Haberler

Üniversitede Yılda 1 Milyon Yavru Balık Üretiyorlar

Güncelleme:

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yavru balık ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, hem Doğu'daki vatandaşlara balık tüketim alışkanlığı kazandırmak hem de üreticilerin balık ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 12 ton alabalık, bir milyon da yavru balık üretiyor.

Fakülte bünyesinde faaliyet gösterin İç Su Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde öğrencilerin uygulama eğitimlerinin yanı sıra üretimi yapılan balıklarla bölgenin ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor.

Sahile uzaklığı 320 kilometre, rakımı ise 2 bin metre civarında olan Erzurum'da, sofralara taze balık imkanı sunuluyor. Alabalık üretiminin yanı sıra yavru balıklar beslenerek, üreticilerin de ihtiyacı karşılanıyor.

Fakültenin dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nin balık ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, tesiste yetiştirdikleri alabalık yavru ve yumurtasını, çevredeki üreticilere belli dönemlerde topluca sattıklarını ifade etti.

"Canlı alabalığın bulunması yöre insanı için büyük bir şanstır"

Bölge illere ve ilçelere yavru balık yüklemesi yaptıklarını anlatan Atamanalp, şunları kaydetti:

"Hem fiyat avantajından ötürü hem tesisimizin hastalıktan ari olmasından dolayı üreticiler tarafından çok tercih görüyor. En yakın sahile 320 kilometre uzaklıkta, denizden 2 bin metre yükseklikteyiz. Buna rağmen Doğu'nun balık ihtiyacını karşılıyoruz. Canlı alabalığın bulunması gerçekten yöre insanı için büyük bir şanstır. Yıllık yavru üretimimiz bir milyon civarında. Tabii bunu öncesinde yani sezon başlamadan üreticilerden talep alıyoruz. Talebe göre bir milyonsa bir milyon üretiyoruz, iki milyonsa bu rakamı hedefliyoruz. Bu sene bir milyon civarında balık üretimi yapıp, sattık."

Atamanalp, yaptıkları araştırmada, bazı tüketicilerin kılçığından korktuğu için ve koku yaptığını düşündüklerinden dolayı balık tüketiminden çekinebildiğini belirterek, "Bu kılçık sorununu, vakum pakette balık satarak aşıyoruz. Sıfır kılçıklı, bildiğimiz tavuk eti, kırmızı et gibi balık satıyoruz. Diğer bir kaygı ise balık pişerken evde koku oluyor yönünde. Biz şunu iddia ediyoruz, 'taze balık evde koku yapmaz' diye" şeklinde konuştu. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Anadolu Bölgesi Atatürk Üniversitesi Muhammed Atamanalp Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title