Haberler

Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2017'nin sanayi, ticaret ve ihracat açısından çok daha iyi bir yıl olacağını, bunun işaretlerinin ilk aylarda görüldüğünü söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2017'nin sanayi, ticaret ve ihracat açısından çok daha iyi bir yıl olacağını, bunun işaretlerinin ilk aylarda görüldüğünü söyledi.

İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı (MARBLE) 23'üncü kez, Fuar İzmir'de kapılarını açtı.

Açılışta konuşan Bakan Eroğlu, fuarın sektöre ve ekonomiye büyük katkı sağladığını, bu organizasyon sayesinde İzmir'deki tüm otellerin dolduğunu belirtti.

Fuara yabancı katılımların artmasının memnuniyet verici olduğunu aktaran Eroğlu, "Böyle bir fuarı kazandırdıkları için İzmir Büyükşehir Belediyesi ekibine teşekkür ediyorum. İzmir, Ege ihracatının, ekonomisinin merkezi ve fuarcılığın da en eski merkezi. Fuarın bu yıl da bereketlere vesile olmasını diliyorum." dedi.

Kendisinin Afyonkarahisar milletvekili olarak mermerci sayıldığını, bu sektörün taleplerine karşı hassas olduğunu anlatan Eroğlu, izinlerin süratli verilmesi ve sorunların çözülmesi konusunda ellerinden gelen desteği verdiklerini ifade etti.

İhracatçının önünü açmak için

Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi içinde mermerin özel bir önemi bulunduğunu, tüm Bakanlar Kurulu toplantılarında ihracatçının önünü nasıl daha fazla açabileceklerini görüştüklerini dile getiren Eroğlu, "Bu konuda büyük mesafe katettik. Sanayi, ticaret ve ihracat açısından 2017 yılı, 2016 yılından çok daha iyi olacak. Bunun işaretlerini ilk aylarda gördük." diye konuştu.

Mermercilerle bazı fonların kaldırılması konusunda mutabakata vardıklarını, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirten Eroğlu, izin sürelerini kısaltmak için de ORBİS programı hazırlandığını, Karabük'ten başlamak üzere uygulamaya geçen sistemle izin süresi konusunda sorun yaşanmayacağını vurguladı.

"Sektörün dünya buluşması İzmir'de"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, sektöründe dünyanın en büyük üç fuarı arasında gösterilen fuarın geçen yıl iş bağlantıları bakımından birinci sıraya yerleştiğini, bu yıl da sektörün dünya buluşmasının İzmir'de yapıldığını söyledi.

Katılımcı sayısının arttığı fuarın kent ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu bildiren Kocaoğlu, "Zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde İzmir turizmi ve hizmet sektörünü her hafta yaptığımız fuarlarla ayakta tutmaya çalışıyoruz. İzmir, fuarlarla birlikte kalkınmaya devam edecektir." dedi.

Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, Ekonomi Bakanlığının fuar desteklerini arttırmasının kendilerine büyük motivasyon kattığını, bu desteklerin de neticesiyle dünyanın önde gelen 260 profesyonelini ağırladıklarını, fuardaki havanın çok iyi olduğunu, sektörün bu fuara umutla baktığını anlattı.

Türkiye Mermer Doğal Taş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk, mermerciliğin kendileri için bir aşk olduğuna, ülkenin dövize ihtiyaç duyduğu bu günlerde ihracatı bir vatanseverlik olarak gördüklerine işaret etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Vekili Mithat Cansız ise doğal taş ve mermerde dünya rezervlerinin yüzde 40'ına sahip olması ve çeşitlilik açısından ilk 10'da yer almasına rağmen Türkiye'nin ihracatta hak ettiği yerde olmadığını vurguladı.

150 ilk müracaat ruhsatı imzalandı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası maden ruhsatı başvurularıyla ilgili daha teyakkuzlu hareket ettiklerine ancak yeni dönemde bu işlemlere hız verildiğine dikkati çeken Cansız, geçen hafta mermerde 150 ilk müracaat ruhsatını imzaladıklarını, dün de bine yakın ihale ruhsatına onay verdiklerini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Vekili Özgür Volkan Ağar da fuara katılan firmalara katılım ve stant giderlerinin yüzde 50'si oranında 30 bin liraya kadar destek verdiklerini, fuarın uluslararası tanıtımı için de 200 bin dolara kadar destek sağladıklarını anlattı.

Açılış törenine İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Uşak Valisi Ahmet Okur, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, Muğla Valisi Amir Çiçek, milletvekilleri, belediye başkanları, iş dünyası örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Bakan Eroğlu, konuşmalar sonrası protokolle birlikte stantları dolaştı. Bu sırada Mısır'dan gelen bir firmanın standını da ziyaret eden Eroğlu, firma temsilcisiyle el sıkışarak "Mısır ile dostluğumuzu böyle pekiştiriyoruz." dedi.

Yabancı katılımcı sayısı arttı

Sektöründe dünyanın en büyük fuarları arasında gösterilen MARBLE'a bu yıl 30 ülkeden 214'ü yabancı toplam bin 109 firma katılıyor. Yaklaşık 25 bin ton doğal taşın sergileneceği fuara ABD, Çin, Hindistan, Avustralya, İran ve İtalya ağırlıklı olmak üzere 68 ülkeden profesyonel ziyaretçi bekleniyor.

Geçen yıl 193'ü yabancı bin 103 firmanın katıldığı fuarı, 6 bin 226'sı yabancı 46 bin 798 kişi gezmişti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Veysel Eroğlu Türkiye Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title