Haberler

    Unutulan "Çocuk Oyunları" Yaşatılacak

    23 Nisan'da Türkiye'nin çeşitli kentleriyle Bulgaristan, Makedonya ve Tataristan'dan gelerek ilçede konuk edilecek çocuklar, "topaç", "köşe kapmaca", "met", "misket", "saklambaç", "birdirbir", "körebe", "mendil kapmaca", "yakan top", "uzun eşek", "çuval yarışı", "çelik çomak", "yumurta taşıma", "ip çekme", "beş taş" ve "ip atlama" gibi Türk kültüründe yer alan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan 120 oyunu oynayacak.

    23 Nisan'da Türkiye'nin çeşitli kentleriyle Bulgaristan, Makedonya ve Tataristan'dan gelerek ilçede konuk edilecek çocuklar, "topaç", "köşe kapmaca", "met", "misket", "saklambaç", "birdirbir", "körebe", "mendil kapmaca", "yakan top", "uzun eşek", "çuval yarışı", "çelik çomak", "yumurta taşıma", "ip çekme", "beş taş" ve "ip atlama" gibi Türk kültüründe yer alan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan 120 oyunu oynayacak.

    Ayrıca çocuklara, "Müze Kent" diye anılan Safranbolu'daki 3 bin yıllık dönemin izlerini taşıyan ve günümüze kadar başarıyla korunabilen han, hamam, cami, köprü ve konak gibi somut miras da rehberler tarafından anlatılacak.

    Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, çocuk bayramını ilçede dünya miras kentlerinin çocuklarını ağırlayarak ve onlara Türk kültürünü, mirasını öğreterek geçireceklerini söyledi.

    Bütün hazırlıkları tamamladıklarını ve çocukları beklemeye başladıklarını anlatan Aksoy, "Çocuklarımızı davet ettik. Bu çocuklara Safranbolu'nun dünya mirası oluşuyla ilgili bilgileri vereceğiz ve 'Dünya mirası ne demek?', 'Dünya mirasının değeri nedir?' gibi soruların cevaplarını onların kafalarına daha iyi yerleşmesi amacıyla etkinlik düzenleyeceğiz" diye konuştu.

    Çocuklara tarihi evleri, caddeleri, hanları, hamamları, camileri gezdireceklerini belirten Aksoy, "23 Nisan'da kaybolmuş yöresel çocuk oyunlarını oynayacağız. Böylelikle geleneklerimiz, göreneklerimiz içerisinde önemli yeri olan çocuk oyunlarımız da yaşatılmaya, çocuklara nakledilmeye çalışılacak" sözlerine yer verdi.

    "120 civarında çocuk oyunu var"

    Somut ve soyut soyut mirası da yaşatarak gelecek kuşaklara aktarma adına çocuk bayramını kutlayacaklarını ifade eden Aksoy, "Safranbolu Araştırmaları Merkezi bünyesinde Safranbolu'daki geleneksel çocuk oyunlarını içeren bir kitap basıldı. Bu kitabımızı ücretsiz çocuklara dağıtacağız. Bu kitapta yaklaşık 120 civarında çocuk oyunu var. Bulgaristanlı bir çocuk ile Safranbolulu bir çocuk karşılıklı 'mendil kapmaca' oynayacak. Bir Bergamalı çocuk ile Tataristan'da gelmiş olan bir çocuk 'yumurta yarışı' yapacaklar" dedi.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Necdet Aksoy Safranbolu Tataristan 23 Nisan Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title