Haberler

Unesco?da Kültürel Miras Hamlesi

Unesco'da kültürel miras hamlesi Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, UNESCO'da düzenlenen toplantıda Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe Neolitik Kazı Alanının tanıtımını yaptı.

Unesco'da kültürel miras hamlesi

Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, UNESCO'da düzenlenen toplantıda Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe Neolitik Kazı Alanının tanıtımını yaptı.

Merkezi İstanbul'da bulunan Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği tarafından, UNESCO Genel Merkezi'nde Türkiye Daimi Temsilciliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde, 'Göbeklitepe Neolitik Yerleşim Alanı; Dinin Doğuşu ve Medeniyetin Yükselişi' temalı bilimsel konferans düzenlendi. Konferansı UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, üye ülkelerin daimi temsilci ve diplomatları ile Fransa'daki bilim, tarih ve kültür çevrelerine üye kanaat önderleri ve Türk toplumunun temsilcilerinden oluşan seçkin davetli topluluk izledi. Bir konuşma yapan Genel Direktör Bokova, önceki hafta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin örgüt içindeki aktif ve öncü rolünü bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

Konferansta konuşan Türkiye Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, dünyada terörizm ve şiddet sarmalının tırmandığı durumlarda insanlığın kötülüğe karşı sesini yükseltmesi, UNESCO'yu güçlendirerek, eğitim bilim ve kültür yoluyla barışa daha fazla katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği kurucusu ve Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalının açış konuşmalarının ardından, konferansta, dünyaca ünlü tarihçi, Topkapı Sarayı eski Genel Müdürü Prof Dr. İlber Ortaylı bir sunum yaptı. Demet Sabancı Çetindoğan Türk özel sektörünün bundan böyle ülkenin kültür ve medeniyet mirasının korunmasına ve tanıtımına da yatırım yapacağını, sektörde devletin yanında ve işbirliği anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. Çetindoğan, sosyal sorumluluk projeleriyle uluslararası platformlarda Türkiye'nin görünürlük ve itibarının artmasına katkıda bulunacaklarını, Göbeklitepe neolitik alanının bu yeni açılımda bir ilk olacağını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Haluk Dursun, Göbeklitepe'nin dünyanın en eski neolitik yerleşim alanı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi. Müşteşar Prof.Dr. Dursun, kazılarının devam edeceğini ve bulguların bu alandaki geleneksel kriterleri değiştirebilecek kadar önemli olduğunu anlattı.

UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı da, son dönemde Fransa ve dünyada tırmanan terör ve şiddet sarmalının UNESCO'nun kuruluş gerekçelerinin haklılığını bir kez daha gösterdiğini anlatırken özellikle bu dönemde UNESCO'nun dana etkili olması ve örgütün eğitim, bilim ve kültür sektörlerinde dünya barışını oluşturan öncü rolüne yeniden kavuşturulması gerektiğini söyledi. Büyükelçi Botsalı kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi sürecinde özel sektörün devletlere ve uluslararası kuruluşlara alternatif olmadığını, aksine girişimcilerin maddi imkanlarını ve entellektüel birikimlerini seferber ederek, devletlerin yanında stratejik ortak ve doğal müttefik olma yolunda ilerlediklerini anlattı.

'ANADOLU DÜNYANIN EN BÜYÜK AÇIK HAVA MÜZESİ'

Prof.Dr. İlber Ortaylı ise, Anadolu'nun, insanlık ve medeniyet tarihinde benzeri bulunmayan, dünyanın en büyük açık hava müzesi konumunda olduğunu vurgularken, "Göbeklitepe insanlığın ilk mabedi olabilir" dedi.

Prof.Dr. Ortaylı da, uygarlıklar beşiği Anadolu'nun dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunu anlattı. Prof.Dr. Ortaylı, beğenilse de beğenilmese de, ikrar edilse de edilmese de antik çağlardan başlayarak insanlığın Roma İmparatorluğu'ndan, Helenistik uygarlığa, Selçuklular'dan, Osmanlı imparatorluğuna, doğuda İran'dan Moğolistan ve Çin'e, Japonya'ya kadar uzanan ipek ve baharat yolları ekseninde Anadolu'nun her dönemde önemli rol oynadığını ve bu topraklar üzerinde bugün varlığını sürdüren Türkiye Cumhuriyetinin ayrım yapmadan bu engin medeniyet mirasını koruyup gelecek nesillere aktaracağını anlattı.

Toplantıda ömrünün 25 yılını Şanlıurfa'da Göbeklitepe kazılarına vakfeden ve geçtiğimiz yıl kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman Arkeolog Klaus Schmidt anısına eşi Çiğdem Schmidt'e ödül verildi.

Medeniyetin başlangıcı ve evrimi hakkında yerleşik kavram ve kuramları tartışmaya açabilecek kadar eski, 12.000 yıllık geçmişe sahip olan Şanlıurfa 'Göbeklitepe Neolitik Alanı' hakkında belgesel filmlerin de gösterildiği konferanstan sonra Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği temsilcileri Paris Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenleyerek, onurlarına verilen resepsiyona katıldı.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil tarafından düzenlenen korsiplomatik ve Fransız sosyetesinin tanınmış simalarının katıldığı resepsiyonun sürpriz konuğu Almanya'da Yabancı Kültür ve Eğitim Politikasından sorumlu Devlet Bakanı ve UNESCO Dünya Miras Komitesi Başkanı Prof. Maria Böhmer oldu. Dünya Miras Komitesi'nin bu yıl 28 Haziran- 8 Temmuz tarihlerinde Bonn'da yapılacak 39'uncu yıllık toplantısına Başkanlık edecek olan Böhmer, Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ile kültürel miras alanında işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

2014 yılında Bergama ve Bursa Cumalıkızık alanlarını Dünya Miras listesine; ebru sanatını da 'Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydettirmeyi başaran Türkiye, bu yılki Miras Komitesi toplantısına Efes ve Diyarbakır Surları-Hevsel Bahçeleri dosyalarıyla katılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Demet Sabancı Çetindoğan Şanlıurfa Türkiye Unesco Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title