Haberler

Uluslararası Gençlik Zirvesi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, son 10 yılda yaklaşık 2 bin 200 yasa değiştirilerek, temel hak ve özgürlükler açısından önemli adımlar atıldığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, son 10 yılda yaklaşık 2 bin 200 yasa değiştirilerek, temel hak ve özgürlükler açısından önemli adımlar atıldığını söyledi.

Bozkır, Dünya Yerel Yönetimler ve Demokrasi Akademisi Vakfı'nın yürüttüğü, Zeytinburnu Belediyesi'nin proje ortağı olduğu "Sivil Toplum Diyaloğu Gençlik Katılımı İçin İşbirliği Projesi" kapsamında düzenlenen "Uluslararası Gençlik Zirvesi"nde, toplumsal değişim ve dönüşüm açısından önemli olan AB sürecini kararlı şekilde devam ettirdiklerini söyledi.

Sivil toplumun, gücü, aktif katılımı ve tenkitleriyle her zaman demokrasinin temel unsurlarından biri olduğunu ifade eden Bozkır, "Sivil toplum uzun yıllar tehlike olarak görüldü. 1980'li yıllarda 50 sivil toplumun kuruluşunun olmadığı bir Türkiye'den bugün 104 bin sivil toplum kuruluşunun olduğu bir Türkiye'ye gelmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Bu, demokrasinin ne kadar gelişme, sivil toplumun da ne kadar büyük mesafe kaydettiğinin en büyük delillerinden bir tanesi" dedi.

Bozkır, hükümet olarak sivil toplumun birinci öncelikleri arasında olduğunu, Türkiye'ye aktarılan 192 milyon avro tutarındaki kaynağı da 2020'ye kadar sivil toplum diyalog programlarında kullanmayı arzu ettiklerini belirtti.

"Herkes genç nüfusumuza imreniyor"

Bozkır, Türkiye nüfusunun yüzde 45'inin 25 yaş altında olduğunu anımsattı. Eskiden handikap olarak görülen bu nüfusun, bugün ülkenin en büyük güvencelerinden biri olduğunu, Türkiye'nin genç nüfusuna herkesin imrendiğini vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

"Gençlerimize aktif siyasetin yolunu açmak için önemli adımlar atıldı ve seçilme yaşı düşürüldü. İnşallah önümüzdeki dönemde,  bu dönemdekinden çok daha fazla genç kardeşimizin Meclis'te yer almasını kıvançla göreceğiz. İfade özgürlüğü önündeki büyük engeller büyük ölçüde kaldırıldı. Son 10 yılda yaklaşık 2 bin 200 yasa değişikliğiyle temel hak ve özgürlüklerde adımlar atıldı. Yeni bir medeni kanunumuz, ceza kanunumuz, dernekler yasaları, gösteri yürüyüşleri kanunu ve Türkiye'nin önündeki engel teşkil eden YÖK, RTÜK kanunu gibi değişikliklerle gençlerimizin çok daha iyi bir Türkiye'ye bakabilmeleri ve çok daha iyi bir Türkiye'de yaşayabilmelerinin önü açılmış oldu. Önümüzdeki dönemde de bunlarla ilgili adımlar atılacak."

Bozkır, 10 yıl önceyle bugünkü üniversite sayısını karşılaştırarak, "10 sene önce 76 olan üniversite sayısı bugün 193. Yükseköğretimde yüzde 86'lık bir öğrenci artışı var. Karadağ'dan sonra Avrupa'da üniversite öğrencisi sayısı en fazla artış gösteren ülke Türkiye'dir. Yükseköğrenim gören öğrenci sayısı 4,3 milyona ulaştı" ifadelerini kullandı.

Erasmus Projesi'nin önemine değinen Bozkır, geçen dönem 600 milyon avro kaynak harcanarak yaklaşık 400 bin kişinin projeden yararlandığını ve 300 bin gencin Avrupa'ya gittiğini dile getirdi.

Bozkır, önümüzdeki dönemde 800 milyon avro kaynağın yine gençler için harcanacağını, 500 bin gencin bu projeden yararlandırılacağını kaydetti.

Dünya Yerel Yönetimler ve Demokrasi Akademisi Vakfı Başkanı Mehmet Duman da gençlerin sivil topluma katılımı için imkanlar oluşturulması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de genç nüfusun oranının yüksek olduğunu ancak karar alma mekanizmalarında gençlerin istenilen noktada bulunmadığını ifade eden Duman, projenin İngiltere ve Belçika ayağında gençlerin karar alma sistemini öğrenmelerine yönelik toplantılar yapılacağını, bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağını kaydetti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, konuşmaların ardından projeye katılan gençlere sertifikalarını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Egemen Bağış Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title