Haberler

Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Çalıştan detaylar Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ın konuşması Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman'ın konuşması Siirt Arapçası ile şiirlerin okunması ve şarkıların söylenmesi "Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı" Siirt Valisi Tutulmaz: "Bölgesel dillerin kaybolmaması, kültürel bir değer olarak devam etmesi gerekiyor fakat sadece devletten bekleyerek bir dilin korunması ve yaşatılması düşünülemez. Vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflar bu dillere sahip çıkmalıdır" Siirt Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından "Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı" düzenlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Çalıştan detaylar

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ın konuşması

Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman'ın konuşması

Siirt Arapçası ile şiirlerin okunması ve şarkıların söylenmesi "Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı"

Siirt Valisi Tutulmaz:

"Bölgesel dillerin kaybolmaması, kültürel bir değer olarak devam etmesi gerekiyor fakat sadece devletten bekleyerek bir dilin korunması ve yaşatılması düşünülemez. Vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflar bu dillere sahip çıkmalıdır"

Siirt Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından "Uluslararası Siirt Arapçası Çalıştayı" düzenlendi.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu'ndaki çalıştayın açılışında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, Siirt denilince akla kentte konuşulan dillerin geldiğini belirterek, Siirt'i Siirt yapan değerlerden birinin de kentte konuşulan Arapça olduğunu söyledi.

Tutulmaz, küreselleşme nedeniyle dillerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek, "Siirt üç dilin konuşulduğu, kardeşlik ikliminin ön planda tutulduğu illerimizden biri. Bölgesel dillerin kaybolmaması, kültürel bir değer olarak devam etmesi gerekiyor fakat sadece devletten bekleyerek bir dilin korunması ve yaşatılması düşünülemez. Vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflar bu dillere sahip çıkmalıdır." dedi.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman da unutulmaya yüz tutan ve bu tehlike ile karşı karşıya kalan dilleri koruma altına alma hedefi ile Yaşayan Diller Enstitüsü kurulduğunu anımsattı.

Erman, Siirt'in tarihi önemine değinerek, kentin yüzlerce yıldır uzlaşı kültürüne zemin hazırladığını, farklı dilleri, inançları bir arada yaşattığını dile getirdi.

Bölgenin tarih boyunca istilalara uğradığını, bir medeniyetin yerine başka bir medeniyetin gelmesi suretiyle farklı kültürler ile harmanlanıp yoğrulduğunu anımsatan Erman, şunları kaydetti:

"Zamanla demografik yapının değişmesi dili, kültürü olumsuz yönde etkilemiştir ve artık kentte 'Siirt Arapçası geleceğe aktarılabilecek mi?' kaygısı başlamıştır. Küreselleşme ve televizyon kültürü Anadolu'nun her yerinde konuşulan yerel dilleri, yerel kültür ile ilgili değerleri tehdit altına almıştır. Hedefimiz yerel kültürlerin tahribatının ve dezenformasyonunun önüne geçmektir."

Siirt Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Gedik ise dünyada yaklaşık 6 bin dil konuşulduğuna işaret ederek, uzmanların, "Bu dillerin neredeyse yarısının bu yüzyıl içinde yeryüzünden silineceği" kanaatini dile getirdiğini kaydetti.

Arapça üzerine araştırmalar yapan çok sayıda akademisyenin katıldığı çalıştayda daha sonra, Siirt Arapçası ile şiirlerin okundu, şarkılar söylendi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Tutulmaz Murat Erman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title