Haberler

Unutulmaya Yüz Tutan Lezzet, Ordu Helvası

Hayati Akçay - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz, "Yöreye özgü lezzetiyle bir asrı geride bırakan cevizli helva, karışımında barındırdığı besin maddeleriyle adeta enerji deposudur" dedi.

Hayati Akçay - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Yöreye özgü lezzetiyle bir asrı geride bırakan cevizli helva, karışımında barındırdığı besin maddeleriyle adeta enerji deposudur" dedi.

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöreye özgü lezzetlerden helvanın, içinde barındırdığı önemli besin maddelerinin başında asırlar önce krallara meyve olarak ikram edilen cevizin yer aldığını söyledi.

Kral meyvesi olarak bilinen cevizin Ordu yöresine özgü helvada yer almasıyla ayrı bir lezzetin ortaya çıktığını ifade eden Karadeniz, şunları kaydetti:

"Ordu helvası, enerji ve faydaları bakımından oldukça fazla olan şeker, ceviz ve çöven kökünün birleşiminden yapılmaktadır. Bu üç besin maddesinin faydaları zaten saymakla bitmez. Ceviz, bilindiği gibi bir vitamin kaynağıdır. Kalori, protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı olduğu bilinen cevizin, yeşil kabuğu ve yapraklarının, yüzyıllar boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, tümör engelleyici özelliklerinin olduğu da bilinmektedir. Daha bir çok rahatsızlığa faydası bulunduğu bilinen cevizin, yapılan araştırmalarda asırlar önce krallara meyve olarak ikram edildiği de ortaya çıktı."

Şekerin ise vücuttaki ölü derileri canlandırdığını, vurgulayan Karadeniz,

"Ayrıca vücudumuzdaki kırışıklıkları ve siyah noktaları giderir. Bunun yanında en önemlisi vücudumuzun dengeli beslenmesine yardımcı olur. Çöven kökü de göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici ve ateş düşürücü etkileri ile özellikle bronşitte faydalıdır. Vücudu rahatlatır, egzama, uyuz gibi cilt hastalıklarında faydalıdır. Bu üç besin maddesinin bir araya gelmesiyle ortaya da inanılmaz bir lezzet çıkmış oluyor. Yani, yöreye özgü lezzetiyle bir asrı geride bırakan cevizli helva, karışımında barındırdığı besin maddeleriyle adeta enerji deposudur. Kral meyvesi olarak bilinen cevizin Ordu'ya özgü lezzetlerden helvayla buluşması helvaya da ayrı bir tat katmış oluyor" diye konuştu.

-"Cevizli helva"

Yöreye özgü lezzetin ustalarından Yalçın Gürdal, kentte bu işle uğraşanların sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini, söz konusu lezzetin ilerleyen dönemde unutulma riskinin çok fazla olduğunu söyledi.

Yapılışı oldukça zahmetli olan bu lezzetin yaklaşık 3 saatte ortaya çıktığını vurgulayan Gürdal, enerji deposu helvanın yapılışı şöyle anlattı:

"Yaklaşık bir asır öncesinde Ordu'da ilk olarak pekmezden yapılan cevizli helva, günümüzde şekerle yapılmaktadır. Kısık ateşte şeker, su ile kaynatılarak şerbet haline getirilir. Ardından içine çöven kökü ve ceviz ilave edilir. Yaklaşık 3 saat süreyle karıştırılarak hazırlanan helva, 24 saat dinlendirilerek satışa sunulur. Kilosu 15 liradan satılan bu lezzet isteğe göre sıcak olarak ta tüketilebilir."

Yurtiçi ve yurtdışından birçok müşterisinin bulunduğunu vurgulayan Gürdal,

"Yöreye has bu lezzet Ordu'dan başka bir yerde bulunmaz. Farklı bir lezzet olarak satışa sunduğumuz Ordu helvasını, yurtiçi ve yurtdışından da bir çok insana ulaştırabiliyoruz" dedi.

Öte yandan cevizli helvanın tescili amacıyla daha önce İl Özel İdaresi tarafından ilgili yerlere müracaatların yapıldığı da öğrenildi.

- ORDU

Kaynak: AA / Yerel

Turan Karadeniz Hayati Akçay Cevizli Ordu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title