Haberler

Uluslararası Kadına Şiddete Haykırış Konferansı"

Kudüs Nuru Derneği Başkanı Rebab Osmanlıoğlu, dünyanın gözleri önünde her gün Filistinli kadınların, İsrail askerleri tarafından aşağılandığını, darbedildiğini ve yaralandığını ifade ederek, "Filistinli kadınlar vatanlarında onurlu bir hayat sürmek istiyor" dedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında "Uluslararası Kadına Şiddete Haykırış Konferansı" düzenledi.

Konferans, yönetmenliğini Tülay Gökçimen'in üstlendiği Suriye'deki iç savaşta kadınlara yönelik şiddet ve tecavüzleri anlatan "Haykırış" belgeselinin gösterimiyle başladı.

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, kadını yönelik şiddeti "vahşet" olarak nitelendirdi. İnsana yönelik şiddetin İslam'a ters olduğunu belirten Usta, kadına şiddeti kınadığını söyledi.

Konferansı, şiddete karşı farkındalık oluşturmak için organize ettiklerini anlatan Usta, "Kadına yönelik şiddetin karşısında hep birlikte haykıralım. Kadına yönelik şiddete dair bilgilendirmeyi erkeklere yapmak lazım. Bu konuda eğitim ve seminerler düzenliyorduk. Bu eğitimlere erkeklerin de katılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Usta, savaşlarda yaşanan şiddetin mağdurlarının da kadınlar olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle konferansa uluslararası boyut kattıklarını anlattı.

Kadınların örgütlenmesinin önemine değinen Usta, kadınlara yönelik faaliyetleri genişletmek, onların yeteneklerini ortaya çıkarmak gerektiğini aktardı.

"Kadınlarımız darbediliyor, yaralanıyor"

Filistin'den Kudüs Nuru Derneği Başkanı Rebab Osmanlıoğlu, "İsrailli siyonist askerlerin Filistinli kadınlara yönelik şiddetini, halk ihlallerini anlatmak amacıyla konferansa katıldığını" söyledi.

Osmanlıoğlu, Filistinli kadınların evlerinde işgalci İsrail'in bombalarına ve mermilerine maruz kaldığını dile getirerek, "Bu saldırılarda yüzlerce kadın çocuklarıyla şehit oluyor. Dünyanın gözleri önünde her gün Filistinli kadınlar, İsrail askerleri tarafından aşağılanıyor, darbediliyor, yaralanıyor. Filistinli kadınlar çocuklarının gözleri önünde evlerinden alınarak tutuklanıyor. Bu hapishanelerde kalan bin 500 Filistinli kadın işkenceye maruz kalıyor. Filistinli kadınlar vatanlarında onurlu bir hayat sürmek istiyor. Bu haklarının verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Esed ülkemizi, evlerimizi başımıza yıktı"

Suriyeli aktivist İman Bedir, iç savaş nedeniyle ülkesindeki kadınlara uygulanan şiddeti anlattı. Suriyeli kadınların Şebbihalar tarafından dövüldüğünü, tecavüze uğradığını kaydeden Bedir, "Kadınlarımız Suriye'de çok zor durumda. Erkeklerin ölmesi nedeniyle kadınları tek başına yaşamak zorunda kaldı. Ev işinin, çocukların bakımının yanı sıra bir de para kazanmaları gerekiyor. Güzel bir hayatımız vardı Esed'in baskılarına rağmen. Ufak bir ses çıkartıp haklarımızı talep edince, Esed ülkemizi, evlerimizi başımıza yıktı. Her şeyimizi aldı" şeklinde konuştu.

Bedir'in, eşinin Esed güçleri tarafından evinde zorla gözaltına alınışını anlatması sırasında hem kendisi hem de salondakiler gözyaşlarına engel olamadı.

İman Bedir, Suriyeli kadınlara yönelik şiddetin son bulması ve ülkesindeki savaşın sona ermesi için katılımcılardan dua istedi.

"29 yaşındaki Mısırlı bir kadına idam cezası verildi"

Mısır'dan gelen İhvan-ı Müslimin Devrim Komitesi Üyesi Esraa Almasry, Mısırlı kadınların askeri darbeden sonra yoğun şekilde devlet şiddetine maruz kaldığını söyledi.

Mısır'da darbe sonrasında birçok kadının öldürüldüğünü ve yaralandığını dile getiren Almasry, "Cezaevlerinde tecavüze uğrayan kadınların sayısı 20'yi geçti. Birçok kadına işkence yapıldı. 29 yaşındaki Mısırlı bir kadına idam cezası verildi. Nedeni ise Mısır askerlerine karşı gelmesi. Silahsız bir kadın askerlere karşı nasıl direnebilir ki?" değerlendirmesinde bulundu.

Almasry, güvenlik güçlerinin uyguladığı bu şiddetin Mısır'da kadınların psikolojisini olumsuz etkilediğini anlattı.

Konferansta, Bosna Hersek'ten eğitimci-yazar Ayşe Müzeyyen Taşçı ile Kadın ve Demokrasi Derneği'nden avukat Işıl İlgin Oktay da kadına yönelik şiddet hakkında birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Suriye Kudüs Politika Güncel Haberler

title