Haberler

Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali El Madani, Türkiye'nin G20 başkanlığının kalkınmakta olan ülkeler için mükemmel bir fırsat olduğunu belirterek, "Türkmenistan ve diğer bölge ülkeleri, Türkiye'nin etkin G20 başkanlığından yararlanacaktır" dedi.

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali El Madani, Türkiye'nin G20 başkanlığının kalkınmakta olan ülkeler için mükemmel bir fırsat olduğunu belirterek, "Türkmenistan ve diğer bölge ülkeleri, Türkiye'nin etkin G20 başkanlığından yararlanacaktır" dedi.

DEİK'in ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Türkiye ve Türkmenistan iş dünyası ve uluslararası fiinans kuruluşlarından çok sayıda temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Madani, burada yaptığı konuşmada, bu Forum'un, Türkiye'nin Orta Asya ülkelerine ve Türkmenistan'a özel ilgi duyduğunun göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin G20 başkanlığının Türkmenistan ve tüm kalkınmakta olan ülkeler için mükemmel bir fırsat olduğunu dile getiren Madani, bunun aynı zamanda hem iş birliği hem de entegrasyonu sağladığını anlattı.

Madani, Türkiye'ye özel sektörü G20 sürecine taşıdığı için teşekkür edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "B20'de bazı çalışma grupları ve istişare toplantıları yaptığı için teşekkür ederiz. Türkmenistan ve diğer Orta Asya Cumhuriyetleri'ne ve Azerbaycan'a bu danışma toplantılarında aktif rol oynamasını tavsiye ederim. B20 forumu gelecekte Azerbaycan'da toplanacak. Aynı şekilde Türkmenistan ve diğer bölge ülkeleri İslam Kalkınma Teşkilatı'nın üyesi olarak Türkiye'nin etkin başkanlığından yararlanacaktır. Ticari ilişkileri güçlendirecektir ve en iyi uygulamaları paylaşacaktır" diye konuştu.

İslam Kalkınma Bankası Grubu'nun ana görevinin üye ülkeler arasında daha fazla ekonomik iş birliğini sağlamak olduğunu dile getiren Madani, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana İslam Kalkınma Bankası'nın, üye ülkeler arasında bölgesel iş birliğinin gelişmesi için çalıştığını söyledi.

Madani, bu bağlamda bankanın, Orta Asya ve Azerbaycan için bölgesel iş birliği çerçevesini geliştirmeyi istediğini belirterek, bunun için bir özel programları, bir de Orta Asya ile İş Birliği Eylem Planları bulunduğunu açıkladı.

İslam Kalkınma Bankası'nın, Türkmenistan'ı, İran ve Kazakistan ile bağlayacak demir yolu projesi için desteklediklerini aktaran Madani, bu projenin bölge için çok büyük önemi olduğunu ve Türk müteahhit şirketlerinin bunun uygulamasında aktif şekilde görev aldığını ifade etti.

Türkmenistan'ın etkileyici bir ekonomik büyüme gerçekleştirdiğini vurgulayan Madani, "Kişi başına gelirinin 2 misline çıkmasını sağladı. Türkmenistan'ın yeri, bol doğal kaynakları ve devlet politikası uluslararası yatırımı ülkeye son derece cazip kılmaktadır. Aşkabat'ı, birkaç kez ziyaret ettim. Burada yüzlerce Türk şirketin, Türkmenistan'ın kalkınmasına ve refahına katkıda bulunduğunu görmekten mutluluk duydum. İslam Kalkınma Teşkilatı, üyelerindeki özel sektörün gelişmesine destek vermektedir" diye konuştu.

"Türkmenistan'da 2014 yılı rakamlarına göre 15 milyar 700 milyon dolar yatırım yapıldı"

Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev ise ülkelerindeki çeşitli altyapı ve inşaat fırsatlarına dikkati çekerek, bu alanda yaptıkları yatırımlara ilişkin bilgi verdi.

Türkmenistan'da 2014 yılı rakamlarına göre 15 milyar 700 milyon dolar civarında yatırım yapıldığına işaret eden Dadayev, "Bu yatırımlar daha çok doğalgaz ve petrol rafineri sektörüne, kimya sanayisine, demir yolları, kara yolları inşaatına, tarım sanayi sektörünü geliştirmeye yönlendirilmiştir. Türkmenistan'ın ulusal ekonomisini modern hale getirmeye yönelik pek çok sorun çözüme kavuşturulmaktadır. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin miktarını artırmayı çabalıyoruz. Bunun için de yatırım alanındaki iş birliğini güçlendirmeye, karşılıklı ticareti çeşitlendirmek gerekiyor. Bu yönde ilgili çalışmaları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dadayev, turizm sektörünün ülkeler ve halklar arasındaki ilişkileri geliştirdiğini vurgulayarak, ülkelerindeki tarihi bölgelere dikkati çekti.

Dadayev, Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu'nun sonucu itibariyle her iki tarafın da kazanacağı öngörüsünde bulunarak, "Ülkede serbest yatırım yapabilirsiniz. Devletimiz her bakımdan yatırımları korumaktadır" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkmenistan Azerbaycan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title