Haberler

Ünlü Filozofa Ait Lahit, Ereğli Müzesinde Sergileniyor

Güncelleme:

Dünyanın döndüğüne yönelik varsayımıyla tanınan filozof ve astronom Heraklides'in lahidi Ereğli Müzesindeki en değerli eserler arasında gösteriliyor.

MÖ 388'de Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde dünyaya gelen filozof ve astronom Heraklides'e ait lahit Ereğli Müzesi'nde sergileniyor.

İlçede 19. yüzyılda bölgenin ileri gelenlerinden Halil Paşa Karamahmutoğlu'nun yaptırdığı konakta hizmet veren Ereğli Müzesi'nde, eski Tunç Çağı, Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserler yer alıyor.

Arkeoloji ve etnografya müzesi niteliğindeki müzede sergilenen 6 bini aşkın eser arasındaki Heraklides'in lahidi bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzelerinin 1988'de Atatürk Kültür Merkezi'nin içerisinde sadece müdürlük olarak hizmet verdiğini, o dönemdeki 10 yıllık süreçte bazı eserlere ilişkin kayıtların olmadığını söyledi.

Eserlerinin 1998'den itibaren mevcut müzeye taşındığını aktaran Mercan, "Müzemizdeki lahitin Heraklides'e ait olduğunu üzerindeki 8 satırlık mezar yazıtından anlıyoruz. Bu yazıda okunabildiği kadar 'Heraklides, oğlu ve şehrin milletvekili' yazıyor. Ne kadar yaşadığı okunamıyor. Müzenin önemli eserleri arasındaki lahit bir aile mezarlığı konumunda. Aileden birkaç neslin buraya gömüldüğü belli" diye konuştu.

Mercan, müzelerin tarihin tapusu olduğuna işaret ederek "Heraklides'in yaşamıyla ilgili elimizde fazla bir bilgi yok, sadece kaynak olarak lahit var. Yazılı kaynaklar çıktığı zaman Heraklides'in Ereğli'deki yaşamı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabiliriz. Böylece müzemiz ve bölgemiz daha fazla turistin ilgisini çekecektir" diye konuştu.

"Doğduğu Ereğli'de yaşımını yitirdi"

Araştırmacı Kutsal Kıvrak ise Ereğli'nin tarihi üzerine hazırladığı bir kitap doğrultusunda 2 yıldır çalışma yaptığını, Heraklides'in Galileo Galilei'den önce dünyanın döndüğüne yönelik varsayımının litaretürde yer aldığını söyledi.

Galilei'nin bilimsel verilerle doğruladığı bilgileri Heraklides'in yüzlerce yıl önce öngördüğünü anlatan Kıvark, şunları kaydetti:

"Heraklides, Ereğli'de doğup büyümüş. Gençlik yıllarında ise Atina'ya gidip Platon'un kurduğu Akademia'ya girdi ve yöneticilik yaptı. Matematiği çok iyi olan Heraklides, dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü varsayımı ortaya atmasıyla herkes tarafından tanındı. Filozof, MÖ 350 yıllarında dünyanın ve güneşin kendi ekseni etrafında döndüğünü söylemiştir ancak o dönem görüşleri kabul görmemiştir. Araştırmamıza göre de daha sonra Ereğli'ye dönmüş ve 78 yaşında yaşamını yitirmiştir. Kendi doğup büyüdüğü Ereğli'de yeterince tanınmayan Heraklides'i daha iyi anlatabilmek için hazırladığımız kitap yakın zamanda baskıya girecektir." - Zonguldak

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Mercan Halil Paşa Zonguldak Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title