Haberler

UNO, Doygun Gıda'yı 'Taklitçilik'le Suçladı; Açtığı Davayı Kazandı

Güncelleme:

Ülker markasının kurucusu Asım Berksan-Sabri Ülker kardeşlerin çocukları paketli ekmek pazarında karşı karşıya geldi. Murat Ülker açtığı taklitçilik davasını kazandı.

Ülker markasının kurucusu Asım Berksan- Sabri Ülker kardeşlerin çocukları paketli ekmek pazarında karşı karşıya geldi. Murat Ülker'in yönetim kurulu başkanı olduğu UNO Ekmek, Selçuk Berksan'ın başında olduğu Doygun Ekmek'e taklitçilikdavası açtı. Mahkeme UNO'yu haklı buldu; ambalajların imhasına karar verdi. Temyize götürülen bu kararı Yargıtay da onadı.

PATRONLARIN EKMEK KAVGASI

Türkiye 'nin paketli ekmek markalarının iki önemli oyuncusu UNO ve Doygun, mahkemede karşı karşıya geldi. Her iki markanın ortakları ise iş dünyasının yakından bildiği isimler. UNO'nun (Unmaş Unlu Mamulleri San. Ve Tic. A.Ş.) yönetiminde Murat Ülker ve Ali Ülker yer alırken Doygun'un (Doygun Gıda San. Ve Tic. Dağıtım A.Ş.) yönetiminde ise Murat Ülker'in kuzenleri A. Selçuk- Ö. Faruk Berksan kardeşler yer alıyor. Her ikisi de sektörün önde gelen iki markasının davalı konuma düşüren ise Doygun'un bir ürününde kullandığı ambalaj ve bu ambalaj üzerindeki tost fotoğrafı oldu.

UNO tarafı anılan üründeki görsel ve ambalajın kendi ürünlerinden taklit edildiği, yanıltıcı bir durumun ortaya çıkmasına neden olan durumun 'markaya tecavüz' olduğu öne sürüldü. UNO'nun avukatı durumun tespiti ile birlikte anılan ambalajlara el konulmasını istedi. Dava 2012 yılında İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

İTİBARA ZARAR İDDİASI

Davalı Doygun tarafı ise, kendilerine yöneltilen suçlamanın ve dava dilekçesindeki iddiaların temelsiz olduğunu savundu. Savunmada, Doygun'un son yıllarda pazar payının arttığı söz konusu davanın da ticari itibarlarına zarar vermek için açıldığı kaydedildi. Savunma dilekçesinde, tost ekmeğinin ambalajında benzerlik ve taklit olmadığı bu nedenle davanın reddi istendi. Mahkeme tarafları dinledikten ve delillerini aldıktan sonra dosyayı bilirkişi heyetine teslim etti. Bilirkişiler raporlarını 10 Mart 2014 günü tamamladı. Raporda, UNO'nun gıda sektöründen tanınan bir marka olduğuna işaret edilerek, Doygun'un tost ekmeği için kullanılan ambalajın tasarımının UNO'nun tasarımına benzediği kaydedildi. Raporda, 'Bu durum tüketici nezdinde karıştırılabilir' denildi.

'AMBALAJLAR TOPLATILSIN'

Mahkeme gerekçeli kararını geçtiğimiz yıl 15 Mayıs'ta açıkladı. Kararda, marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet oluştuğuna işaret ederek Doygun'un davaya konu ürününde kullandığı ambalajlara el konulmasına; karar kesinleştiğinde ise söz konusu ürünlerin imhasına karar verdi. Doygun Gıda'nın avukatı kararı temyiz etti.
Dosyaya bakan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi verilen kararı onadı. Yargıtay'ın onama kararı ise geçtiğimiz 12 Mayıs'ta kesinleşti.

İMHASI GEREKEN BİR ÜRÜN KALMADI

DOYGUN Gıda'nın avukatı Selçuk Donat konu ile ilgili Hürriyet Dünyası'nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada "Uygulanabilirliği olmayan bir karar. Çünkü dava açıldığı süreçte biz gerekli tedbirleri aldık. Hem ambalajda kullanılan tost görselinde hem de renkte bir değişiklik yaptık. Dolayısı ile ortada toplatılıp imhası gereken bir malzeme yok ortada" dedi. Avukat Donat, her iki markanın ambalajlı ekmek pazarının önemli oyuncuları olduğuna işaret ederek, dava başvuru gerekçesini ise 'pazarda pay artırma' ile ilgili olabileceği yorumunda bulundu.

RAPOR GELDİ HATADAN DÖNDÜLER

UNO'nun avukatı Mehmet Hilmi Eratlı ise konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Dava lehimize sonuçlandı. Bilirkişi raporunda, üründeki benzerlik nedeni yle, tüketicilerin karıştırabileceğine işaret etti. Bilirkişi raporunun dosyaya sunulması sonrası Doygun Gıda hatasından döndü. Davaya konu ambalajlar toplatıldı. Bizim, bu karardan sonra tazminat davası açma hakkımız var. Ancak bu kararı şirket yönetimi verebilir" dedi. Av. Eratlı müvekkili UNO'nun pazarın en büyük oyuncusu olduğuna işaret ederek bu alandaki payının yüzde 80 seviyesinde olduğunu sözlerine aktardı.

Asım Berksan (solda) kardeşi Sabri Ülker ile, şirketin temelini 1944 yılında küçük bir atöylede attı.

BABALARI ÜLKERİ KURDU

Asım Berksan ve Sabri Ülker kardeşler Ülker Gıda Sanayi'nin temelini 1944 yılı sonunda Eminönü'ndeki Nohutçu Han'daki küçük bir imalathanede attı. Ülker'lerin esas soyadı Berksan. Ancak, marka öne çıkınca aile soyadlarını 1953'de Ülker olarak değiştirdi. 1979 yılına gelindiğinde ise Asım Ülker çocukları Selçuk ve Ö. Faruk ile birlikte soyadlarını yeniden Berksan olarak değiştirdi. 1987 yılına gelindiğinde ise Asım Berksan Ülker'deki hissesini kardeşi Sabri'ye devretti. Çocukları ile birlikte Kar Şirketler Topluluğu'nu kuran Asım Berksan 2001 yılında vefat etti. Doygun Gıda ise halen Kar Şirketler Topluluğu bünyesinde. Ülker tarafı ise 2008 yılında UNO'ya ortak oldu. Ülker uzun bir süre UNO'nun kurucusu Hasip Gençer ile yola devam etti. İki yıl önce ise Gençer elindeki yüzde 40 hisseyi ekmek sektörünün dünyadaki deneyimli ismi Federico Caruncho'ya devretti. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Murat Ülker Sabri Ülker Yargıtay Berksan Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (5)

batmanlı:

akp liler batman da gizliden gıda dağıyo hani dürüstüler elinde kuran la gezenler kimi kandırıyo uyan ey halk oy verenlerde günaha ortak oluyo fakirin parasını seçim için dağıtıyorlar

2
2
yanıtYanıtla
çetin kaya:

ülker akp, nin musluğu tabii kazanır

1
2
yanıtYanıtla
ALİM:

uno ÇOK KAZIK DAHA UCUZA SATINCA gaz yaptı unoya . . . . . . . . . . . .

0
0
yanıtYanıtla
İnsan:

bedavadan tanıtım

0
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

aslında uno yaptığı taklit ürünleri piyasaya sürdü utanmadan birde dava açıyor

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title