Haberler

Üniversite Öğrencisi Genç Kız Gönüllü İşaret Dili Öğretiyor

TUĞBA YARDIMCI - Üniversite öğrencisi Şeyda Yalçınkaya (20), işitme ve konuşma engellilere yardımcı olmak amacıyla öğrendiği işaret dilinin daha fazla kişi tarafından bilinmesi için açılmasına ön ayak olduğu kursta gönüllü öğretmen oldu.

Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü 1. sınıf öğrencisi Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işaret dilini öğrenmeye lisede karar verdiğini, bunun için yaklaşık iki yıl önce Ankara'da uluslararası işaret dili ile Türk işaret dili kurslarına katıldığını ve sertifika aldığını söyledi.

Yalçınkaya, Gümüşhane'de gönüllü işaret dili eğitimi vermek amacıyla çeşitli kurumlara müracaat ettiğini belirterek, "Maalesef destek bulamadım. Daha sonra üniversitemize başvurdum. Dekanımız, bölüm başkanımız ve hocalarımız yardımcı oldu ve işaret dili kursu açtık. Yaklaşık 1,5 ay önce açtığımız kursa 40 üniversite öğrencisi devam ediyor" dedi.

-"Amacım farkındalık yaratmak"

Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan Yalçınkaya, yakın çevresinde işitme ya da konuşma engelli bulunmadığını, farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir çabaya giriştiğini dile getirdi.

Yalçınkaya, "Avrupa'da iki kişiden biri işaret dili biliyor. Türkiye'de ise 100 kişiden ancak belki biri biliyordur. Amacım toplumda farkındalık yaratmak. 'Allah rızası için insanlara daha fazla nasıl yardım edebilirim' diye düşünüyorum. İşaret dilini öğrettiğim kişiler sayesinde, daha fazla kişiye ulaşmayı amaçlıyorum" diye konuştu.

İşaret dilini, işitme ve konuşma engellilerle empati kurmak ve yardımcı olmak amacıyla öğrendiğini ifade eden Yalçınkaya, bir diğer hedefinin de görme engellilerin kullandığı "Braille Alfabesi"ni öğrenmek olduğunu kaydetti.

Yalçınkaya, işaret dili sayesinde konuşma ve duyma engelli birine taksiyle gideceği yer konusunda yardımcı olduğunu belirterek, "Bu kişiyle işaret diliyle anlaşarak gideceği yeri öğrendim ve taksiciye anlattım. Bu beni çok mutlu etti. Ayrıca işaret dilini öğrendikten sonra farklı bir bakış açısına da sahip oldum" diye konuştu.

-Kursiyerler işaret dili öğrenmekten mutlu

Üniversitedeki işaret dili kursuna devam eden Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi Emrah Gündüz, sosyal yaşamda karşısına çıkabilecek işitme ve konuşma engellilerle iletişim kurabilmek için eğitime katıldığını söyledi.

Mezuniyet sonrası kaymakam ya da vali olmak istediğini dile getiren Gündüz, "İleride işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımız bana geldiğinde, onlara yardımcı olabilecek kadar işaret dilini bilmek istiyorum. Bu kişilere en ufak bir yardımım dokunabilirse ne mutlu bana" ifadesini kullandı.

Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencisi Dilek Aydın da işaret dili eğitiminin, sosyal çalışmacı unvanıyla mezun olduğunda kendisine katkı sağlayacağını söyledi.

Aydın, işaret dilinin sosyal hayatta da gerekli olduğunu belirterek, engellilere yardımcı olmak istediğini ifade etti.

Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencisi Mercan Tanık ise işaret dili eğitimini 2 yıldır almak istediğini ancak buna imkan bulamadığını, üniversitede kurs açıldığını öğrendiğinde hemen müracaat ettiğini anlattı.

Tanık, "Şeyda hocamız gönüllü ders veriyor. Kursa, mesleğe başladığımda vatandaşlarla daha iyi iletişim kurabilmek için devam ediyorum. Bunu ailelerimizde işitme engelli olmamasına rağmen öğreniyoruz. İnşallah biz de Şeyda hoca gibi, ileride başkalarına öğretir ve farkındalık yaratırız" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title