Haberler

Üniversitelilerin Engellilerle Empati Zamanı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencilerinden Ozancan Bulur ile Muratcan Koç, Engelliler Haftası nedeniyle bir gün görme engelli, bir gün de bedensel engelli gibi yaşadı.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencilerinden Ozancan Bulur ile Muratcan Koç, Engelliler Haftası nedeniyle bir gün görme engelli, bir gün de bedensel engelli gibi yaşadı. Öğrenciler, 2 günde engellileri bir ömre sığmayacak kadar anladıklarını söyledi.

KAÜ Yabancı Dil Yüksekokulu öğrencileri, Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Kars Dolunay Derneği Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker öncülüğünde kendi duyarlılıklarıyla bir proje geliştirdiler. Etkinlik kapsamında 2 öğrencinin yer aldığı 'Bugün Benim Empati Günüm' projesi dahilinde Tuncelili Ozancan Bulur ve Tokatlı Muratcan Koç, 2 gün süreyle engelli yaşam mücadelesi verdi. İlk günün tamamını gözleri kapalı yaşayan Ozancan Bulur, ertesi gün tekerlekli sandalyeye mahkum olurken, ilk gününü tekerlekli sandalyede geçiren Muratcan Koç da ikinci günü gözleri kapalı geçirdi. Toplumda farkındalık yaratmak ve engellilerin yaşadığı sorunları yanı başında hissettirmek adına projenin yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker, "Bu iki arkadaşımız sık sık Dolunay Derneği'ni ziyaret ediyorlardı ve oradaki bir takım etkinliklere katılıyorlardı. Geçtiğimiz günlerde de empati tekerlekli basketbol oyunu oynadılar. Dünya Engelliler Günü için de böyle bir çalışmada bulunmak istediklerini söyleyince de bizlerin niyetine katkı sağlamış oldular. Yalnız okulda değil, okula gelirken de odalarına giderken de okul kantinine hatta lavaboya gittiklerinde de bu şekilde gittiler ve kısacası bütün günlerini bir engellinin yaşadığı gibi yaşamaya çalıştılar" dedi.

Engelli insanları anlamak için projede olduklarını belirten Ozancan Bulur, gözleri kapalı olduğu gün kar yağdığını ancak kendisinin göremediğini söyledi. Sadece soğuğu, rüzgarı hissettiğini aktaran Bulur, "Yanınızdan geçenleri duyuyorsunuz ama göremiyorsunuz. Dünyadaki güzellikler ve kötülükler hiçbir şeyden haberiniz yok. Sevdiğin, değer verdiğin hiç kimseyi göremiyorsun. Yediğin şeyi hissediyorsun ama göremiyorsun. Gözlerine bir perde iniyor ve dünya kapkaranlık oluyor" diye konuştu.

Tekerlekli sandalyeyle okula gidirken çok zorluk yaşadığını anlatan Tokatlı Muratcan Koç ise şunları söyledi:

"Belim uyuştu, çok ciddi anlamda zorluk yaşadım ve ayak parmaklarım buz kesmişti resmen. Bugün okula görme engelli olarak geldim ve sabah kar yağarken bunu göremedim. Dışarıdaki her şeyi bana arkadaşım anlattı ve yürürken birkaç defa kayarak düşme tehlikesi yaşadım. Fransızca dersine girdiğimizde hoca ders anlatırken bir anda boşluğa düştüm ve daraldım. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız, onlar da bir insan ve bizim gibiler. Engellerine bakaraktan kesinlikle ön yargıyla yaklaşmamalıyız ve onları topluma kazandırmak adına elimizden gelen çabayı göstermeliyiz." - Kars

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Engelliler Haftası Bahattin Şeker Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title