Haberler

Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu" Başladı

“Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu-3 Ramazanoğulları Beyliği” Çukurova Üniversitesinde başladı.

"Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu-3 Ramazanoğulları Beyliği" Çukurova Üniversitesinde başladı.

Sempozyumun açılış oturumuna, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Atatürk Kültür, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Orhan Büyükalaca ve çeşitli üniversitelerden 70 bilim insanı katıldı.

Sempozyumda ilk söz alan Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, Anadolu Beylikleriyle ilgili olarak 2009 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan teklif üzerine bir çalışma başlatıldığını ve bu çerçevede ilk defa 2010 yılında Aydınoğulları Beyliği ile ilgili bir sempozyumun düzenlendiğini ifade etti. Prof. Dr. Şeker, "Batı Anadolu Beylikleri dizisinin ardından Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu ise 2014'te ilk olarak Eşfrefoğulları Beyliğine, ikinci olarak da Karamanoğulları Beyliğine ayrıldı ve bu yıl da Ramazanoğulları Beyliği ile ilgili sempozyum gerçekleştirilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Zor bir coğrafyada yaşıyoruz"

Prof. Dr. Mehmet Şeker, "Beyşehir'de Eşrefoğulları Beyliği, Karaman'da Karamanoğlu Beyliği ve son olarak da Ramazanoğulları Beyliği ile ilgili başlatılan bu sempozyumların gerçekleşmesinde ana sponsor olarak Türk Tarih Kurumu ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin Tarih Bölümünün katkıları oldukça büyük olmuştur" dedi.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, "Atalarımızın Anadolu'ya yerleşme sürecinde devlet geleneğinin devamlılığı Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti devletleri ile yaşatılmıştır. Bu toplantıların amacı devlet geleneğimizin gelecek kuşaklara aktarılmasına ve yeni nesillere bilgi verilmesine katkı sağlamaktır" diye konuştu.

Selçuklu ve Osmanlı Devletinin anlaşılabilmesi için beylikler ile ilgili tarihin iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden Rektör Şeker, tarih kitaplarında eksik bırakılan bilgilerin bu toplantılarla ikmal edileceğinin altını çizdi. Bu şekilde bütün beyliklerle ilgili bilgileri içeren bir külliyat oluşmuş olacağını söyleyen Prof. Dr. Şeker, "Zor bir coğrafyada yaşıyoruz, ülkemizin içerisinde bulunduğu ağır şartlar göz önüne alındığında gelecek kuşaklara sağlam bir ülke bırakmanın yolu bu toplantılardan geçmektedir" ifadelerini kullandı.

"Biz tarihimizle varız"

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da, Adana'nın 8 bin yıllık bir tarihinin, zengin bir sosyal alt yapısının olduğunu ifade ederek, "Bu kentin görkemli bir geçmişe sahip olmasını sağlayanlar 250 yıl boyunca Çukurova'da izler bırakan Ramazanoğulları Beyliği, onun devamında da Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyetidir" şeklinde konuştu.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da, millet olmanın kültür ve topyekün tarih gerektirdiğini söyleyerek, "Milletlerin sorunları vardır. Örneğin Türkiye'nin Ermeni ve Batı Trakya sorunu, Bosna gibi sorunları vardır. Bu sorunlardan kaçamazsınız, aksi halde millet olmaktan feragat etmiş olursunuz. Biz tarihimizle varız. Tarihimizde 13. yüzyıl önemli bir yüzyıldır. En büyük kırılma bu yüzyılda olmuştur. En büyük kırılma noktası Türklerin İslamiyet'e girmesi ve Anadolu'nun Türklerin eline geçmesidir. Bu yüzyıl hem en zengin yüzyıldır hem de aynı zamanda buhran yüzyılıdır. Aynı yüzyıl Moğol istilası nedeniyle buhran yüzyılı haline gelmiştir" dedi.

" Tarih sadece Osmanlıyı anlatmakla geçiştirilmiştir. Beyliklere ise sadece değinilmiştir"

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de yaptığı konuşmada, Anadolu beyliklerinin ele alınmasının oldukça önemli bir hadise olduğunu belirterek, "Bu çalışmalar, Türk tarihinin ve müfredatının bir eksikliğini gidermiş olacaktır. Tarih sadece Osmanlıyı anlatmakla geçiştirilmiştir. Beyliklere ise sadece değinilmiştir" diye konuştu. Örs, tarihin, sadece Osmanlı bakış açısından değil, kendi tarih hakikati açısından beylikleri anlatması ve onların varlık haklarını da teslim etmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin ise konuşmasında, Anadolu'nun medeniyetler beşiği olduğunu, bunun da gurur duymamız için yeterli bir neden olduğunu ifade etti. Şahin, Anadolu medeniyetler coğrafyasının insanlık için bir umut ışığı olduğunu belirterek, Medeniyet inşasının sadece ekonomik alanda değil aynı zamanda kültür ve sanatsal alanlarla da kendisini göstermesi gerektiğini ifade etti.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş da konuşmasında, "Ramazanoğulları Beyliği'nin Anadolu'nun İslamlaşması ve Türkleşmesinde büyük katkısı olmuştur. Tarih kitaplarında beyliklerle ilgili daha fazla bilgi verilmesini ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

Sempozyuma yurt içinden altmış dört, yurt dışından da Mısır, Ürdün, Kuveyt, Azerbaycan ve Hollanda'dan 6 bilim insanının katıldığı Sempozyum boyunca 45 bildiri sunulacak. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çukurova Üniversitesi Muzaffer Şeker Akdeniz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title