Haberler

Umut Yolculuğunda Dondu

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak dayısı ve ağabeyesi ile birlikte İran'dan kaçak yolllarla Türkiye'ye giriş yapan 9 yaşındaki Semih Hurami'nin elleri dondu.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak dayısı ve ağabeyesi ile birlikte İran'dan kaçak yolllarla Türkiye'ye giriş yapan 9 yaşındaki Semih Hurami'nin elleri dondu. Umut yolculuğunda ellerini donduran Semih Erzurum'daki Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanıt Tedavi Merkezi'nde bakım altına alındı. Afganistan'dan İran'a buradan da Agrı üzerinden Türkiye'ye yasal olmayan yollarla giriş yapan bir grup Afganlı mülteci Ağrı- Erzurum yolu üzerinde bir lokantaya girerek yemek molası verdi. Lokantadaki Türk müşteriler Semih'in ellerinin donduğunu farkedince ağabeyisi 17 yaşındaki Beşir'i de yanlarına alarak Erzurum'a getirdiler. Semih, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanede tedavi altına alınırken ağabeyisi de Aşkale ilçesindeki Kabul Barınma ve Geri Gönderme Merkezine yerleştirildi. Ellerinde donmaya bağlı olarak yanıklar oluşan ve şimdi durumu iyi olan Afganlı Semih Hurami hastanede başından geçenleri şöyle anlattı:

"Annem Raşide ve babam Cemil bir yıl önce iki kardeşimi de alarak Danimarka'ya gitti. Ben ve iki kardeşim Afganistan'da kaldık. Dayım Sebur beni ve ağabeyimi alarak annemlerin yanınan götürmek istedi. Uzun bir yolculuk sonrası Türkiye'ye geldik. Bir lokantada yemek yerken ellerime görenler inamadı. Bizim bu yolculuğu bu şekilde devam edemeyeceğimizi söyledi. Sonra abimle beni kafilenin içinden alıp Erzurum'daki hastaneye getirdiler. Daha sonra dayımın İstanbul'a gittiği haberini aldım. Bir kardeşim ise Afganistan'da kaldı."

ABLALIK YAPIYOR

Olayı duyar duymaz hastaneye gelen Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü 2'inci sınıf öğrencisi Afganistanlı Hadis Şivan (20), Semih'in refakatçiliğini üstlendi. Semih'in tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve ona ablalık yapan Hadis Şivan şunları söyledi:

"Semih'in yaşadıklarını biz de 2011 yılında yaşadık ve ülkemizden kaçarak İran'a yerleştik. Onu benden iyi anlayan olamaz. Başına gelenleri duyunca hemen hastaneye geldim ve kendisine refakatçilik etmeye başladım. Kendi ülkesinden birini görünce tüm korkuları sona erdi. Artık yüzü gülüyor. Umarım yakında iyileşecek ve sevdiklerinin yanında olacak. Ona bir kardeşim gibi bakıyorum. Hastaneden taburcu olana kadar yanında olacağım. ikimizde Afganistan'ın Mezarı Şerif kentinden. Ülkemizdeki iç savaştan en çok çocuklar etkileniyor. Artık bizlerde insanca yaşamak istiyoruz. Çocuklar ölmesin istiyoruz. Semih gibi binlerce çocuk var. Bende ülkem için bir şeyler yapabilmek için Erzurum'a gelip okumaya başladım. Afganistan'da yaşam yok artık."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Afganistan Erzurum Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title