktasında biraz daha zamanları var. Amacımız, geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı devam ettirmektir. Aynalı süpürge kursunda da niyetimiz budur. İstihdam konusunda birkaç kişiye faydamız olur ise ne ala" diye konuştu.

"Söğüt dallarından sepet yapıyoruz"

Kurs eğitmeni 60 yaşındaki Şerafettin Yaprak, kurs ile sepet yapıyoruz burada. 40 ile 50 yıldır bunu yapıyoruz. Böyle eğitimlerin devamını istiyoruz. Bitkisel ağaçlardan dere boylarında ki söğüt ağaçlarından dallarını alıyoruz ve onlarla sepet üretiyoruz. Bazı özel yerlerde dere kabukları var onlarla da sazlar yapıyoruz. Bağ, el, tabla sepetleri yapılabilir. Yok olmaya yüz tutmuş bir meslek ve biz bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz"

"Çok memnun kaldım"

Sepet kursundan çok memnun kalan 55 yaşındaki Kursiyer Şaziye Gülateş, "Bu sepet kursundan çok memnun kaldık. Ustamız Şerafettin Bey yapıyor ve biz ondan öğreniyoruz. Devamını istiyoruz olursa. Çoluğumuza çocuğumuza katkısı olur. Muhabbet sohbet ile beraber sepetleri yapıyoruz. Bir sepeti yapmamız yarım saati buluyor ince iş olduğundan" ifadelerini kullandı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Fevzipaşa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title