Haberler

Ünlü İsimler 'İyilik Bebekleri'ne Hayat Verdi

Organ nakline dikkat çekmek için Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından İstanbul’da ’’İyilik Bebekleri’’ isimli program düzenlendi.

Organ nakline dikkat çekmek için Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından İstanbul'da "İyilik Bebekleri" isimli program düzenlendi. Programa birçok ünlü isim katılarak destek verdi.

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan "organ bağışı" konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalarını ulusal ve uluslararası platformlarda aralıksız sürdüren Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği, bu yıl çocukluk dönemi organ nakillerinin önemine "İyilik Bebekleri" ile dikkat çekiyor."Hayata İyilik Kat" sloganından yola çıkılarak gerçekleştirilen "İyilik Bebekleri" projesine 41 ünlü isim destek verdi. Proje kapsamında ünlü isimler organ nakli olmak için bekleyen çocuklar için hayallerini paylaştı, dünyaca ünlü bebek tasarımcıları tarafından her ünlünün çocukluk hayali "İyilik Bebekleri" ile hayat buldu.

Piangel İletişim ve Prestige&Premium Brands ortak çalışması olan ve Memorial Sağlık Grubu'nun katkıları ile gerçekleştirilen projenin yapımcılığı Zuhal Ceran tarafından gerçekleştirildi. Proje; İyilik Bebekleri ve onlara hayat veren Türkiye'nin en ünlü isimlerinin fotoğraf sanatçısı Cengiz Dikbaş'ın objektifinden yansıyan kareler ve iyilik bebekleri sergisinden oluşuyor.

"HAYATA İYİLİK KAT"TILAR

Ahu Sungur, Alper Uçar, Prof. Dr. Arzu Kunt, Aslı Şen, Asuman Krause, Atiye, Ayşe Arman, Ayşe Kucuroğlu, Ayşe Tolga, Ayşe Kızılöz, Beki İkala Erikli, Carlos Martin, Deniz Akkaya, Deniz Berdan, Dilara Endican, Ediz Hun, Emek-Sadettin Saran, Ebru Şallı, Eda Taşpınar, Gripin, Gül Gölge Saygı, Haldun Dormen, Hande Kazanova, Hakan Mengüç, Kerem Tunçeri, Kürşat Başar, Prof. Dr. K. Yalçın Polat, Mithat Can Özer, Metin Hara, Nebahat Çehre, Oylum Talu, Pakize Suda, Pınar Altuğ Atacan, Selda Alkor, Selçuk Yöntem, Soner Sarıkabadayı, Saba Tümer, Şahika Ercümen, Tuna Kiremitçi, ve Zeynep Beşerler'in katkıları ile gerçekleşen proje, çocuklara sağlıklı bir gelecek sunmayı amaçlıyor.

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat etkinlikte şunları söyledi:

"Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği olarak bir misyonumuz var, o da toplumdaki organ bağışına olan duyarlılığı arttırmak. Bu çerçevede bir proje yaptık. Birçok ünlümüz katıldı. Onların çocuk hayalinde kahramanları şekillendirerek çocuklara resim yaptık. Onların cümleleriyle desteklerini, organ bağışının çok önemli olduğunu, hayat kurtardığını, toplumun bilincini geliştirmek amacıyla ortaya koyduk. Daha önce yine ünlülerle 'Hayat Ver' projemiz vardı. 'Hayata Yelken Aç' projesiyle yelken yarışması düzenledik. Bu tür projeler ardı ardına gelecek. Amacımız bu konuyu sürekli olarak toplumun gündeminde tutmak. Özellikle toplumun önde gelen ünlülerin bir sözü, bir davranışı organ bağışına olan pozitifliği arttıracak diye düşünüyoruz."

"İNSANLAR ORGAN NAKLİNİ YILDA BİR DEFA GÜNDEMLERİNE ALSINLAR"

Türkiye'de organ nakilleri iyi durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Polat, "Kadavra organ bağışı olduğu için genellikle organ bağışını canlıdan yapıyoruz. Organ naklinin temel felsefesi kadavradan yapmaktır. Türkiye'de bu konuyu gündeme getirip batılı standartları yakalamak, asıl amacımız budur. Organ bağışını, biz istiyoruz ki insanlar gündemine alsınlar, yılda bir defa olsun oturup konuşsunlar. Bu konuyu gündemlerine alıp konuşsunlar" şeklinde konuştu.

Çektiği fotoğraflarla projeye destek veren fotoğraf sanatçısı Cengiz Dikbaş, "Bu kadar ünlüyü bir araya getirip böyle çalışma yapmak hem güzel hem de zor oldu. Bir kişinin hayatını kurtarmak bize mutluluk verecek bir olaydır. Bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. İnşallah herkesi bu konuda bilinçlendiririz. Herkesi bilinçlendirmek zor ama insanlar destek ve yardımcı olursa ve böylece bir kişinin hayatının kurtulması önemlidir. Bizde bu projeye fotoğraflarla katkıda bulunduk inşallah amacına ulaşmıştır. Herkese organ bağışı yapın diyemeyiz ama insanlar araştırsınlar baksınlar. Kimin başına ne geleceğini bilemeyiz. Ateş düştüğü yeri yakar. Bir kişinin bu konuya katkıda bulunması diğer bir kişinin hayatını kurtarmasına neden olabilir" dedi.

Etkinlikte konuşan Çocuk Gastroenteroloji ve Karaciğer Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, "Türkiye'de karaciğer nakline iki açıdan bakabiliriz. İhtiyaç ve yapılabilirlik durumudur. Yapılabilirlik durumu açısından çok iyi durumdayız. Bu işi yapan birçok merkez var. Bazı merkezlerde çocuk programları çok daha önde, o yüzden acil durumlarda ve süregelen kronik hastalıklar durumunda olan çocuklara tıbbi hizmet veriyor. Organ nakline ihtiyaç var. Ülkemizde akraba evlilikleri çok olduğu için metabolik karaciğer hastalıkları, doğumsal safhada gelişimsel bozukluklar olduğu için ihtiyaç fazla. Avrupa ülkelerine kıyasla nakile olan gereksinimde biz daha öndeyiz. Nakiller genel olarak anne, baba ve yakınlardan oluyor. Dileğimiz bağışın artarak bu çocuklara nakil yapmak. Çocuklara nakil için çok küçük parça gerekiyor. Bağış organı ikiye ve üçe bölünerek daha fazla kullanılabiliniyor" şeklinde konuştu.

Karaciğer nakli olan 2,5 yaşındaki İkra'nın annesi Leman Köylü, organ naklinin kendisinden alınan karaciğerle yapıldığını belirterek, "Önce duyunca şok olduk ve üzüldük. Nakil gerçekleşince ayrı bir sevincimiz oldu. Sağlık durumu gayet iyi ve her şey yolunda. Bir insan can vermek tabi ki güzel. Bir insanı yaşatmak gibisi var mı?" diye konuştu.

İyilik bebekleri tüm yıl boyunca Türkiye'nin pek çok kentinde sergilenecek, bebeklerin satışından elde edilecek gelir ise derneğe bağışlanarak organ nakli olan çocuklar için kullanılacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yalçın Polat İstanbul Türkiye Bebek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title