Haberler

Üniversite Öğrencisi Özgecan'ın Öldürülmesi

Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'teki sivil toplum kuruluşları ile öğrenciler tarafından protesto edildi.

Kahramanmaraş Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, Özgecan Arslan'ın öldürülmesini protesto etti.

Avukat Emine Nalçacı, Baro binasında grup adına yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin en çirkin ve yaygın insan hakları ihlali olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ucuz ölümleri ülkesi olmaması gerektiğini dile getiren Nalçacı, "Özgecanlarımızın öldürülme utancının yaşandığı, kadın-erkek eşitsizliğinin sürdüğü, çocuk yaşta evliliklerin hala devam ettiği, kısaca bize yakışmayan bir Türkiye manzarasının son bulmasını en büyük temennimizdir. Bütün kadınların bir olduğunu herkes duymalı, bağırmalıyız. Kadın cinayeti suçlarını en ağı cezalarla cezalandırmalıdır" diye konuştu.

Servisçiler siyah kurdela taktı

Kahramanmaraş Öğrenci Servisleri Derneği üyeleri ise Özgecan Aslan'ın öldürülmesini araçlarına siyah kurdele bağlayarak protesto etti.

Dernek Başkanı Fahri Tiyekli, yaptığı açıklamada, her zaman her meslek dalında "çürük elma"ların olacağını belirterek, olayı kınadıklarını söyledi.

Özgecan'ı hunharca katleden kişiye insan bile denemeyeceğini vurgulayan Tiyekli, "Özgecan kardeşimizin hunharca katledilmesi bizleri derinden üzmüştür. Öğrenci Servisleri Derneği olarak 'kadına şiddet' olmak üzere şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

KSÜKAM'dan kınama

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Naciye Kurtul, Özgecan Arslan'ın öldürülmesine ilişkin kınama mesajı yayımladı.

Prof. Dr. Kurtul mesajında, "Özgecan Aslan'ın hunharca katledilmesi bizleri derinden yaralamıştır. Vahşetin geldiği son nokta olan bu olayı şiddetle kınıyor, kadına yönelik şiddetin artık son bulması temennisiyle kederli ailesine, sevenlerine ve toplumumuza başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Elbistan Muhtarlar Derneği'nden kınama

Elbistan Muhtarlar Derneği yöneticileri, Özgecan Arslan'ın öldürülmesini kınadı.

Dernek Başkanı Hayri Kale, yaptığı açıklamada, olayı nefretle ve şiddetle kınadıklarını söyledi.

Özgecan Arslan'a yapılanın, insanların kanının dondurduğunu dile getiren Kale, şunları kaydetti:

"Bu katillerin Özgacanımıza yaşattıkları vahşeti muhtarlar olarak kınıyoruz. İşlenen suçlardan ziyade, bu suçları alışkanlık haline getiren, kadına karşı yapılan şiddeti artık olağan gören toplumların temel direkleri yıkılmıştır. Bu vahşet karşısında ortaya çıkan toplumsal tepkiyi geleceğimiz açısından çok önemli buluyoruz. Toplumumuzun bu duyarlılığını takdir ediyoruz" dedi.

Adıyaman

Adıyaman'da minibüsçüler, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın, bindiği minibüsün şoförü tarafından öldürülmesini kentte konvoy yaparak protesto etti.

Adıyaman Şoförler Odası öncülüğünde valilik binası önünde toplanan sürücüleri, minibüslerine Özgecan Aslan'ın fotoğrafları ile "kadına şiddete hayır", "Özgecan'ı yakan ateşi biz söndüreceğiz" ve "Yolcularımız namusumuzdur" yazılarının bulunduğu afişler yapıştırdı.

Minibüsçüler daha sonra oluşturdukları konvoyla caddelerinden geçerek çaldıkları kornalarla yaşanan olayı protesto etti.

Oda sekreteri Turabi Bayır, gazetecilere yaptığı açıklamada, minibüsçülerin Ahilik kültürüyle yetişmiş esnaflar olduğunu vurguladı.

Ahilik kültürüyle yoğrulan minibüsçüler olarak yolcuları namusları olarak gördüklerini dile getiren Bayır, "Yolcularımız ailemizdir, velinimetimizdir. Özgecan kızımıza bu vahşeti yapan belli ki bizden değildir. Çünkü ahilik kültürüyle yetişen biri bunu yapamaz" dedi.

Gönüllü Annelerden Platformu'ndan kınama

Demokrasi Parkı'nda toplanan Gönüllü Anneler Platformu üyeleri, ellerinde taşıdıkları pankartlarla Özgecan Aslan'ın öldürülmesine tepki gösterdi.

Platform adına açıklama yapan Necla Bilgiç Özelçi, yaşanan olayı barbarca bir davranış olarak niteledi.

Evlenecek herkesin evlilik öncesi eğitimden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Özelçi, "Çiftler eğitimden geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çocuk ailede neyi görürse onu uygular. Ahlaki değerler konusunda bilgilere daha çok yer verilmelidir. Topluma zarar veren bireyler yerine faydalı gençler yetiştirilmelidir" dedi.

Okullarda kişisel eğitimin yanında ahlaki değerlerin anlatıldığı derslerin verilmesini isteyen Özelçi, herkesin Özgecan'ın öldürülmesi olayını kınaması gerektiğini dile getirdi.

Kahta ilçesinde ise Yüzüncü Yıl Parkı'nda toplanan bir grup lise öğrencisi, yürüyüş yaparak Özgecan'ın öldürülmesini protesto etti.

Elif Fırat, grup adına yaptığı açıklamada, Özgecan Aslan'ı kardeşi ve arkadaşı gibi gördüğünü, bu nedenle büyük üzüntü yaşadığını ifade etti.

Özgecan'ın katillerinin nefes almasının vicdanlarını sızlattığını dile getiren Fırat, idamın geri getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Gaziantep

Nurdağı ilçesinde, bir gurup kadın tarafından üniversite öğrencisi Özgecan'ın öldürülmesi protesto edildi.

Merkez Camii önünde toplanan kadınlar,  "Nurdağı, uyuma namusuna sahip çık" şeklinde slogan atarak Hükümet Konağı önüne kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında kadınlara bazı erkeklerde eşlik etti.

Lise öğrencisi Ayşe Güneş, grup adına yaptığı açıklamada, Özgecan Aslan'a yapılanı "vahşet" olarak nitelendirdi.

Olayın derin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Güneş, "Hepimiz bayanız, hepimizin kızları üniversitelerde okumaktadır. Özgecan Aslan'a bunu yapanların idam edilmesini istiyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından grup, olaysız biçimde dağıldı.

Kilis

Kilis'te üniversite öğrencileri tarafından Özgecan Aslan'ın Mersin'de öldürülmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Adnan Menderes Meydanı'nda toplanan çoğunluğunu Kilis 7 Aralık Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu grup, "Sessiz kalma suça ortak olma", "Yaşasın özgürce mücadelemiz",  "Özgecan'ın katili hesap verecek", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Kadına şiddete hayır" şeklinde sloganlar atarak, polis nezaretinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Sağanak yağmura rağmen yaklaşık 3 kilometre yürüyen gruba, vatandaşlar da balkonlardan ve pencerelerden alkışlarla destek verdi.

Rozelin Avcı, grup adına yaptığı açıklamada, kadınlara yönelik baskı ve cinayetlere son vermenin zamanının geldiğini söyledi.

Herkesin yaşama hakkının bulunduğunu ifade eden Avcı, "İş yerinde, okulda, evde ve sokaklarda hakim olan bir ideolojinin en büyük sancısını yaşayanlar olarak biz kadınlar, artık bu baskıya bu baskıya son verme zamanının geldiğini de biliyoruz. Bu baskının kaynağında neler olduğunu da..." diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencisi Özgecan'ın öldürülmesini protesto etme amacıyla yürüyüş düzenledi.

Kent merkezindeki Ali Şelli Parkında bir araya gelen kadınlar, Türkçe ve Kürtçe pankartlar açarak Özgecan lehine sloganlar atarak Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne kadar yürüdü.

Yoldan geçen şoförlerin korna çalarak yürüyüşü yapanlara destek verdiği görüldü.

Benzer yürüyüş ve protestolar Viranşehir ve Birecik ilçelerinde de çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep Şanlıurfa Adıyaman Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title