Haberler

Umut Yolcuları Ebedi Misafirimiz"

ALTUĞ ACER - Ülkelerindeki iç savaş ve kötü yaşam koşulları nedeniyle Avrupa'ya ulaşma hayaliyle yola çıkan binlerce yabancı uyruklunun geçiş noktası olarak kullandığı Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi, umut yolculuğu sırasında hayatını kaybedenlerin ebedi istirahat yeri oldu.

"Umuda yolculuk" için denize açılan onlarca kişi, son 2 yıldır Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçiş için en çok kullanılan bölgelerin başında gelen Kuzey Ege'deki Ayvacık ilçesi açıklarında boğularak can verdi.

Ayvacık Belediyesi, ailelerinin isteğiyle ilçede defnedilen çoğu çocuk ve kadın yabancı uyruklunun mezarını mermer yaptırdı.

Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine gelen talep üzerine 8 yabancı uyruklunun cenazesini, dini esaslarına göre Ayvacık'ta defnettiklerini söyledi.

Ege Denizi'nde yaşanan kazalarda hayatını kaybedenlerin büyük kısmının Bursa'ya gönderildiğini aktaran Şahin, "Bazıları cenazelerini yanlarında götürmek istedi. Bunlara hayırsever vatandaşlarımızdan yardım alarak araç temin ettik, ekonomik destek sağladık. Cenazelerin büyük bir kısmını araçlarla DNA testleri için Bursa'ya yolladık. Onlar da yakınlarına orada teslim edildi ve Bursa'da toprağa verildi." dedi.

Şahin, Midilli'ye geçmek isterken hayatını kaybedenlerden bazılarının ailelerinin cenazelerin Ayvacık'ta gömülmesini istediğini ve onlara yardımcı olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bize bizzat müracaat edip, 'Ayvacık'ta gömülmesini istiyoruz' diyenlere, 'Dini esaslara göre gömelim' dedik. Genelde Müslüman kesim bize müracaatta bulundu. Hristiyan olanlara da biz teklif ettik, 'Sizin esaslarınıza göre gömelim, gerekirse papaz da buluruz' diye. 'Ne isteniyorsa biz elimizden geleni Belediye olarak yaparız' dedik. Suriyeli, Afganistanlı ve Filistinli gömdüğümüz çocukların yakınları yanımızdaydı. Biz cenazelerini yıkattık, kefenledik, namazlarını kılarak defnettik. Bunlar birer tarih ve biz şu anda bir tarihe tanık oluyoruz. Kaybolmaması için mezarlara gününü, tarihini, adını yazarak mermer döşedik. Kendimize ne yapıyorsak onları da ayırmadık aynısını yaptık."

Teşekkür mektupları geliyor

Şahin, Ayvacık güzergahını kullanarak Avrupa ülkelerine ulaşan bazı ailelerden teşekkür mektubu aldığını söyledi. Yakınları ilçede defnedilenlerden gelen mektupların kendisini duygulandırdığını dile getiren Şahin, "Almanya'ya veya başka ülkelere gidenlerden bize mektuplar geliyor. Biz de onlara söylüyoruz, 'Çocuklarınız bizim topraklarımızda, bağrımızda yatıyor. Siz artık o konuda rahat olun' diye. Bazıları gittikleri yerden geri gelip mezarları ziyaret ediyor. Böyle bir akış başladı." diye konuştu.

Ayvacıkta yaşayan Meryem Tunç ise mezarlık önünden her geçişinde hayatını kaybeden kaçak ve göçmenler için dua ettiğini belirterek "Yabancı olsalar da her geçişimizde dua ediyoruz. Onlar artık bizim ebedi misafirimiz. Gelmiş, geçmiş bütün ölmüşlerimizin ruhu için dua okuyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Ünal Şahin Çanakkale Ayvacık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Anneye fitre verilir mi? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title