Haberler

Uluslararası Kafkasya Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi"

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehim Bakırcı, dünyadaki rekabetin lojistik üzerinden yapıldığını belirterek, "Bilgi ile üretim önemli bir rekabet kaynağı oldu ama lojistik ve ulaşım hizmetleri de ciddi bir rekabet konusu haline geldi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehim Bakırcı, dünyadaki rekabetin lojistik üzerinden yapıldığını belirterek, "Bilgi ile üretim önemli bir rekabet kaynağı oldu ama lojistik ve ulaşım hizmetleri de ciddi bir rekabet konusu haline geldi." dedi.

AÜ Nene Hatun Kültür Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen ve akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile üniversite öğrencilerinin katıldığı "Uluslararası Kafkasya Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi" sona erdi.

AÜ Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bakırcı, kongreye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrede bölgesel farkındalık oluşturmak amacıyla büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kongrede güncel lojistik konuları ile dış ticaretin akademik boyutunun tartışıldığını ifade eden Bakırcı, şöyle konuştu:

"Oturumlar çok verimli geçti. Önemli bir netice aldığımızı düşünüyorum. Biz akademik camia adına vazifemizi yaptığımızı düşünüyoruz. Türkiye'de şuanda beş bölgede bir cazibe merkezi oluşturulmaya çalışılıyor. Erzurum da bu bölgeler arasında yer alan şehir. Ciddi teşvik politikaları var, lojistik de bu teşvike tabi olan alanlardan biri. Bu konu kongredeki tartışmalarda ve tebliğlerde de çok dile getirildi. Türkiye'nin üretim, teknoloji, eğitim, ihracat ve ithalatta beklediği hedeflere ulaşabilmesinde aslında tek ana kaynağı lojistik. Çünkü siz ne kadar üretirseniz üretin ürettiğiniz şeyi iyi bir lojistik hizmetle müşteriye ulaştıramazsanız, çok da iyi neticeler alamıyorsunuz. Lojistik sektörünün bu anlamda çok büyük bir potansiyeli var."

"Çin malları Erzurum üzerinden Avrupa pazarına gönderilecek"

Bakırcı, Türk toplumunun dünyanın enerji merkezi olan bir jeostratejik alanında yaşıyor olmasının lojistiğin önemini çok daha fazla arttırdığını belirterek, doğalgaz kaynaklarının, bulunduğu bölgelerden başka ülkelere aktarılması konusunda en cazip aktarım hatlarının Türkiye'de olduğuna işaret etti.

Bakırcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye üzerinden bu hatların geçtiği merkezlerden bir tanesi de Erzurum ve çevresi. Haliyle büyük bir potansiyel var. Çin ulaşım masraflarını düşürerek Avrupa'ya çok daha fazla ulaşmaya gayret ediyor. Çin'in bu gayretini düşük bir maliyetle fiiliyata dökmesi için bu bölgeye yatırım yapması gerekiyor. Hatta bu noktada yatırımlarına da başlamış, Pakistan'a bizzat kendisi 46 milyar dolarlık otoban yapıyor. Bu hattın devamı Türkiye'den geçiyor. Dolayısıyla Çin mallarının yakın bir gelecekte Erzurum üzerinden ürüne dönüştürülerek Avrupa pazarlarına gönderilmesi söz konusu olacak."

Lojistiğin önemine değinen Bakırcı, "Dünya ülkeleri artık rekabeti lojistik üzerinden yapıyor. Bilgi ile üretim önemli bir rekabet kaynağı oldu ama lojistik ve ulaşım hizmetleri de ciddi bir rekabet konusu haline geldi. Bunu başaran ülkeler, bu potansiyeli ekonomik değere dönüştürecekler. Kalkınmalarını, istihdamı sağlayacaklar ve bölgesel bir değişim yaşayacaklar. Erzurum'da bu konuda ciddi potansiyel olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kafkasya Erzurum Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title