Haberler

Unesco Genel Direktörü Bokova Ankara'yı Keşfedecek

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’yı Ankara’da tarihi ve kültürel zenginliklerimizle tanışacağı bir programla ağırlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'yı Ankara'da tarihi ve kültürel zenginliklerimizle tanışacağı bir programla ağırlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova için özel bir program hazırladı. Daha önce birkaç kez Türkiye'ye gelen Bokova'nın bu ilk Ankara ziyareti olacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, UNESCO Genel Direktörü Bokova'ya Anadolu'nun tarihi zenginliklerini bu kez başkent Ankara'da tanıtacak. Program kapsamında Bakan Çelik, Bokova'ya Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezdirecek ve yurt dışından iadesi sağlanan ve müzede sergilenen tarihi eserleri göstererek, eserler hakkında bilgi verecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, özellikle son dönemde Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerin bazılarının yurda iadesini sağlamıştı. Bakanlık, 5 bin yıllık bir Yortan kabını, takipçi sayısı oldukça yüksek olan bir internet alışveriş sitesinde belirleyerek yurda getirmiş, 64 yıl önce ABD'ye götürülen 8. yüzyıla ait iki adet amfora, yarım asır önce yurt dışına kaçırılan Bodrum bölgesine ait iki amfora ve Aralık ayındaki son operasyonda 69 kültür varlığının daha ait oldukları topraklara iadesini sağlamıştı. Bakan Çelik, Bakanlığının tarihi eser kaçakçılığına karşı diplomatik ve hukuki yollardan dikkatli ve ısrarlı bir şekilde verdiği sıkı mücadele hakkında konuğunu bilgilendirecek ve Bokova'dan yurt dışına kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara iadesi için destek isteyecek.

BERGEMA VE BURSA'NIN DÜNYA MİRAS LİSTESİ'NE İLİŞKİN SERTİFİKALARI BAKAN ÇELİK'E TEVDİ EDİLECEK

Bokova'nın Türkiye programının önemli ayaklarından birini Bergama ve Bursa'nın Dünya Miras Listesi'ne kabulüne ilişkin sertifikalarının Bakan Çelik'e tevdi edilmesi oluşturuyor. Her iki alana ait sertifikalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde 6 Ocak Salı günü düzenlenecek törenle UNESCO Genel Direktörü Bokova tarafından Bakan Çelik'e tevdi edilecek. "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" ve "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" dosyaları 2014 yılında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi 38. oturumunda ülkemizin 12. ve 13. alanları olarak Dünya Miras Listesi'ne alınmışlardı.

BAKAN ÇELİK BOKOVA'YA TÜRK KAHVESİ İKRAM EDECEK

Bakan Çelik, Bokova'ya geleneksel Türk mutfağından örneklerin yer aldığı bir yemek verecek ve Ankara'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini yaşatan Ankara Kalesi'nin önemli bir parçası Çengelhan'da konuğuna 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kabul edilen Türk kahvesini ikram edecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Irina Bokova Ömer Çelik Unesco Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title