Haberler

Uluslararası İmam Eş'ari ve Eş'arilik" Sempozyumu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: "İslam, Mekke'de çıkan bir vahiy ve o vahiye inanan bir avuç insanın bütün dünyayı değiştirmiş olduğu bir büyük başarının hikayesidir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, "İslam, Mekke'de çıkan bir vahiy ve o vahiye inanan bir avuç insanın bütün dünyayı değiştirmiş olduğu bir büyük başarının hikayesidir" dedi.

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesince Tillo Bilim ve Kültür Günleri kapsamında Kezer Yerleşkesinde düzenlenen "Uluslararası İmam Eş'ari ve Eş'arilik" sempozyumu başladı.

Aktay, burada yaptığı konuşmada, hiçbir kelam teorisi ve düşüncesinin siyasi ortam ve tartışmadan bağımsız şekilde ortaya çıkmadığını belirtti.

Komplo teorilerinde dünyayı başkalarının yönettiğine inanıldığını dile getiren Aktay, şöyle devam etti:

"Siz ne yaparsanız yapın, başka birilerinin programının, planın bir parçası gibi yapıyorsunuzdur. Farkında olmadığınız, sizi yöneten bir üst irade vardır. Bu iradenin muhtemelen olağan şüphelisi ya ABD ya İsrail'dir veya başka bir şeydir. Son derece seküler formatta üretilmiş bir kelam ve mitolojidir. 'Bu dünyanın düzenini değiştiremezsiniz, böyle gelmiş böyle gider.' Bu da bir kelam biçimidir. 'Ben bu dünyayı değiştirebilirim' diyorsanız bu bir teolojidir bunun peşine takıldığınız zaman gerçekten de dünyayı değiştirebilirsiniz."

Başlangıçta yok edilen bir inancın dünyaya hiçbir etkide bulunamayacağını vurgulayan Aktay, şöyle konuştu:

"Oysa İslam, Mekke'de çıkan bir vahiy ve o vahiye inanan bir avuç insanın bütün dünyayı değiştirmiş olduğu bir büyük başarının hikayesidir. Peygamber efendimizin hayatı büyük bir siyerdir. Bize yapabilirsiniz, düşünebilirsiniz ve dolayısıyla değiştirebilirsiniz. Bu sizin kaderiniz değildir. Allah, imtihan için bizi dünyaya gönderdi ve irade de verdi. Bunu yapan zalime karşı boyun eğmeyin. Zalimlerin sizin iradenizi felç etmek için boşa çıkarmak için zaman zaman ürettiği bir takım ideolojilere kapılmayın."

Diğer konuşmacılar

Rektör Prof. Dr. Murat Erman ise 7 yıl önce kurulan üniversitenin misyonunu yerine getirmek için büyük çaba gösterdiklerini, son bir yılda önemli 3 uluslararası sempozyum gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci de ilk defa Türkiye'de uluslararası düzeyde "İmam Eş'ari ve Eş'arilik" konusunda sempozyum düzenlendiğini söyledi.

Eş'arilik şeklinde nitelendirilen ekolün İslam düşünce mirasının önemli damarlardan birini oluşturduğunu ifade eden Erdemci, "Eş'arilik, ilahi sıfatlar, kulların fiilleri, iman-günah ilişkisi ve bunlara bağlı konularda kendine özgü fikirler ortaya koyan bir ekoldür" ifadesini kullandı.

Yarın sona erecek sempozyuma yurt içi ve dışındaki üniversitelerden yaklaşık 200 öğretim üyesi katılıyor. - Siirt

Kaynak: AA / Güncel

Yasin Aktay Ak Parti Mekke Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title