Haberler

    Üniversiteliler İçin Burs Rehberi

    YÖK'ten ziraat, orman ve su ürünlerini seçenlere destek Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verileceğini açıkladı.

    YÖK'ten ziraat, orman ve su ürünlerini seçenlere destek

    Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verileceğini açıkladı. Aylık 600 lira olan burs 12 ay boyunca ödenecek. 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerinde toplam 210 program bulunuyor. Bunların her birisine, ilk üç sırada yerleşecek öğrencilerin hepsi, yani toplam 630 üniversiteli bu imkandan faydalanabilecek. Böylece tüm devlet üniversitelerine yerleşen başarılı öğrenciler desteklenmiş olacak.

    TEV'den beş ayrı program

    Türk Eğitim Vakfı'nın (TEV) beş farklı burs programı var. TEV Eğitim Bursu kapsamında, 'Atatürk İlkelerine bağlı, milli duygulara sahip, sağlam karakterli ve güvenilir, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan, üniversite, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencilerine' yükseköğrenim bursu veriliyor. Burs için ara sınıflardaki öğrencilerin  genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50 olup bir üst sınıfa geçmesi gerekiyor. Bu yıl burs miktarı 480 TL. Üstün Başarı Bursu'na ise, her yıl yaklaşık 40-50 yeni öğrenci seçiliyor. Bu bursa, LYS'de ilk 5 bine girip, mühendislik-mimarlık, hukuk ile sağlık, idari, temel ve sosyal bilimler alanlarında öğrenim görmeye hak kazananlar başvurabiliyor. Ayrıca LYS'de ilk 5 bine giren, genel not ortalaması 3.50 (100 üzerinden 87.5) olan 2'nci sınıf öğrencileri de burstan yararlanabiliyor. Öğrencilere her ay 1.120 TL ödeniyor. Yüksek lisans, doktora ile teknik ve endüstri meslek lisesi öğrencileri için burslar da var. Ayrıca TEV'in kız öğrenci yurt bursları kesin başvuruları 15 Ağustos'ta başladı,15 Eylül'de sona erecek. Diğerlerinin başvuru tarihi ise, 1-30 Eylül arasında. Başvurular, TEV'in internet adresinden alınıyor.

    TÜBİTAK'ı da unutmayın

    Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin'in açıklamasına göre LYS MF puan türünde ilk 5 bin'de olup matematik, fizik, kimya, biyolojiye; YGS-1'de ilk 5 binde olup felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira burs verilecek. 5 bin ile 10 bin sıralamasındakilerin burs miktarı 1.500 TL olacak. MF'de 10 bin- 20 bin sıralamasında olup temel bilimleri seçenlere 1000; 20 bin-25 bin'dekilere ise 750 TL verilecek.

    ÇYDD'den 1000 öğrenciye burs

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) burslarına, şubelerinin bulunduğu illerdeki devlet üniversitelerinde uzaktan eğitim ve açıköğretim programları dışında ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görenler başvurabiliyor. Bu yıl Türkiye genelinde 1000 öğrenciye burs verilecek. Tutar yöresel farklılıklara göre 150-200 TL arasında değişiyor. Süresi ise eylül ve haziran arası olmak üzere 10 ay. Başvurular 20 Eylül-10 Ekim tarihlerinde öğrenim görülen üniversitelerin bulunduğu il ve ilçelerdeki ÇYDD şubelerine yapılacak. Başvuru koşullarıysa şöyle:  T.C. vatandaşı olmak, ÇYDD şubelerinin bulunduğu illerdeki devlet üniversitelerinde uzaktan eğitim ve açıköğretim programları dışında ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görmek, ÇYDD tüzüğünde belirtilen ilke ve amaçlara uygun olmak.

    İhtiyacı olanlara karşılıksız ve geri ödemesiz

    Kredi ve Yurtlar Kurumu, T.C. vatandaşı olan, yükseköğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız burs veriyor. Geçen yıl öğrencilere aylık 400 TL burs veriliyordu ancak bu yılki miktar henüz açıklanmadı. Artış Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla belirleniyor. Ön lisans, lisans,  açıköğretim (sadece öncelikliler; şehit-gazi çocuğu, anne-babası vefat edenler, vb.), dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıranlar, master ve doktora yapanlar, vakıf üniversitesi öğrencileri, LYS sonucunda her alanda ilk 100'e girenler, üniversite kontenjanından bildirilenler, milli olmuş amatör sporcular, ikinci öğretimde okuyanlar burstan yararlanabiliyor.

    Belirli bölümlerde okuyanlar alabilecek

    Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı (ALEV), üniversite öğrencilerine iki çeşit burs sağlıyor. 'Dr. Üzeyir Garih Bursu', İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü son sınıf veya lisansüstü öğrenim gören beş öğrenciye veriliyor. 'ALEV Bursu' ise, İstanbul Teknik, Orta Doğu Teknik, Boğaziçi, İstanbul, Ankara ve Galatasaray üniversitelerinin mühendislik, işletme gibi bazı bölümlerinde son sınıfta okuyanları kapsıyor. Bu öğrencilerden lisansüstüne devam edenlerin bursları en fazla bir yıl sürdürülüyor. Öğrenimin aksatılması halinde burs iptal ediliyor. ALEV bursları karşılıksız veriliyor. Başvuru için öğrenciler, üniversitelerin burs ofislerinden aldıkları ALEV Burs İstek Formu'nu dolduruyor. Burs ofisleri, bildirilen kontenjan kadar öğrenciyi seçip vakıf yönetimine iletiyor. Başvurusu kabul edilenlere bir mektup gönderiliyor. Geçen dönem burs miktarı aylık 360 TL idi. Yeni dönem için miktarlar henüz açıklanmadı.

    Yeni 'kıvılcım'lar aranıyor

    Çelikel Eğitim Vakfı, Alev Topları Programı'nın bu yılki başvuru süreci için çalışmalarına başladı. Grup ve bireysel mülakatlarla sürdürülen değerlendirme sürecinin ardından yeni 'kıvılcım'larını belirleyecek olan programa başvurular, 31 Ağustos'a kadar devam edecek. Bu yıl beşinci döneme giren program kapsamında öğrencilere yılda 12 ay süreyle ayda 400 TL burs ile pek çok kişisel, kültürel ve sosyal gelişim imkanı da sağlanacak.

    400 yeni öğrenciye verilecek

    Sabancı Vakfı, her yıl 400'ü yeni olmak üzere, toplamda  1.500'e yakın, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan lisans ve ön lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veriyor. Burslar, üniversiteye ilk girişte başlayıp, öğrenci mezun olana kadar devam ediyor ve her yıl ekim-haziran ayları arasında 9 ay süreyle nakit ödeniyor. Geçen eğitim yılında aylık burs miktarı lisans öğrencileri için 410, ön lisans öğrencileri için 210 TL idi. 2016-2017 eğitim yılı burs tutarı eylül ayında belirlenecek. Burstan yararlanabilmek için yurtiçindeki eğitim kurumlarında tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak gerekiyor. Burs kontenjanı tahsis edilen Boğaziçi, Ankara, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerine yeni yerleşen öğrencilere yönelik dört farklı program var. Her program için farklı özellikler aranıyor. Başvuru tarihleri genellikle eylülde olmakla beraber, öğrencilerin üniversiteye ilk kayıtlarını yaptırdıktan sonra duyuruları dikkatle takip etmeleri öneriliyor.

    Başvurular eylülde

    Anadolu Vakfı bursundan yararlanabilmek için yurtiçindeki eğitim kurumlarında lisans seviyesinde, tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak gerekiyor. Yılda 750 öğrenciye burs imkanı sağlanıyor. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında ise 350'ye yakın yeni öğrenciye burs verilecek. Başvurular her yıl 1-30 Eylül arasında www.anadoluvakfi.org.tr adresinden Burs Başvuru Sistemi üzerinden online alınıyor. 375 TL olan aylık burs miktarı 9 ay boyunca ödeniyor. Başvuru koşullarıysa şöyle: T.C. vatandaşı olmak, maddi desteğe ihtiyaç duymak, açıköğretim ve uzaktan öğretim programları dışında devlet üniversitelerini kazanmış olmak, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler için yüzde 100 başarı bursu ile yerleşmek.

    Üniversitelilere 200 TL

    21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV), başarılı ancak eğitimlerini sürdürürken zorlanan çocuk ve gençlere, eğitimde uygun koşul ve olanak eşitliği vermek, onların yetenek ve becerileri ölçüsünde en iyi düzeyde yetişmelerine katkıda bulunmak amacıyla burs sağlıyor. Başvurular, 3-5 Ekim tarihinde alınacak. İlkokul öğrencilerine 50, ortaokula 75, liseye 100, üniversitelilere ise 200 TL veriliyor. Üniversiteli bursiyerlere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti, ücretsiz tiyatro, konser, sinema, gençlik kulübü etkinlikleri gibi imkanlar da sunuluyor.

    Sadece lisans okuyanlara

    Vehbi Koç Vakfı, sadece lisans öğrencilerine burs veriyor. Miktar geçen yıl 460 TL idi, ancak bu yılki henüz açıklanmadı. Ödemeler aralık, şubat ve mayısta yapılıyor. Başvurular, 1-30 Eylül'de alınacak. Her yıl yeni eğitim dönemi başında üniversitelerin burs ofisleri veya fakülte sekreterlikleri duyuruları yayımlıyor. Üniversitelerin burs ofisleri ön eleme yaptıktan sonra vakıf ve okul yetkililerinden oluşan Burs Komisyonu, aday öğrencilerle yüz yüze görüşüyor. Asil ve yedek bursiyer listesi üniversite tarafından duyuruluyor. Başvuru koşulları ise şöyle:  Örgün lisans eğitiminde okumak, maddi yardıma ihtiyaç duymak, disiplin cezası olmaması, başka burs almamak ve başarı notunun 100 üzerinden en az 60; 5 üzerinden 3.00; 4 üzerinden 2.50 olması.

    BARINMA ALTERNATİFLERİ

    Bulundukları yerden farklı bir şehirde okuyacak yeni üniversitelilerin en büyük sorunlarından biri debarınma. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) yurtlarına başvurular bugün saat 23.59'da bitiyor. Öğrenciler için başka alternatifler de bulunuyor:

    ÜNİVERSİTE YURTLARI

    Bazı üniversitelerin öğrencilerinin kalması için yurtları bulunuyor. Aranan ilk şart, üniversitenin kendi öğrencisi olmak. Fiyatlar ise üniversitelere göre farklılık gösteriyor. Bazılarında ortak kullanım banyo ve tuvaletler varken, bazılarında odanın içerisinde yer alıyor. Odadaki kişi sayısına ve yurtta sağlanan imkanlara göre fiyat aralıkları değişebiliyor. Bu yurtlara başvuru ve kayıt bilgileri üniversitelerin web sayfalarından duyuruluyor.

    ÖZEL YURTLAR

    KYK'nın dışında, özel yurtlar da bulunuyor. Ancak bunları seçerken yurdun MEB onaylı olması, işletme belgesinin bulunması gibi durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. "Kahvaltı ve akşam yemeği fiyata dahil mi?" diye mutlaka sorun. Yurt ve okul arasındaki mesafeyi de hafife almayın. Çünkü yurt ve okul arasındaki uzaklık ekstra bir maliyet getirebilir.

    ÖĞRENCİ EVLERİ

    Öğrencilerin barınma denince akla gelen ilk alternatiflerinden biri de, ev. Yurda göre daha rahat bir yaşam ortamı sağlasa da, daha maliyetli olabiliyor. Öğrenci faturalar, kira ve ev giderleriyle ilgilenmek zorunda kalsa da en gözde barınma seçenekleri arasında.

    APARTLAR

    Az odalı, yeme-içme ihtiyaçlarınızı kendinizin karşılayabileceği açık mutfağı ve yine kendine ait banyo ve tuvaleti olan daireler yani apartlar, öğrencilerin barınma seçenekleri arasında. Ev konforuna daha yakın olan apartların fiyatları, yurtlara göre daha yüksek. Odada kalacak kişi sayısı ve sağladığı imkanlara göre fiyat değişiyor.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Yekta Saraç Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

    title