Haberler

Üniversiteye Girişte LGS ve YGS Kalkıyor, TEOG Sistemi Geliyor

Güncelleme:

Üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistemle LYS ve YGS kaldırılacak. Öğrenci, lise sınavlarında aldığı not ve ilgi alanına göre istediği üniversiteye başvuracak.

Uygulanmaya konulan 4+4+4 sistemiyle ilk ve ortaöğretimi reforma tabi tutan hükümet, bu kez yüksek öğretimde benzer bir dönüşüme odaklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) verilen brifingde de aktarılan projeye göre, liseye geçişte uygulanan 'TEOG'a benzer sistem, üniversiteye girişte devreye sokulacak.

MİLLİ EĞİTİM ŞURASI'NDA MASAYA YATIRILACAK

Öğrencinin lise boyunca performans ve notları belirleyici olacak. Atılacak adımlar, aralıktaki Milli Eğitim Şurası'nda da masaya gelecek.

İşte 2015'teki dershane dönüşümüne paralel olarak devreye sokulacak uygulama:

- Dershanelerin özel okula ya da etüt merkezine dönüşmesi sürecinde, devlet okullarındaki ücretsiz kurslar artırılacak. Bunları farklı öğretmenlerin vermesi sağlanacak.

TEOG BENZERİ UYGULAMA

- 'Orta Öğretimden Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi' de değişecek. Üniversiteye girişte LYS ve YGS olmayacak. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren, yeni sistem hayata geçecek.

- Tıpkı TEOG'da olduğu gibi, lise döneminde birkaç kez temel derslerden oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB'nin gerçekleştireceği bu sınavlar, üniversiteye geçişte belli yüzdelerle ağırlık taşıyacak.

- Ders notlarının yanı sıra öğrencinin sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşları puanlandırılacak. Böylece öğrencinin düzeyi ve ilgi alanı şekillenmiş olacak.

- Bu ölçümler yapılırken, teknolojiden en üst düzeyde yararlanılacak. Tablet bilgisayarlarla dersler, interaktif uygulamalar öngörülüyor. İstanbul'daki ve Hakkari'deki öğrenci aynı sunumu görecek.

PERFORMANSA BAKILACAK

- Öğrenci, lise sonrasında ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversiteye başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.

- Her ilde üniversite kurulduğundan, öğrencilerin bulundukları yerlerdeki fakültelere başvurması mümkün olacak.

MESLEKİ EĞİTİM DE DÖNÜŞÜYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan brifinge göre, mesleki ve teknik eğitim de dönüşüme tabi tutulacak ve üniversiteye olan bağımlılık azaltılacak. İşadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte mesleki eğitimin bizzat içinde olacak. Bu liselerde okuyanlar, ilgili sektörlerle iç içe eğitim alacak. Böylece, lise sonrası 'ara eleman' olarak işe başlama garantisi ortaya çıkacak.

YÖK YASASI DEĞİŞİYOR

Hükümet, bu süreçte Yükseköğretim Kurulu Yasası'nı da değiştirecek. Uzun süredir tartışılan ve MEB tarafından Başbakanlık'a gönderilen düzenleme üzerinde son rötuş yapılacak. Yeni yasama yılında düzenlemenin Meclis'e sunulması planlanıyor.

177 ÜNİVERSİTE 3 KATEGORİYE AYRILACAK

Yeni sistemle, 104'ü devlet, 73'ü vakıf olmak üzere 177 üniversite üç kategoriye ayrılacak. Öğrenciler, başarı düzeyi ve puanlarına göre ilgili kategorideki fakültelere başvurularını yapabilecek. (Kaynak: Akşam)

Kaynak: Haberler.Com / Eğitim

Ahmet Davutoğlu Eğitim Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (70)

eğitimci:

Türkiye de bir sistem oturmadan diğerine geçiliyor; sonuç olarak da ne yaptığını bilmeyen şaşkın bir nesil oluşuyor.

23
1
yanıtYanıtla
efes:

egitimle bu kadar oynanmaz be kardeşim

20
3
yanıtYanıtla
AYHAN DURAK:

oldukça isabetli ve geç kalınmış bir karar . . . her öğrenci isteği ve kabiliyeti doğrultusunda istediği üniversiteye gidebilmelidir.

5
14
yanıtYanıtla
.....:

YOK ÖYLE AYHAN. . . OKADAR DEĞİL. . . . BENDE ŞİMDİ BİR ÜNİVERSİTE İSTİYORUM. . . . ECZACILIK. . . LİSE NOTUM TAM NEREDEYSE . . . SINAVA GİRSEM BİR HALT EDEMEM . . . . OKUMALIMIYIM.

yanıt0
yanıt0
ASL:

Eski mezunlar ne yapacak .

18
1
yanıtYanıtla
ALLAHIN KULU:

ya mafettiniz eğitim sistemini herkesin hayatıyla oynadınız ne bu ya nedir bu zaten liselerde hak olan puan verilmiyor o zman öğretmenlere yağ bal börek yollayalım da boğaziçini kazanalım ne dersiniz hak ya bu hak bi sürü üniversite mezunu açıkta bekliyo üzerine bide bu günahsızları da eklediniz ahirette hepinizin hesabı çok çetin olcak

18
0
yanıtYanıtla
VETO:

Yaa arkadaşlar bnce çok doğru bi karar sen siyaset uluslararası ilişkiler okuyacak olan birisine niye fen kimya sorarsınki bune şimdi. Bu yeni sistemle beraber mulakatla sorular sorulacak alanında ne kadar yeterlisin ona bakılacak. Gayet iyi bişey bence. . Bu işler sınavla olunca tutuyosun sözele sayısal soruyosun her insanın kendi alanında en iyi olması daha iyi.

5
11
yanıtYanıtla
efsane:

TEOG tan benim gördüğüm şu? Özellikle özel okullar ders notlarına bol keseden puanlar dağıtıyor. Merkezi sınavlar ise Anadoludaki ve köylerdeki okulla düşünülerek çok basit kalıyor. Bu sebeple büyükşehirdeki ve özel okullardaki öğrenciler çok yüksek puanlar alıyor. Bu seneki taban puanlara baktığımda 490 ın altında Fen Lisesi ve iyi Anadolu Lisesi kalmamış. Bence sistem yanlış yere gidiyor, üniversite felaket olur bu sistemle. . . .

14
2
yanıtYanıtla
BEYAZIT:

SINAV DÜZGÜN DEĞİLDİ AMA NİSPETEN ADİLDİ. . . . ARTIK ADİL DE OLMAYACAK. . .

16
0
yanıtYanıtla
yakisan:

geç kalınmış bile sınavsız olmalı üniversite

3
13
yanıtYanıtla
Tüm 70 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title