Haberler

Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, İslam dünyası ve Müslümanlar arasında hicri ay başları konusunda birliğin sağlanması amacıyla üzerinde çalışılan hicri takvimin uygulanması için 5 sene deneme sürecinin konulabileceğini belirterek, "Dolayısıyla bunun olumlu ve olumsuz taraflarının neler olabileceğini görebiliriz. Türkiye, bu işi yapabilecek bilimsel kadrolara sahiptir.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, İslam dünyası ve Müslümanlar arasında hicri ay başları konusunda birliğin sağlanması amacıyla üzerinde çalışılan hicri takvimin uygulanması için 5 sene deneme sürecinin konulabileceğini belirterek, "Dolayısıyla bunun olumlu ve olumsuz taraflarının neler olabileceğini görebiliriz. Türkiye, bu işi yapabilecek bilimsel kadrolara sahiptir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) ile iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi'nin açılışında konuşan Karadavi, dinin bilimle asla çelişmeyeceğini, din alimleri, astronomi bilginleri ve diğer bütün bilim branşlarından bilim insanlarının bir araya gelip çalışması gerektiğini söyledi.

İslam dünyasının, müspet ilimler alanında ileri düzeyde olduğunu ancak Batı'nın bunu ilerlettiğini anlatan Karadavi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilimsel verilere sahip çıkmaya biz daha layıkız. Fakat bununla beraber ümmeti Muhhamed'i, bir noktaya daraltmamız ve huzurunu kaçırmamız da mümkün değil. Dolayısıyla şeriatın hükümlerine kayıtlı kalmak üzere, bu bilimsel birimlerden istifade etmemiz gerekiyor. Bu konuları bilimsel olarak iyi çözümlememiz, iyi araştırmamız gerekiyor. Hicri takvimin uygulanması için 5 sene deneme süreci konulabilir. Dolayısıyla bunun olumlu ve olumsuz taraflarının neler olabileceğini görebiliriz. Türkiye, bu işi yapabilecek bilimsel kadrolara sahiptir. Türkiye, bütün dünyadaki Müslümanların sığınağı haline gelmiştir, milyonlarca Suriyeli'ye kapılarını açmıştır. Türkiye'deki kardeşlerimizin yanındayız. Birçok noktada onlarla beraberiz."

İki takvim projesi kongrede sunulacak

Kongre Bilim Kurulu Başkanı Ekrem Keleş de hicri takvim uygulamasıyla ilgili 50 yıldır toplantılar düzenlendiğini ancak çözüme kavuşturulamadığını söyledi.

Müslümanlar arasında müşterek bir metot belirlenmesi için geniş bir katılımla bu konunun ele alınmasının gerekli görüldüğünü anlatan Keleş, bu kapsamda hazırlanan 10 takvim projesinin, bilim kurulu tarafından değerlendirildiğini ve iki projenin kongreye sunulmasına karar verildiğini belirtti.

Kongrede sunulacak iki takvim projesinin birçok ortak yönü olduğuna değinen Keleş, en önemli özelliklerinin her ikisinin de uygulanabilir niteliklerinin bulunması olduğunu kaydetti.

Kongre hakkında

Kongreye, Türkiye, Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Katar, Fas, Mısır ve Ürdün'ün de aralarında olduğu 50'ye yakın ülkeden ilim insanları, astronomlar ve karar mercinde bulunan yetkililer katılıyor.

"İlmi, Fıkhi ve Sosyal Boyutlarıyla Hicri Takvim", "Hicri Takvim Projeleri" başlıklı oturumlarla devam edecek kongre sonunda, İslam dünyasında takvim birliği amaçlanıyor.

Kongrenin bilim komisyonunda Dr. Ekrem Keleş, Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, Muhammed Şevket Avde, Prof. Dr. Ahmed Yaman, Prof. Dr. Şeref el-Kudat, Prof. Dr. Sacid Özdemir, Prof. Dr. Celaleddin Hancı, Dr. Zülfikar Şah, Dr. Ahmed Caballah, Dr. Heymen Mütevelli, Dr. Muhammed Garib, İlhami Aşıkkaya, Prof. Dr. Said el-Haslan, Prof. Dr. Nidal Kassum, Prof. Dr. Muhammed İlyas, Cemaleddin Abdurrazık, Halid Şevket, Salih es-Sa'b yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Ekrem Keleş Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title