Haberler

"Uluslararası Tillo Bilim" Sempozyumuna Yoğun İlgi

Güncelleme:

Siirt Valiliğince, Tillo Bilim ve Kültür Günleri kapsamında düzenlenen "Uluslararası Tillo Bilim" sempozyumuna vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

İl Kültür Müdürlüğünde düzenlenen sempozyumda konuşan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz,'Siirt'in birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yaptığını, sempozyumda tarihi ve kültürel yönleriyle kentin konuşulacağını, bu kapsamda tarihi şehrin geleceğe nasıl taşınacağının öğrenileceğini' belirtti.

Valilik olarak değerli eserleri, kültür ve edebiyat hayatına kazandırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Vali Tutulmaz,'u çalışmalardan biri de Tillo'nun yetiştirdiği en büyük alim ve mutasavvıflardan Sultan Memduh Hazretlerinin 47 bin beyitlik divanını, kültür ve edebiyat hayatımıza kazandırmaktır. 5 yıldan beri üzerinde titizlikle çalıştığımız, 'Mahzenu'l-Esrar' adlı eserin 5 cildini tamamlayarak halkımızın istifadesine sunduk. Valiliğimizin kültür ve sanata verdiği önem ve destek şüphesiz yayınlarla sınırlı değil. Valilik olarak birçok sanatsal ve kültürel etkinlik gerçekleştiriyoruz.'dedi.

İbrahim Hakkı Hazretlerinin her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de güneşin ilk ışınlarının, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğmasını sağlayan, "Işık Hadisesi"nin bilim dünyası açısından önemine işaret eden Vali Tutulmaz, ilin tanıtımına büyük katkı sağlayan bu sistemin bilim adamları tarafından tüm ayrıntıları ile tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ise yaptığı konuşmada;'Medeniyetlerin uykudan sonra uyanışa geçtiğini, bu uyanış dönemlerinde ilk yapılan şeyin eskiyi hatırlamak olduğunu' söyledi.

"Manevi mirasımızı hatırlamanın tam zamanı olduğunu ifade eden Aktay,'bugün artık bu topraklardaki manevi mirasımızı hatırlamanın, Kur'an-ı Kerim'i doğru okumanın ve doğru anlamanın tam zamanıdır' ifadesini kullandı.
Anadolu'da, manevi değerlere sahip şahıslarca hazırlanan pek çok eserin unutulmaya yüz tutuğuna dikkati çeken Aktay,"Anadolu'nun her bir köşesinde eserleri unutulmaya yüz tutmuş manevi önderlerimiz var. Onlarla sağlıklı bir bağ kurmak gerekiyor. Bu noktadan sonra yapılacak şey, onlar üzerine düşünmek, onları anlamak ve onların dönemini inceleyerek, mirasından yeni bazı eserler üretmektir. Bu da en iyi üniversite ortamlarında cereyan eder." diye konuştu.

Ak Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran'da'250 yıl Tillo'yu Işık Hadisesi ile güneşle buluşturan düzeneğin 1960'lı yıllarda yapılan restorasyon sırasında hasar gördüğünü hatırlatarak, aradan geçen sürede pek çok kez müdahalede bulunulan düzeneğin 2011 yılında çeşitli üniversitelerden oluşan akademik bir ekip tarafından çalıştırıldığını' belirtti.

Demirkıran,"2011 yılından bu yana her yıl 23 Eylül ve 21 Mart'ta güneşin Tillo'da İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin başucuna yansımasını izliyoruz."dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Başkanlığında gerçekleştirilen sempozyum, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Eker ile sosyolog-yazar Dr. Selma Karışman'ın konuşmacı olarak katıldığı oturum ile devam etti.
Sempozyumun 2. Oturumu ise, İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyılmaz'ın Başkanlığında devam eden Sempozyum, Bayburt Üniversitesi İlhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu,Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler fakültesi Dakanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş,Fizik Mühendisi Feyzullah Toprak konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumda, İbrahim Hakkı Hazretlerinin Pozitif ilimleri, Güneş hadisesinin bilimsel yönü, çalışma prensipleri, 18. yüzyıl dini, ahlaki ve ilmi hayatı, batı ve doğunun kavşağında İbrahim Hakkı'nın sesi ve yankısı, tarihi süreçteki etkileri ve günümüze yansımaları anlatıldı.

Sempozyum, Vali Mustafa Tutulmaz'ın Akademisyenlere plaket sunması ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Tutulmaz 21 Mart Tillo Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title