Haberler

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Gaziantep'e Gitti

Güncelleme:

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer, Gaziantep'e geldi.

Türk Kızılayı'nın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Maurer'in ziyareti, 27 yıl aradan sonra Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından yapılan resmi nitelikteki en üst düzey ziyaret niteliği taşıyor.

Maurer ve beraberindeki heyet, Ankara'daki görüşmelerinin ardından Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'la Gaziantep'teki Suriyelilerin kaldığı kamplarda incelemelerde bulundu. Maurer, kamp ziyaretinin ardından basın mensupları ile bir araya gelerek izlenimlerini aktardı.

Basın toplantısında Peter Maurer'i Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer'ı Türkiye'de misafir etmekten gurur duyuyoruz. 27 yıl sonra ilk defa bir ICRC Başkanı Türk Kızılayı'nı ziyaret etmiş oldu. Bundan dolayı son derece mutluyuz. Sayın başkan AFAD'ı, Dışişleri Bakanlığımızı ve TİKA'yı ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu. Uluslararası ölçeklerde özellikle Suriye sınırı operasyonları ile alakalı görüş alışverişinde bulunduk. Biz de kendisine Kuzey Irak operasyonlarımız ve Gazze operasyonlarımız ile ilgili bilgiler arz ettik. Bugün de Suriye sınırları boyunca konuşlanmış olan 24 adet kamplarımızdan Nizip 1 ve Nizip 2 kamplarımızı ziyaret ettik. Oradaki çalışmalarımız ile ilgili AFAD yetkilileri Kızılay yetkilileri sayın başkana ve bana brifing verdiler" dedi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile bugüne kadar ikili diyalogların ve işbirliğinin yeterli düzeyde olmadığını ancak bu ziyaretin ardından bunun gelişeceğini ümit ettiğini bildiren Akar, "Son derece güzel neticeler oluşturacak bir toplantı oldu. Bundan sonra ICRC ve Türk Kızılayı güçlerini insanlık yolunda çok daha organize ve çok daha iyi bir şekilde kullanacaklardır. Şimdiye kadar belki biraz ihmal ettiğimiz birlikte çalışmayı bundan sonra çok daha sıkı bir şekilde beraber yapacağız" diye konuştu.

Türk Kızılayı'nın davetinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Maurer ise, kamptaki izlenimlerini aktardı.

Kızılay'ın yenilikçiliğinden ve profesyonelliğinden çok etkilendiklerini dile getiren Maurer, şu şekilde konuştu: "Çalışmalarınızı gözden geçirmiş olmaktan ve davetinizden dolayı çok büyük mutluluk duydum. Bildiğiniz gibi ICRC 86 ülkede aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bu ülkelerin önemli bir kısmı savaşlardan ve krizlerden etkilenen ülkeler. Son yıllarda krizlerin arttığını ve giderek derinleştiğini görmekteyiz. Bunlara müdahaleye duyulan ihtiyaç artmış durumda. Pek çok yerel ve ulusal krizin bugün artık bölgesel ve global bir hale geldiğini gözlemlemekteyiz. Suriye ve Irak'ı bu bölgeler arasında sayabilirim. Krizler genişlediğinde yapmamız gereken daha fazla ortak çalışma yürütmektir. Türkiye'de bulunmamın nedenlerinden birisi de bu. Ortak operasyonlarımızı daha nasıl geliştirebiliriz diye bakmak için buradayım. Görüşmelerimizin odağında Suriye, Irak ve Gazze'deki durum var. Bunların dışında bazı konuları da gözden geçirme fırsatı bulduk. Kızılay'ın yenilikçiliğinden ve profesyonelliğinden çok etkilendik. Karşılıklı olarak tecrübelerimizi paylaşmak ve ortak işbirliği alanlarını değerlendirmek istiyoruz. Bu sabah kampları ziyaret ettiğimde de yerlerinden edilmiş olan Suriyelilere Kızılay'ın sağladığı katkıları gördüğümde çok etkilendim. Gelecekte potansiyel olarak çok geniş bir işbirliği yapma imkanımız olduğunu gördüğümü belirtmek istiyorum."

Maurer ayrıca, 2016 yılında İstanbul'da yapılması planlanan Dünya İnsani Zirvesi'nde de Türk Kızılayı ile birlikte çalışmayı arzu ettiklerini belirterek, "İstanbul'da yapılacak olan bu zirvenin başarılı olması için hem Kızılay ile hemde uluslararası diğer kuruluşlarla çalışmaya hazırız ki bu zirvede gerçek konular gerçek insanlar gerçek sorunlar ele alınsın. Siyasi otoritelerle sorunların çözümüne dönük bir diyalog oluşsun" açıklamasında bulundu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türk Kızılayı Gaziantep Kızılay Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title