Haberler

Üniversite Öğrencilerinin Trafikte Can Güvenliği İçin Başvuru

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı Memili, YÖK Başkanlığından, üniversitelere kayıt olan öğrencilerin can güvenliklerinin sağlanması, gezi, görev veya araştırma gibi toplu öğrenci yolculuklarının mutlaka resmi birimler tarafından yürütülmesi ve güvenliklerinin teminat altına alınması talebinde bulundu.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı Abidin Memili, YÖK Başkanlığına başvuruda bulunarak, üniversitelere kayıt olan öğrencilerin can güvenliklerinin sağlanması, gezi, görev veya araştırma gibi toplu öğrenci yolculuklarının mutlaka resmi birimler tarafından yürütülmesi ve güvenliklerinin teminat altına alınması talebinde bulundu.

Memili, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığına yaptığı başvuruda, Türkiye'de çok az bir yanılma payıyla olay yeri sonrası dahil, trafik kazalarında yaklaşık 10 bin kişinin öldüğünü, bunların dörtte birinin de 0-14 yaş grubu çocuklar olduğunu belirtti.

Yine Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri dikkate alındığında daha çok 18-25 yaş grubunda ölümlerin olduğunun görüldüğünü anımsatan Memili, "Ayrıca Türkiye'de 160 üniversiteden kaç öğrencinin trafik kazalarında öldüğü konusunda yapılan bir istatistik olmamasına rağmen, bizim tarama usulü ile yaptığımız araştırmalarda yaklaşık 100-200 arasında üniversite öğrencisinin yaya, yolcu veya sürücü olarak trafik kazasında öldüğü kanaatindeyiz" ifadesini kullandı.

Memili, "Bilhassa öğrenci servisleri, öğrencilerin tatil için veya gezi için tuttukları özel minibüs veya otobüslerin çokça kaza yaparak toplu olarak üniversite öğrencilerinin öldüğü görülmektedir. Geçmişte Niğde, yakınlarda ise Kayseri ve Afyon'da meydana gelen kazalarda öğrenci gezi otobüsleri veya minibüslerinin devrildiği veya yoldan çıktığı veya çarpıştığı ve çokça üniversite öğrencisinin öldüğü görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Abidin Memili, şöyle devam etti:

"2547 Sayılı Kanunun 4 ve 7. maddelerinde sağlıklı, kalkınmış bir ülke için eğitimin önemi vurgulanmakta ve bunun da altyapısı sizlere kayıt olan öğrencilerdir. Ancak bu öğrencilerin can güvenliklerinin korunması birinci derecede size aittir. Öğrencilerin her türlü gezi, görev, araştırma için yurt içinde araç kiralanması mevzuatı, öğrencilerin sigorta ettirilmesi, onların can güvenliklerini koruyacak firmalardan güvence alınması, araçların yaşı, sigortaları, fenni muayeneleri, şoförlerin mesleki yeterlilik belgeleri ve çift şoför tutulması, aracın çalışma ruhsatları veya Ulaştırma Bakanlığından alınmış yetki belgeleri gibi hususların fakülteleriniz ve meslek yüksek okullarının ilgili birimlerince yapılması, denetlenmesi ve öğrencilerin sağ salim geri dönüşlerinin sağlanması üniversitelerinizin asli görevidir."

Memili, uygulamada ise böyle gezi, görev veya araştırmalar için öğrenciler tarafından ucuz organizasyonlar yapılarak sonucu çoğunlukla belli toplu ölümlerin olduğunu ve üniversitelerin cenaze namazı kıldıklarını belirtti.

Abidin Memili, "160 adet devlet ve vakıf üniversitelerinize kayıt olan öğrencilerin can güvenliklerinin sağlanması, gezi, görev veya araştırma gibi toplu öğrenci yolculuklarının mutlaka sizlerin resmi birimleriniz tarafından yürütülmesi ve güvenliklerinin teminat altına alınması hukuken şart ve asli bir görevdir. Çünkü kurumsal anlamda ilk görev size kayıt olan öğrencilerin yaşama hakkının sağlanmasıdır" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title