Haberler

Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, geçen yıl karanlık bir zihniyetin Diyarbakır'ı yıkmak istediğini belirterek, "Bugün bu şehrin yeniden inşa edilmesi sürecindeyiz.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, geçen yıl karanlık bir zihniyetin Diyarbakır'ı yıkmak istediğini belirterek, "Bugün bu şehrin yeniden inşa edilmesi sürecindeyiz. Kültürüyle, mimari varlıklarıyla, mimarlık hazineleriyle, surlarıyla ve somut olmayan bütün kültür unsurları ve mirasıyla bizim bunu yeniden inşa etmemiz gerekiyor." dedi.

Diyarbakır Valiliği ve Dicle Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu" ikinci gününde devam ediyor.

Sempozyum kapsamında Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, "Tarih-Kültür ve Medeniyet Çerçevesinde Diyarbakır" konulu bir sunum yapan Eker, terör örgütünün kazdığı çukurlarla Diyarbakır halkına büyük acılar yaşattığını söyledi.

Son kırk yılda çok ciddi sorunlar yaşandığını, bunun sonucunda da göçler olduğunu dile getiren Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyarbakırlı birçok insan burayı terk etti. Keza Diyarbakır dışından çok sayıda insan yaşadığımız bu acılı süreçte evlerini, köylerini bırakıp Diyarbakır'a geldiler. Ama Diyarbakır'ın ruhu duruyor. Bir karanlık zihniyet geçen sene Diyarbakır'a gelip Diyarbakır'ı yıkmak istedi. Kazdıkları çukurlarla nerelerden hangi karanlık düşünceden beslenip kimlerin hesabına buraya geldilerse burayı yıkmak istediler. Çok acılar yaşadık. Bugün bu şehrin yeniden inşa edilmesi sürecindeyiz. Kültürüyle, mimari varlıklarıyla, mimarlık hazineleriyle, surlarıyla ve somut olmayan bütün kültür unsurları ve mirasıyla bizim bunu yeniden inşa etmemiz gerekiyor."

Diyarbakır Sur'larının tersine tutulduğunda insan kalbi şeklinde göründüğüne işaret eden Eker, "Bu kalbin sokaklarında yani damarlarında binlerce yıl barış aktı. Barışın kalbi Diyarbakır, çoğulculuğun birlikte yaşama kültürünü benimseyip yaşattığımız, kendi medeniyet tasavvurumuzu ayakta tuttuğumuz sürece bu şehir hep barışın kalbi oldu. Ne zamanki şifreleri unuttuk, çoğulculuğu ret ve inkar edip tekçi politikalar uygulanmaya başlandı o zaman sorun başladı."

Eker, terör örgütü PKK'nın zorbalık yaparak, kan dökerek terör estirdiğine dikkati çekerek, "Bugün o tekçi anlayışın başka bir tehlikesi ve formuyla PKK terörüyle karşı karşıyız. Hiç kimseye tahammül etmeyecek haldeler. Asla başka bir siyasi görüşü kabul etmiyorlar. Diyorlar ki 'Benim gibi düşüneceksin, benim gibi düşünmezsen seni kabul etmiyorum. Sen hainsin diyor' Bunu zorbalıkla, kanla, bombayla, terörle yapıyorlar. Şimdi biz milletçe en çokta Diyarbakırlılar, Diyarbakır'ın kaderine sahip çıkmak durumunda. Diyarbakır, barışın, birlikte yaşama arzusunun, çoğulculuğun, binlerce yıllık tesis ettiğimiz kardeşlik hukukunun tekrar yeşereceği, geleceğe dönük güzel projelerin uygulanacağı yer olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kentteki terör saldırlarına değinen Eker, konuşmasını "Kaç ay şafağının tanığıydı Dicle, kaç dolunayla aydınlandı Surlar, kaç gökkuşağının rengiydi Hevsel, gönlün kaç yıldız burcunu dolaştı aysız gecelerde, anlat onlara anlat Diyarbekir." dizeleriyle tamamladı.

Programa, Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, KHK ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için görevlendirilen Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla ve KHK ile Sur Belediye Başkanlığı için görevlendirilen Vali Yardımcısı Bilal Özkan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Valiliği Dicle Üniversitesi Mehdi Eker AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title