Haberler

Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından 14-17 Ekim tarihlerinde Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi düzenlenecek.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından 14-17 Ekim tarihlerinde Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi düzenlenecek.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arif Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada, kongrede, Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün yönleriyle masaya yatırılacağını belirtti.

Kongrenin, üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi tarih, felsefe, Türk dili ve edebiyatı bölümleri ile İlahiyat Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsünce ortaklaşa düzenlendiğini kaydeden Bilgin, etkinliğin Osmanlı araştırmacılarını bir araya getirerek konuyla ilgili çalışmalara yön verecek bir platform olacağını vurguladı.

Bilgin, ilk kez yapılacak kongrenin 14-17 Ekim'de SAÜ Esentepe Kampüsü'nde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Osmanlı İmparatorluğu'nu değişik açılardan ele alan pek çok araştırma ve etkinlik gerçekleştirilmesine karşın bunların yeterli olmadığını ve daha fazlasının yapılması gerektiğine işaret eden Bilgin, şunları kaydetti:

"İmparatorluğun yıkılmasının üzerinden yüz yıllık bir süre geçmesine ve hakim olduğu topraklarda otuza yakın ulus devlet kurulmasına rağmen, bu coğrafyadaki siyasi gerilimler, kimlik çatışmaları, mezhep kavgaları bütün sıcaklığıyla devam ediyor. Bu da kaçınılmaz biçimde, içinde barındırdığı farklı etnik ve dinsel yapılarla Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık barış ortamını nasıl sağladığını bir kez daha gözden geçirmeyi zorunlu kılıyor. Dolayısıyla güncel olguları anlamak için de Osmanlı tecrübesine sık sık bakmak gerekiyor."

Modern Osmanlı araştırmalarının Batı merkezli tarih anlayışıyla yürütüldüğünü aktaran Bilgin, "Bir dereceye kadar bu özelliğini sürdürmektedir. Bu yaklaşım tarzı, Osmanlı tarihinin kendine özgü yapısının ortaya çıkmasına engel oluyor. Ayrıca, Osmanlı coğrafyasında yaşayan toplumların birbirleriyle sağlıklı ilişki kurmalarına da engel oluyor. Bu kongreyle Osmanlı bakayası toplumların aralarındaki tarihsel birlikteliklerin farkına varmalarını sağlayacak bir bakış açısı oluşturulmaya çalışılacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Sakarya Üniversitesi Arif Bilgin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title