Haberler

Uluslararası Nevruz Şenliği Afşin'de Coşkuyla Kutlandı

Güncelleme:

Gece ile gündüzün eşitlendiği, tabiatın uyanışı anlamına gelen ve her yıl Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında kutlanan Nevruz bayramı Afşin'de de coşkuyla kutlandı.

Afşin Belediyesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) işbirliği ile Uluslararası Nevruz şenliği düzenlendi. Uluslararası Afşin Nevruz Şenliğine 15 ülkeden 100 sanatçının katılımı ile gerçekleştirildi.

Nevruz şenliğinde konuşan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven,"Türk dünyasında baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramımızı Afşin'imizde de kutlamak üzere hep bir araya geldik. Çağatay Türkçesinde ''Yana Yıl'' olarak bilinen Nevruz, lügat mânâsı itibariyle "Yeni Gün" anlamına gelir. Baharın gelişini müjdeler. Türk Dünyasında bahar bayramı olarak kutlanır. Nevrûz aslında bir köprüdür. Bizi geçmişten bugüne, yarına ulaştıran bir köprü. Tabiatla buluşmanın, baharın coşkusunu yaşamanın, sevgi ve kardeşliğin bayramıdır. Baharın müjdesi olan Nevruz, gelenek ve göreneklerimiz arasında en sıcak ve canlı bir şekilde kutlanılan bir bayramdır. Adı ne olursa olsun, bayramlar kültürümüzde hep birleştirici bir güç olmuştur. Bayramlarda kin ve nefretler unutulmuş, sevgi, dostluk ve barış ön plana çıkmıştır. Sevgi hamurunun mayası olan bayramlar, geçmişten bugüne kadar yaşadığımız ortak kültür değerlerimizdir. Bayramlarla geçmişten getirdiğimiz kıymetlerimizi yeni nesillere aktarırız."dedi.

Nevruz'un Türk dünyasını birbirine yakınlaştıran bir etkinlik olduğunu söyleyen Başkan Güven,"Nevruz da bizi bize yakınlaştıran, kenetlenmemizi sağlayan bir bayramdır. Uzun geçen kışın ardından yıpranmış yanlarımızın tamiridir bir anlamda. Türk dünyasında "sultan nevruz" olarak ifade edilir. Bu bayram, Çin Seddi'nden, Adriyatik'e kadar, Türklerin var olduğu geniş bir coğrafyada kutlanır. Nevruz bayramı içimizi sevgi, dostluk, barış, dayanışma ve kardeşlik duygularıyla doldurur. Kışın bizden uzaklaşan güneş, baharla birlikte içimizi ısıtır. Böylece hayata bakışımız da güzelleşir. Maddî ve manevî temizliğin gerçekleştirildiği, yeni yılın başı olarak kabul edilen nevruz, geçen onca asrın bizden koparamadığı kadim bir bayramdır. Türklerin Ergenekon'dan çıkışının yıldönümü olarak kabul edilen nevruz, geçmişten bugünlere taşıdığımız ortak kültür mirasımızdır. Nevruz, Türklerin tarih sahnesine çıkışını temsil eder. Onun içindir ki "Ergenekon Bayramı" olarak da ifade edilir. Bu müstesna gün, tabiatı uyandırdığı gibi, kardeşlik duygularımızı da uyandırmalıdır. Bizi birbirimize düşürmek isteyen şer odaklarına inen bir tokat hükmünde olmalıdır. İhtilafa değil, ittifaka zemin hazırlamalıdır. Gönüllere kardeşlik tohumu ekmelidir "şeklinde konuştu.

Güven konuşmasını şöyle tamamladı: "Aziz milletimizin tarih boyunca elde ettiği şanlı zaferlerin, ortaya koyduğu kahramanlık destanlarının, kurmuş oldukları medeniyetin ve geliştirdiği kültürün temelinde hiç şüphesiz, bizlerin arasındaki birlik ve kardeşlik ruhu yatmaktadır. Atalarımız nasıl demir dağları eritip yüce milletimizi yeniden var etmişse, bizlerde bıkmadan usanmadan çalışacağız. Afşin'imizi yeniden inşa edip çocuklarımıza daha yaşanır bir şehir bırakacağız."

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Tataristan, Başkürdistan, Baha-Yakut, Tiva, Altay ve Hakas'tan gelen halk oyunları ekipleri kendi yörelerine ait oyunları sergilediler. Program, Türk dünyası ezgileri, âşık atışmaları, unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları, mehteran gösterisi, Özbek pilavı ve yayık ayranı ikramı, sinsin ateşi çevresinde halay gösterileri, yerel halk oyunları ekibi gösterileri, yerel sanatçıların konseriyle son buldu.

Nevruz kutlamasına Afşin Kaymakamı Faik Aksoy, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Demir, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (Türksoy) Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Afşin İlçe Emniyet Müdürü Recep Emol, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Fatih Güven Nevruz Bayramı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi? Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title