Haberler

Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı

Güncelleme:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen III. Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı. Geçtiğimiz yıllarda ulusal olarak düzenlenen çalıştay bu yıl uluslararası boyutta gerçekleştiriliyor. 8-10 Kasım tarihleri arasında Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Meclis Salonu'nda sürecek olan Çalıştay'ın ilk oturumu açılış töreni ile başladı. Çalıştaya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Çevre Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Ersan Aytaç ve çok sayıda davetli katıldı. Çalıştaya, Almanya, Japonya, Amerika, Filipinler ve yurt içinden akademisyenler katılıyor.

MİLAT OLDU

Açılış konuşmasında Türkiye'nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu ifade eden Başkan Vekili Zekeriya Özak, depremin yakın bir tehdit olduğunu dile getirdi. Başkan Vekili Özak "Depreme karşı tedbir alarak depremle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Biz 17 Ağustos'a kadar depremi tam anlamıyla bilmiyorduk. Yapacağımız şey tedbir almaktır. 17 Ağustos depremi bizim için bir milat oldu. 45 saniyede binlerce konut yıkıldı. Türkiye'de o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Bizim içinde eskisi gibi olmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak deprem bizim en öncelikli başlığımız oldu" dedi.

DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR
Başkan Vekili Özak TÜBİTAK-MAM işbirliğinde Kocaeli'de depremle ilgili tüm çalışmalarını yaptıklarını kaydederek" Kentimizin imar planları bu çalışmalar doğrultusunda yapıldı. Depreme karşı alınabilecek tüm tedbirleri alma gayretindeyiz. Türkiye büyük bir ülkedir. Her türlü saldırıya rağmen köklü çalışmalar yapıyoruz. Depreme karşı güvenli yapıların inşa edilmesi güçlü bir iradenin sonucudur. Kentimizde de kentsel dönüşüm devam ediyor. Geldiğimiz noktada Kocaeli yeni yüzüyle daha güvenli bir kenttir. Kocaeli'nin imar planı santim santim hesaplamıştır. Eksiklerimizi de bu çalıştaylarla görmek istiyoruz. Çalıştayın sonuçları hem Kocaeli hem de ülkemiz için faydalı olacaktır. Çalıştayın verimli olmasını diliyor katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı.

ACI DÖNEMLERDEN GEÇTİK

Başkan Vekili Özak'ın ardından konuşan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü 1999 depreminin Kocaeli ve ülkemizde derin acılar bıraktığını ifade ederek, "17 Ağustos gecesinde biz de bulunduğumuz evin çok sağlam olduğunu düşünüyorduk. Yaklaşık 10 saniye içinde evin yıkılması ile depremin olduğu binada ailemden başka kurtulan olmadı. Acı dönemlerden geçtik. Depremle ilgili en önemli noktalar depremden korunmak ve deprem sonrasında da kurtarma ekipleri kurmaktır. Her iki noktada ülkemiz gerçekten çok önemli çalışmalar yaptı" dedi.

DERS ALINMASI LAZIM

Hülagü konuşmasının devamında, "Aynı zamanda kentsel dönüşüm noktasında binaların yeninden yapılması da sevindirici. Ama bunların hepsinin ötesinde insanımızın ve toplumumuzun depreme olan algısını değiştirmek lazım. Kader yazgısına sığınmamak lazım. Bu değişimin de en önemli yolu eğitimdir. Ders almanın yanında gelecek kuşaklara da geçmişte yapılan hatalar aktarılmalıdır. Üniversitemizde depremle ilgili çok sayıda çalışmalarımız var."diye konuştu.

DEPREM YAKIN BİR TEHDİTTİR

Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nda konuşan AKP milletvekili İlyas Şeker, "İstanbul depreminde Kocaeli'de bugün sağlam olarak görülen çok sayıda binanın yıkılacağını düşünüyorum" dedi. Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "Depremi 1999'a kadar bilmiyorduk. Öğretilmedi. Belki kitaplarda 3-5 satırla anlatıldı ama depremin etkisi anlatılmadı. 1999'dan önce Türkiye'de birçok deprem yaşadık ama o depremlerden Türkiye çok fazla etkilemedi. 1999 depremi tüm Türkiye'yi etkiledi. Maalesef geçmişteki plansız yapılaşma 1999'da bizlere depremi çok acı bir şekilde öğretti. Kocaeli'ndeki deprem Kocaeli ile sınırlı kalmadı. 17 bin insanımız hayatını kaybetti. Türkiye'nin her noktasına buradan cenazeler gitti. Kocaeli depremi bu anlamda Türkiye açısından bir milat oldu" şeklinde konuştu.

ÇOK SAYIDA PROBLEMLİ BİNA VAR

Şeker, "Geçmiş dönemlerdeki hataların yapılmaması için bu tip çalışmaların yapılması beni sevindiriyor. 1999'daki Kocaeli ile bugünkü Kocaeli arasında dağlar kadar fark var. Bu tür doğal afetlerde mümkün olduğu kadar can kaybını azaltmamız lazım. Onun için devletimiz dedi ki "Artık bir vatandaşın bile burnunun kanamasını istemiyorum." İşte kentsel dönüşüm bu mantıkla ortaya atılan bir projedir. Türkiye'de yaklaşık 22 milyon konut var. Bunların 15 milyonu 2000'lerin öncesinde yapılmış. Ciddi sıkıntılı, problemli binalar. Bunların en kısa zamanda yenilenmesi lazım. Aksi halde beklenen İstanbul depreminde Kocaeli'de bugün sağlam olarak görülen çok sayıda binanın yıkılacağını düşünüyorum" dedi.

KAYIPLARIN YAŞANMASINI İSTEMİYORUZ

Şeker'in ardından konuşmasına başlayan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tarafından düzenlenen bu çalıştayda olmaktan dolayı çok mutluyum. Şüphesiz böylesi bir buluşmanın hem yaşanmışlıkları değerlendirmek ama daha önemlisi bundan sonraki perspektifte yapacağımız çalışmalara çok önemli katkısı olacağını düşünüyorum. Deprem bir yeryüzü gerçeğidir. Depremi önlemek mümkün değildir. Ama önceden tedbir almak bizlerin elinde. Bu açıdan geçmişten bugüne yaşanmış ve ne yazık ki verilmiş kayıpların bir daha yaşanmaması temel amacımız olmalı" diye konuştu.

EĞİTİM VERMEK ŞART

Vali Güzeloğlu, bunun sağlaması için bilimin yol göstericiliğinde bir anlayış ile çalışılması gerektiğinin altını çizerek" Kocaeli olarak bizler bu sorumluluğu en iyi bilenlerdeniz. Şüphesiz 1999'da yaşanılanlardan sonra Kocaeli, Türkiye ve dünyaya karşı çok daha farklı bir çizgide kentleşme yoluna girdi. Beklenen ve muhtemel olan, olacağı da kesin olan depreme karşı neler yapabiliriz sorusuna cevap üretmek için buradayız. Bu anlamda depremi doğru anlama perspektifimizi geliştirmeliyiz. Depreme karşı alınması gereken tedbirleri bir yaşam koşulu olarak geleceklerimize aktarmalıyız" dedi.

ÇALIŞTAY FARK YARATMALI

Vali Güzeloğlu, "Bu yüzden Kocaeli'mizde tüm okul çağında olan çocuklarımıza depremi anlatmalı ve depreme karşı alınacak olan önlemler hakkında eğitimler veriliyor. Bunun bir adım sonrası bireysel bilinçten, kurumsal bilince ulaşmaktır. Ancak bütün bu boyutları gerçekleştirirsek depreme karşı hazır olduğumuzu söyleyebiliriz. Düne göre çok daha iyi bir noktadayız. Ama daha iyisini yapmak lazım. Ben, bu çalıştayın kent halkımıza deprem konusunda farkındalık yaratmasını diliyor, bu çalışmanın yol gösterici olacağını inanıyorum" ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER ELE ALINACAK

Ülkemizde ve ilimizde deprem tehlikesine farkındalık yaratılmaya çalışılan çalıştayda konularında uzman kişiler tarafından yeni teknolojik gelişmeler ve dünyada yapılan çalışmalar anlatılacak.

YABANCI AKADEMİSYENLER GELDİ

Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nda uluslararası ölçekte yapılan çalışmalar, sanayi şehri olan ilimizde afetlerin neden olabildiği endüstriyel kazalara karşı alınan önlemlere değinebilmek amacıyla Ford ve TÜPRAŞ fabrikalarının uzman yetkilileri de yer alacak. Her yıl paydaşları daha da arttırarak yapılacak uluslararası çalıştayda Amerika, Japonya, Almanya, Filipinler'den gelen akademisyenler tecrübelerini aktaracak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İlyas Şeker Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title