Haberler

Umre'ye Gideceklere 'Mers-cov' Virüsü Uyarısı

Kula Devlet Hastanesi başhekimi Uzm. Dr. Vahit Demir Umre’ye gidecek vatandaşlara MERS-COV virüsü konusunda uyarılarda bulundu.

Kula Devlet Hastanesi başhekimi Uzm. Dr. Vahit Demir Umre'ye gidecek vatandaşlara MERS-COV virüsü konusunda uyarılarda bulundu.

Başhekim Uzm. Dr. Vahit Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hac ve umre ziyaretlerinin gündemde olduğu bu günlerde MERS-COV önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 'Orta Doğu Solunum Sendromu Corona virüsü insanlarda ilk kez 2012 yılında Suudi Arabistan ve Ürdün'de tanımlanmıştır. Normalde corono virüsler öksürük, ateş yüksekliği, burun akıntısı, kırgınlık gibi soğuk algınlığı belirtileri yapmaktadır." dedi.

İLÇEDE MERS-COV VİRÜSÜNE RASTLANMADI

Kula'da şimdiye kadar MERS-COV virüsüne rastlamadıklarını kaydeden Başhekim Demir, "Kula'da umreden dönen bir vatandaşın yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı şikayeti ile devlet hastanesi acil servisimize başvurmuş olup hastamız MERS-COV virüsü şüpheli vaka olarak Manisa Devlet Hastanesine sevk ettik. Bu hastamız yapılan laboratuvar analizlerinde MERS-COV virüsüne rastlanmamıştır." şeklinde konuştu.

Demir açıklamasının devamında, "Ancak MERS-COV hastalığı ciddi nefes darlığı, solunum yetmezliği ve buna bağlı diğer organlarda gelişen bozukluklarla seyreden bir tablodur. Klinik tablo gelişen vakaların yüzde 75'inde diyabet, hipertansiyon, obezite, kanser, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalıkları gibi eşlik eden hastalıkların olduğu görülmüştür. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin MERS-COV için daha fazla risk taşıdığı ve daha dikkatli olmaları gerektiği söylenebilir. 2014 itibari ile Suudi Arabistan'da 756 laboratuvar olarak doğrulanmış vaka tespit edilmiş ve bu vakaların 322'si kaybedilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 ile 2014 tarihleri arasında dünyada 877 MERS-COV vakası tespit edilmiş, bu vakalardan 317'si kaybedilmiştir. İnsandan insana bulaş MERS-COV enfeksiyonunun önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Ayrıca insandan insana bulaşan vakaların, tam olarak kanıtlanamasa da, yakın temasın MERS-COV yayılımında önemli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hac ve umre yolculuğu yapacak kişiler için el hijyeni, öksürük ve aksırık sırasında ağız ve burun kapatılması, solunum sekresyonları ile temas durumunda ellerin yıkanması akut ateşli solunumsal şikayetleri olan kişilerden en az 1 metre uzakta durmak, kalabalık alanlarda maske kullanmak gibi solunumsal hijyen önerileri, gıda güvenliği önerileri (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi), kişisel hijyen önerileri ile hayvanlarla temastan kaçınmak tavsiye edilmektedir. MERS-COV vakalarının görüldüğü Ortadoğu'daki ülkelere seyahat edenlerin, bu ülkelerde bulunduğu sürede ateş ve öksürüğün eşlik ettiği ciddi akut solunumsal bir hastalık gelişmesi durumunda hemen ilgili yerlere haber vermesi, solunum hijyen önerilerine dikkat etmesi, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorsa ağzını ve yüzünü kapatması önerilmektedir. Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kuruluşuna başvurmaları ve burada uzmanlara Ortadoğu'ya yolculuk öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir." dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orta Doğu Kula Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title