Haberler

İnsan Kaçakçılığı Şebekesine Polis ve MİT'ten Ortak Operasyon

Güncelleme:

İzmir'de polis, insan kaçakçılığına karşı MİT ile birlikte ortak yürüttüğü çalışma sonrasında, uluslararası bağlantıları olan şebekeye yönelik 6 ilde operasyon düzenledi.

İzmir'de polis ve MİT, birlikte ortak yürüttüğü çalışma sonrasında, uluslararası bağlantıları olan insan kaçakçılığı şebekesine yönelik 6 ilde operasyon düzenledi.

KAÇAKLARI BULAN KİŞİLERİN KOD İSİMİ "YOLCU BAŞI"

Baskınlarda aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 31 kişi yakalandı. 'Yolcu başı' olarak adlandırılan kişilerin bulduğu kaçakların, para işlemlerini üç ildeki 'ana kasalara' yaptırdığı ve sadece iki kişide bulunan şifreyi aldıktan sonra ise, yurt dışına çıkış işlemlerinin başladığı ortaya çıktı.

ARACILIK EDEN KİŞİLERİN İSİMLERİ SAPTANMAYA ÇALIŞILDI

Yaz aylarında, Ege Denizi'ne kıyısı olan yerlerde en sık yaşanan olaylardan birisi ise, yasadışı geçiş çabaları. Bu girişimlere karşı, İzmir Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü, MİT'le ortak çalışmaya girdi. Geçen Temmuz ayında başlayan çalışmada, Yunanistan'a kaçak geçişlere aracılık eden kişilerin adları saptanmaya çalışıldı.

13 KİŞİ TUTUKLANDI

Bu sırada kimlikleri belirlenen şebeke elemanlarının takibiyle, çeşitli tarihlerde, İzmir ve Muğla'da, 9 kaçak geçişe müdahale edildi. Bu operasyonlarda 183 kaçak yakalandı. Bunlarla birlikte, 68 can yeleği, 4 can simidi, 6 araç, 4 tekne, deniz botu, deniz moturu ele geçirildi. Yine bu kişilere yardımcı olduğu ortaya çıkan 19 kişi de, gözaltına alındı. Bunlardan da, 13'ü tutuklandı.

ASIL ŞEBEKE ORTAYA ÇIKARTILDI

Ancak gerek bu yakalan kişilerin verdiği, gerekse de araştırmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, uluslararası bağlantıları da olan insan kaçakçılığı şebekesine operasyon düzenlendi. İzmir, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis illerindeki baskınlarda, Türk vatandaşları, M.K., F.K., R.U., M.R.Ş., M.S., B.A., F.D., S.A., M.G.; Suriye uyruklu ­A.S.S., M.J., M.S.S., I.M.T.I., M.A., Y.A.G., O.K., H.K., R.S.S., E.B., K.J., S.S.S., S.A.F., B.D., O.J., R.Y., F.Z., A.Z., N.Ş.; Türkmenistan uyruklu H.B.G., Filistin uyruklu A.R.H.A. ve Cezayir uyruklu N.M. olmak üzere 31 kişi yakalandı. Bu kişilerle de 27 bin 590 Euro, 43 bin 980 Dolar, 8 bin 50 TL, 2 bin 19 Suriye lirası, 2 para sayma makinesi, 17 pasaport, 12 dizüstü bilgisayar, 4 tablet, 2 video kayıt cihazı, 6 hard disk, 46 cep telefonu, 51 sim kart ile kaçakçılık sırasında kullanılan para trafiğinde gösteren defterler ele geçirildi. Bu zanlılardan, 14'ü ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 17 zanlı ise, adliyeye gönderildi.

BANKA GİBİ ÇALIŞMIŞLAR

Bu arada, hem polisin, hem de MİT'in araştırmalarında şebekenin kullandığı teknikler de ortaya çıktı. 'Yolcu başı' olarak adlandırılan kişilerin, yabancı uyrukluların yaşadığı bölgelerde dolaşıp yurt dışına çıkmak isteyen kişileri bulduğu; bulunan bu göçmenlerin, paralarını 'ana kasa' olarak bilinen İstanbul, Mersin ve İzmir'deki merkez birimlere gidip yatırdığı öğrenildi.

KAÇAK GEÇİŞ YAPMAK İSTEYEN GÖÇMENE ŞİFRE VERİLİYOR

Bu işlemler karşılığında ise kaçak geçiş yapmak isteyen göçmene, bir şifre verildiği tespit edildi. Üzerinde bulunan fazla parayı da yine bu ana kasalara yatırabilen göçmenlerin, Yunanistan'a geçtikten sonra şebekenin bağlantıda olduğu kişileri bulup kendisine verilen bu şifreyle de, kalan parasını alabildiği belirlendi. Göçmenlerin yurt dışına çıkamadan yakalanmaları durumunda ise, şebekenin bir kaç kez daha onu göndermek için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Şebeke elemanlarından Filistin uyruklu A.R.H.A.'nın bilgisayar mühendisi olduğu iki kez Yunanistan'a geçmek istediği sırada yakalandığı, sonrasında ise şebekeye katılıp Türkiye'de faaliyet yürütmeye başladığı da açıklandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Denizi Yunanistan Muğla İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title